x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Mentori şi discipoli la “Gaz pe folk”

Mentori şi discipoli la “Gaz pe folk”

de Anca Stanescu    |    16 Mai 2008   •   00:00
Mentori şi discipoli la “Gaz pe folk”
Sursa foto: Karina Knapek/

Am savurat o porţie de filmări de pe platoul emisiunii “Gaz pe folk” şi ne-a plăcut. Am văzut cum repetă şi glumesc folkiştii în sala de aşteptare, cum se vindecă o chitară bolnavă, cum se pune cap la cap o transmisie “cu cîntec”.

DIN CULISE - Un platou garnisit cu muzică şi glume

Am savurat o porţie de filmări de pe platoul emisiunii “Gaz pe folk” şi ne-a plăcut. Am văzut cum repetă şi glumesc folkiştii în sala de aşteptare, cum se vindecă o chitară bolnavă, cum se pune cap la cap o transmisie “cu cîntec”. Grupul Poesis, Tatiana Stepa, Mircea Bodolan şi Ducu Bertzi ne-au însoţit cîteva ore într-un laborator “contaminat” de doruri şi melancolii.

Ah, sunetul ăsta care dă mereu bătăi de cap! “Trebuie să refacem acordajul la chitară”, a spus cu năduf Mircea Bodolan, după ce îi strunise în zadar corzile. “Putem să-l rugăm pe Sergiu să lase lumina jos? Că acordajul se face fără lumină”, se aude dinspre operatorul de ima­gine. Şi Mircea a rămas pe întuneric să-şi îmblînzească instrumentul de suflet. A reuşit, s-a luminat la faţă, regizorul de platou a strigat din nou “filmaţi!”, iar Mircea a fost auzit cîntînd... Ne aflam pe platoul emisiunii “Gaz pe folk”, ce se înregistra cu foc. Iar dacă în faţă erau cîntările, ce se petrecea în culise?

ÎN SPATELE SCENEI. “Şi de-ar fi, cînd va fi iar duminică-ntr-o zi/Tu să te gîndeşti la mine” cînta Ducu Bertzi. Nu pe scenă, ci într-o sală de aşteptare. Artistul îi dădea ultimele sfaturi muzicale lui Vladimir Pupăzan, băiatul dintr-a zecea pe care l-a susţinut pentru a trece clasa înspre următoarea ediţie de “Folk you!”. Alături, Tatiana Stepa vorbea cu Bogdan, pupilul ei, ceva mai mare şi mai atent la ţinută decît Vladimir: “M-am tot gîndit cu ce să mă îmbrac”. “Voiai să vii în frac?”, s-a repezit Ducu Bertzi. “Lasă că noi, folkiştii, sîntem mai sportivi.” Şi, ca să dovedească asta, a făcut cîţiva paşi de dans cîmpenesc. Apoi a fost chemat la machiaj. “Ia să mă dau cu un pic de prospeţime”, a glumit el, luînd loc pe scaunul cosmeticianei. “Vrei să spui cu un pic de tencuială! Vezi să nu uiţi rujul!”, l-a sfătuit Tatiana.

MACHIAJ LA SECUNDĂ. “Atenţie, filmăm!”, s-a auzit vocea regizorului de platou. Scena devenise uriaşă, pentru că acum îi găzduia pe Ducu Bertzi şi pe Tatiana Stepa, alături de tinerii pe care îi susţineau. “Cred în el, este foarte talentat, serios, sensibil, dar şi plin de forţă”, mărturiseşte Tatiana despre craioveanul Bogdan Grosu. “Gata? Continuăm filmarea?”, s-a auzit din platou. “Nu e gata, că deja e transpirat!”, s-a auzit o altă voce. Aşa că machieuza a venit val-vîrtej pe scenă şi i-a pudrat tînărului nasul. Bogdan a cîntat apoi o compoziţie proprie, “Cîntec de vară”.

LA PIELEA GOALĂ. “Vrea să devină inginer de sunet”, a spus Du­cu Bertzi despre Vladimir Pupăzan. Tînărul era cît pe-aci să cînte dezbrăcat. Văzînd nişte iniţiale pe tricoul său negru, regizorul l-a întrebat dacă acestea reprezintă vreo firmă. “Nu”, i s-a răspuns. Aşa că Vladimir a interpretat şi el o compoziţie proprie, “De te vei întoarce”. A urmat proba duetului, în care con­curenţii au dat viaţă cîte unei melodii alături de folkiştii care-i susţineau. “Vom cînta piesa «Pe patul părăsit», pe versuri de Adrian Păunescu”, a prezentat melodia Bogdan Grosu. “... pe versuri de Andrei Păunescu”, l-a corectat Tatiana Stepa. “Corec­taţi, că se supără bardul”, a completat şi operatorul de fil­­mare. Vladimir Pupăzan a cîntat împ­reună cu Ducu Bertzi melodia “Şi de-ar fi”. Mai bine zis, Ducu a cîntat, iar Vladimir a cam uitat... versurile. De cîteva ori. Onoarea i-a fost salvată de abilitatea degetelor care goneau pe strunele chitarei. Însă cel mai mare succes l-a avut Bog­dan Grosu, cu aplaudata-i me­lodie “E doar un gînd”, în care a do­ve­dit talente de com­pozitor şi de... ventriloc.

 

Învingător la Folk...

A fost Bogdan Grosu, cu o unanimitate de aprecieri pozitive din partea juriului. Pe el şi pe cîştigătorii celorlalte ediţii îi aşteptăm la Folk You! la 7, 8 şi 9 august la Vama Veche. Au urmat cîteva recitaluri: Ducu Bertzi, Ţapinarii şi Tatiana Stepa, care i-a luat un interviu pădurii: “Spune-mi, pădure cu frunza rară,/Unde-i iubirea de astă vară?”. “Vă mulţumim tuturor”, a tras verbal cortina emisiunii “Gaz pe folk” gazda Marius Bodochi. Va urma... transmiterea pe TVR 2, în fiecare vineri seară, de la ora 22:30 (exceptînd ziua de azi).

 

×