x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Decizie ȘOC a unui fost premier român. Petre Roman își schimbă radical viața

Decizie ȘOC a unui fost premier român. Petre Roman își schimbă radical viața

de Redacția Jurnalul    |    15 Dec 2022   •   12:25
Decizie ȘOC a unui fost premier român. Petre Roman își schimbă radical viața
Sursa foto: Hepta

Primul premier al României după Revoluția din decembrie 1989, Petre Roman, vrea să plece din țară și să se mute în Elveția, împreună cu soția și fiul său.

Petre Roman are 75 de ani și a fost prim-ministru în perioada 26 decembrie 1989-16 octombrie 1991, în timpul președinției lui Ion Iliescu, imediat după revoluția prin care a fost înăturat de la putere fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu. 

Este căsătorit de 12 ani cu Silvia Chifiriuc, mai tânără cu 25 de ani, și au împreună un băiat, Rareș. Petre Roman a mai fost căsătorit cu Mioara Roman și are două fete cu aceasta, Oana și Catinca. 

Decizia surpriză luată de Petre Roman survine ca urmare a numirii sale în funcția de președinte al Universității din Geneva. De profesie inginer, el a urmat o carieră universitară înainte de a intra în politică, obținându-și doctoratul la Universitatea "Paul Sabatier" din Toulouse. A publicat lucrări în domeniul fizicii fluidelor și a predat la trei universități din Toulouse, la Școala Superioară de Aeronautică, Școala Superioară de Electronică, Informatică și Hidraulică și Universitatea “Paul Sabatier”, fiind numit prin decret al Ministrului Educației din Franța. A fost profesor universitar la Facultatea de Energetică din Politehnica București, devenind șeful catedrei de Hidraulică și Mașini Hidraulice de la Facultatea de Energetică.

Anunțul plecării din țară a fost făcut de fiica sa, Oana Roman. Ea s-a arătat dezamăgită de decizia tatălui său dar este mândră de realizările profesionale ale acestuia. 

„Ce credeți? Azi mă sună tata. Printre altele, ca și cum mi-ar fi spus că s-a dus la colțul străzii să cumpere o pâine, mi-a spus că în luna decembrie a fost numit președintele Universității din Geneva. Una dintre cele mai mari universități din Elveția. Mă bucur foarte tare pentru el că scapă de țara asta de doi bani și că oamenii din afară îi recunosc meritele", a spus Oana Roman, potrivit unica.ro.

Petre Roman participat activ la revoluția anti-comunistă din decembrie 1989, ajungând să vorbească direct la Televiziunea Română în timpul zilelor tumultoase care au dus la înlăturarea  de la putere a soților Ceaușescu. La acea vreme, România avea 8 milioane de angajați, 4 milioane de pensionari și ) lei datorii.  A fost numit premier de către proaspătul constituit Front al Salvării Naționale (FSN) și apoi, după alegerile din mai 1990, de către Ion Iliescu. 

 

 

×
Subiecte în articol: petre roman elvetia Silvia Chifiriuc