x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Haiduci la Singapore

Haiduci la Singapore

de Dana Cobuz    |    18 Iul 2007   •   00:00
Haiduci la Singapore

Cum se aude in Orientul indepărtat Taraful Haiducilor din Clejani? Mai mult decăt interesant, dacă e să ne luăm după cronica de spectacol apărută in The Jakarta Post, după reprezentaţia dată de romăni la Singapore.


La sfărşitul lui iunie, Taraf de Haidouks a participat la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Artelor din Singapore. "De patru ani incerc să-i aduc la Singapore, dar cum ei călătoresc foarte mult, a fost o adevărată provocare să-i conving să participe la eveniment", a declarat Goh Ching Lee, directorul festivalului. Efortul a meritat, spune presa locală. Chiar şi preţul biletelor (intre 20 şi 60 de dolari) nu a fost prea mare. In cele 110 minute de spectacol, energia coloratelor personaje din Clejani nu a pălit nici o secundă, acordurile inviorătoare ale viorilor, acordeoanelor, ţambalului sau basului ţinănd publicul in priză. Piesele de inspiraţie romănească, arabă sau turcească au cucerit Orientul. După incheierea show-ului, taraful care l-a vrăjit şi pe Johnny Depp a mai improvizat un minirecital pe stradă, in faţa sălii de concerte. Zona s-a aglomerat instantaneu, iar pălăriile lăutarilor din Clejani, intinse pe trotuar, s-au umplut cu monede şi bancnote. "Pentru o clipă, ai fi putut crede că participi la o petrecere dintr-un sat romănesc", notează The Jakarta Post. "Cheful a continuat o vreme, chiar şi zgomotul traficului
din jurul Hotelului Raffles s-a estompat."


ACASĂ. Albert, un tănăr romăn care a venit să urmărească spectacolul celor din Clejani, s-a lăsat dus de val: "E minunat! Sunt o trupă adevărată, autentică de ţigani şi mă fac să mă simt ca acasă. Ar trebui să-i vedeţi căntănd la nunţi - sunt de zece ori mai frumoşi".


PROGRAM. Taraful Haiducilor (sau Taraf de Haidouks, cum sunt cunoscuţi in lumea intreagă) are la activ trei albume şi il pregăteşte pe al patrulea. De curănd, a participat la "Folles Journees de Nantes", unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică clasică din Franţa. "După Singapore, ne intoarcem in Romănia, după care plecăm in Portugalia, pentru un nou spectacol", a dezvăluit managerul Vande Wyer Stephane căte ceva din programul tarafului. Jumătatea lui iulie ii va aduce pe "haiducii din Clejani" in Irlanda, la Galway Arts Festival. Sfărşitul lunii prilejuieşte intălnirea lor cu publicul din Bucureşti. Poate faceţi un efort să-i vedeţi: "Rar vine in oraş o comoară culturală precum Taraf de Haidouks, aşa că deschideţi-vă sufletele prea absorbite de voi inşivă in faţa acestor ţigani, hoţi de inimi" (Tom Cheyney, in Los Angeles Weekly).


In Romănia



Taraf de Haidouks căntă, foarte rar, şi in Romănia. Următorul concert va avea loc la 31 iulie, la E-Uranus, in cadrul unei petreceri in aer liber. Muzicanţii vor putea fi ascultaţi live după proiecţia peliculei "Gadjo Dilo". In 2002, BBC World Music a oferit trupei din Clejani premiul pentru cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu. Ţiganii din Clejani s-au imprietenit cu Johnny Depp in timpul filmărilor la "The Man Who Cried". "Sunt un model pentru mine in privinţa felului in care abordează viaţa. Muzica lor exprimă cea mai intensă bucurie. Au darul de a te face să te simţi plin de viaţă. Se numără printre cei mai extraordinari oameni pe care i-am intălnit", spune Johnny Depp despre Taraf de Haidouks.

×
Subiecte în articol: antimonden clejani taraf haidouks