x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Lordul Mircea, printre studenti

Lordul Mircea, printre studenti

19 Mai 2005   •   00:00

Muzica si poezie. Poezie prin muzica, dar si versuri rostite pe scena, pe acorduri de chitara. Acesta a fost "meniul" artistic servit spectatorilor de la Teatrul Luceafarul din Iasi, in cea de-a sasea seara a FestudIS.



  • de DANA CIOBANU, CRISTINEL C. POPA

  • DE CUVANT. Mircea Vintila a promis sa vina la Iasi, la toamna, pentru a-si lansa noul album
    Mircea Vintila i-a purtat pe studenti printre nori si i-a adus apoi, lin, cu picioarele pe pamant. Pentru a visa in culori, prin muzica folk. Miercuri seara, de la orele 20:00, FEstudIS, festival ale caror principale manifestari sunt gazduite de Casa Studentilor din Iasi, a avut in program "muzica adevarata", interpretata de veteranul Mircea Vintila, cunoscutul Florin Sasarman, dar si de alti tineri cantautori. Seara de folk a fost si prilejul ales de Florin Sasarman pentru a-si lansa albumul "Buchet", intitulat astfel dupa un titlu din lirica lui Vasile Voiculescu, cu precizarea "Invatam sa iubim poezia".

    AVEM VALOARE. Sala, plina pana la refuz, a aplaudat frenetic inca de la prima melodie. S-a cantat in cor, s-au spus glume si s-a ras in hohote. Pana si tinerii mai putin iubitori de folk s-au ridicat in picioare la "Balada lui Constantin si Veronica", "soptita" pe acorduri simple de inconfundabilul Mircea Vintila. Una peste alta, a fost una dintre cele mai reusite seri FestudIS din acest an. Dar iata cum s-au desfasurat "ostilitatile".

    Dupa ce prezentatorul a informat publicul despre victoria echipei de fotbal Poli Iasi in deplasare si despre alte rezultate ale echipelor fruntase in Divizia A (amanunt de inteles, avand in vedere ca in sala se gaseau multi microbisti), pe scena a fost invitat Octavian Lazar, castigatorul premiului I la precedenta editie a festivalului. Laureatul a scos din coardele chitarei nu doar melodii de dragoste, ci si un omagiu adus parintelui pierdut de curand. A urmat formatia "Mar verde", si ea fosta premianta cu coronita in anii anteriori. Acorduri antrenante cu gust de mar verde au pregatit sala pentru un moment de poezie. Valter Ghicolescu, venit de pe meleaguri galatene, a cantat Ruga lui Valeriu Sterian, pe versuri de Corneliu Coposu.

    POEZIA E CU NOI! Evident, momentul cel mai asteptat si gustat de public a fost cel al greilor Florin Sasarman si Mircea Vintila. Dupa inca o poezie a urmat o prezentare a fostului membru al cenaclului Flacara, facuta de poetul si eseistul (preot) Ioan Pintea. "Muzica folk se bazeaza pe poezie de valoare. Nu e usor sa canti pe versuri de Vasile Voiculescu, de Lucian Blaga, asa cum face Florin Sasarman. El a trecut si printr-o experienta religioasa fundamentala. Sa ascultam si cantecele lui religioase", a indemnat publicul parintele Pintea. Bistriteanul Sasarman a cantat cu Esenin, cu Cezar Ivanescu, cu Vasile Voiculescu si a incheiat cu "O maicuta sfanta", cantec interpretat "in fiecare din bisericile din Transilvania". Folkistul nu a plecat de pe scena fara sa promita ca va veni sa colinde Iasiul de Craciun.

    Apogeul serii a fost Mircea Vintila. Rasplata unui spectacol si asa reusit. A urcat "Un om pe niste scari", iar publicul a amutit. "Fata frumoasa" se afla chiar in primele randuri, cu gandul la "Hanul lui Manuc". Maestrul, imbracat in tricou marinaresc, a anuntat, ca de obicei, ca "mai e un mileniu pana sa fie secolul XX". Si spectatorii au repetat dupa el. Neasteptat de bine primita a fost si mai putin cunoscuta "Balada lui Constantin si Veronica". Aplauze, blitzuri, bis. Si a trecut "batranul" la cantece mai "vechi". "Bade Ioane", "Lordul John", "Popa Nan", "Miruna" si doua bisuri pe final. Fiindca la Iasi se simte totdeauna foarte bine, Vintila a marturisit ca va veni si la toamna, sa-si lanseze un nou CD. Publicul l-a aplaudat chiar si la iesirea din sala. "Vintila trebuie aplaudat si in gand. El e cu noi tot timpul. De fapt, cand nu exista poezie in noi, cu noi?", se intreba retoric un student visator.

    CURSURI "MARFA" LA FESTUDIS
    Maratonul actiunilor organizate in cadrul FEstudIS continua sa-i tina "in priza" pe studentii ieseni. O binemeritata vacanta a spiritului si placerii, inainte de sesiunea de vara, cu numeroase posibilitati de distractie. Pentru cei care iubesc miscarea, ziua de joi a fost rezervata unui turneu de tenis de camp, desfasurat in Baza Sportiva Agronomie. Rockerii s-au putut delecta aseara, platind doar 20.000 de lei pe bilet (bani care vor ajunge la sinistratii din Banat), cu un concert IRIS, in clubul Sundays de la Casa Studentilor. Tinerii cu pofta de ras si talent ascuns au ales joi seara "Karaoke Stud Show - Be a star tonight", tinut in Disco Planet. Inceputul de week-end este la fel de atragator. Pe langa numeroasele conferinte si simpozioane organizate de asociatiile studentesti din capitala culturala a Moldovei, tineretul studios are sansa sa se culturalizeze astazi cu momente de teatru, discoteca si "BEST PC Party". "Singura sesiune asteptata", FestudIS, va striga ultimele nume din catalog marti, 24 mai.
    ×
    Subiecte în articol: antimonden mircea vintila