x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Din ce traiesc marii actori ai teatrului romanesc

Din ce traiesc marii actori ai teatrului romanesc

11 Feb 2004   •   00:00

Daca ne putem lauda cu ceva in tara asta, atunci cu siguranta acel ceva este scoala de teatru romaneasca, o extraordinara pepiniera de valori si talente care se nasc de la an la an. Din pacate, statutul acestor intelectuali de exceptie nu este respectat asa cum se cuvine, fapt care se reflecta in pensiile lor derizorii.

Din ancheta ce urmeaza reiese fara drept de apel ca actorii inca isi mai pun speranta in guvern, care le-a promis o recalculare a pensiilor. Nota generala este una de optimism, deoarece asa cum afirma maestrul Damian Crasmaru, "noi, romanii, avem darul de a rade de batjocura vietii noastre". In continuare va prezentam opiniile catorva dintre actorii pentru care postasul suna doar o data.

Intrebat despre cum se descurca cu pensia pe care o primeste lunar, maestrul Marin Moraru a fost foarte iritat, fapt care s-a observat si din tonul ridicat, spunandu-ne ca nu da declaratii referitoare la viata sa particulara. Ne cerem scuze pentru deranj, stiind ca linistea inseamna foarte mult pentru un actor.

Un adevarat senior al teatrului In schimb, Mircea Albulescu a dat dovada de un umor negru. La cererea de a ne marturisi suma pe care o primeste dupa 52 de ani de teatru, "cel mai iubit dintre pamanteni" a raspuns deschis, spunand ca pensia lui este de 3.700.000 lei, dintre care 3 milioane se duc la intretinere, iar restul "pe guma de mestecat". Lasand gluma la o parte, maestrul Albulescu a spus ca nu se poate trai cu acesti bani, mai ales ca doar medicamentele pe care trebuie sa le ia lunar il costa 3.000.000 de lei. Oricum, este fericit ca, la cei 70 de ani pe care ii va implini pe 4 octombrie, poate sa joace. Dovada este faptul ca da viata rolului Polonius din Hamlet, la radio, alaturi de Adrian Pintea.

George Motoi recunoaste ca nu poti sa-ti asiguri o batranete decenta cu o pensie de aproximativ 4 milioane lei. In schimb, este de parere ca guvernantii fac tot posibilul sa echilibreze aceste pensii, mai exact sa le recalculeze. "Asteptam cu speranta aceste indemnizatii, deoarece nu stim cum o vom scoate la capat. Sunt un pensionar lucid, nu vreau sa exagerez, dar adevarul e ca suferim. Am implinit 68 de ani, dintre care 46 de ani i-am dedicat teatrului si tocmai de aceea nu mi se pare normal sa ne uitam in portofel la fiecare leut cheltuit."

Adela Marculescu priveste cu incredere in viitor, pentru ca este convinsa ca pensia ii va fi suplimentata. Deocamdata, primeste o pensie de peste 4 milioane de lei. In acelasi timp, este angajata la Teatrul National, cu norma intreaga, ceea ce inseamna ca primeste si salariu. Doamna Marculescu declara: "Nu ma bazez doar pe pensie. Desigur nu suntem singurele categorii defavorizate, vezi cazul medicilor".

Economie la mancare Draga Olteanu Matei a dat-o pe gluma si s-a ferit sa ne dezvaluie ce pensie ii aduce postasul. Pana la urma s-a scapat ca are aproximativ 4 milioane de lei, bani pentru care ii multumeste lui Dumnezeu. "Pretentii mari nu avem, cheltuieli mari nu facem. Intretinerea vine peste 2 milioane de lei, dar ca tot romanul facem economie la mancare. Am o Dacie 1300 de cand era lupul catel. Nu ca domnu’ Stolojan, care atunci cand s-a mutat la noi in cartier avea o Dacie cu smaltul sarit. Acum Theodor are mai multe masinute." Draga de Olteanu Matei a mers si mai departe si a mai spus: "Dupa mintea mea, cea mai mare bogatie este ca putem sa muncim. Un om poate sa locuiasca si intr-o scorbura, caci de mancare isi gaseste, doua-trei frunze pe care sa le fiarba".

Alti pensionari celebri sunt sotii Damian Crasmaru (73 de ani) si Carmen Stanescu (78 de ani). De aceasta data, ei au vost mai virulenti, in special la adresa fostului director al Teatrului National, Iani Cojar, pe care-l considera un inconstient, deoarece i-a pensionat mult prea devreme. Damian Crasmaru ne-a declarat ca situatia actorilor este o catastrofa nationala. "Noi o ducem prost si nu e corect. Gloriile nu trebuie ajutate, ci respectate. Eu si sotia avem o pensie de 7 milioane lei, in situatia in care intretinerea, telefonul si alte cheltuieli se ridica la peste 12 milioane lei. Insa exista o vorba care spune ca noi, romanii, radem de batjocura vietii noastre. Este o arma pe care n-am vazut-o la nici un popor. Am muncit pentru publicul din sala, nici eu, nici sotia, nici minunatii mei colegi nu trebuie sa fim astfel tratati. Am o masina de 22 de ani, o Lada pe care mi-au spus sa o duc la Muzeul Bruckenthal HORATIU TUDOR

×
Subiecte în articol: antimonden milioane