x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Noul ghid al restaurantelor spune că cel mai bun local se află în Elveţia

Noul ghid al restaurantelor spune că cel mai bun local se află în Elveţia

21 Dec 2015   •   18:19
Noul ghid al restaurantelor spune că cel mai bun local se află în Elveţia

Un nou ghid al restaurantelor, realizat de Franţa, a fost lansat recent, propunând un clasament ambiţios al celor mai bune 1.000 de "localuri de excepţie" din întreaga lume. Onoarea de a ocupa primul loc în acest palmares revine restaurantului Hotel de Ville din Crissier, Elveţia, cu trei stele Michelin, condus de cheful franco-elveţian Benoît Violier, în vârstă de 44 de ani.

Conform noului ghid, intitulat "La Liste", restaurantul din Elveţia este urmat pe locul al doilea de restaurantul Per Se din New York al bucătarului Thomas Keller şi pe locul al treilea de restaurantul Kyo Aji din Tokyo, al bucătarului Kenichiro Nishi.

În realizarea acestui clasament franţuzesc s-a folosit un algoritm numit Ciacco, porecla prietenului mâncăcios al lui Dante din "Infernul", inventat de Antoine Ribaut, arhitect franco-american de sisteme informatice. El a folosit date din surse care au inclus 200 de ghiduri alimentare din 92 de ţări, cum ar fi Michelin, Gault & Millau şi Zagat, şi recenzii de pe site-uri precum TripAdvisor şi OpenTable, relatează The New York Times.

Un comitet de experţi, printre care Jean-Robert Pitte, istoric şi geograf francez în domeniul vinurilor şi alimentelor, şi jurnalistul german specializat în ştiri din acest domeniu Jörg Zipprick, a definit criteriile, între care calitatea produselor alimentare, ambianţa, listele de vinuri şi băuturi spirtoase şi serviciile.


"La Liste" include restaurante din 48 de ţări, dintre care 126 din Japonia, 118 din Franţa, 101 din Statele Unite, 69 din China, în timp ce Spania, Germania şi Italia au fiecare peste 50 de locaţii în acest top.

Ghidul a fost prezentat oficial la 17 decembrie la sediul Ministerului francez de Externe. Costul iniţiativei, pusă în aplicare sub conducerea Quai d'Orsay (MAE francez), a fost asigurat de sponsori - aproximativ 300.000 de euro.

"Acest clasament confirmă excelenţa restaurantelor noastre şi a bucătarilor noştri", a subliniat ministrul francez de externe, Laurent Fabius, responsabil şi de turism, într-un mesaj video transmis în timpul ceremoniei.


El a salutat "metoda transparentă, unică, de încredere" a acestui top care permite evitarea criticilor aduse anumitor clasamente internaţionale existente, "a căror obiectivitate este, uneori, pusă la îndoială", conform AFP.

"Obiectivitatea în acest domeniu nu poate fi decât favorabilă gastronomiei franceze, al cărei loc în unele clasamente nu îi reflectă întotdeauna meritul", a continuat el, într-o aluzie la '50 Best", al cărui top 10 nu include niciun restaurant francez.

În primele zece locuri din "La Liste" figurează patru restaurante ale unor chefi francezi - Guy Savoy, Paris; La Maison Troisgros, Roanne, France; Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse, France şi Joël Robuchon, Yebisu Garden Place, Japan.

×