x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Se poate trai din muzica"

"Se poate trai din muzica"

08 Iun 2005   •   00:00

Adrian Plesea (Artanu’) nu mai este "partizan", pentru ca are Timpuri Noi. Mai mult de 20 de ani s-a hranit cu si din muzica, ca doar nu degeaba a fost denumit Everest-ul rock-ului romanesc.

  • de ADRIAN VADUVA
  • MONDEN
  • CREDINTA. Artanu’ considera ca poate reinnoda firul dintre Timpuri Noi si publicul sau

    Jurnalul National: De ce ai iesit din Partizan?
    Artanu’: Nu poti sa te dedici simultan la doua proiecte asemanatoare, ba chiar surori, as spune. Nu m-as vedea deloc in stare sa fiu si in Timpuri Noi, si in Partizan. Doar daca acestea ar fuziona. Artistii nu trebuie sa se substituie scolii

    Cum a primit publicul reinvierea "timpurilor"?
    A fost incantat, ba chiar infierbantat foarte tare de revenirea noastra. Parca nici nu am fi lipsit patru ani, ci doar cateva luni. Si cea mai buna dovada a faptului ca Timpuri Noi traieste ne-a fost data la un spectacol recent, in aer liber, la care au participat cateva zeci de mii de fani. Era o mare de lume, care a stat cu noi si pentru noi.

    Isi educa Timpuri Noi fanii?
    Desi eu nu sunt de acord ca artistii de pe scena sa educe tinerii, substituindu-se astfel scolii - nu cred in asa ceva - , totusi, in cazul special al tarii noastre, pop-music, rock & roll, disco sunt curente care au ajutat foarte mult la emanciparea tinerilor.

    Vin oameni la concerte la fel de multi precum in urma cu cativa ani?
    In esenta, da. In ciuda faptului ca noi nu suntem prezenti cu nici o noutate pe canalele de specialitate, eu consider ca putem sa reinnodam firul intrerupt acum patru ani. Oamenii sunt alaturi de noi in numar suficient de mare, incat sa nu ne sfiim sa spunem ca suntem niste clasici in muzica rock romaneasca.

    In doua decenii de muzica, care a fost cel mai important lucru pe care l-ai invatat?
    Inca n-am invatat cel mai important lucru, din moment ce nu-l pot numi imediat ce sunt intrebat. Mai caut...

    Te poate scapa muzica de grija zilei de maine?
    Daca vorbim despre latura materiala, atunci raspunsul este da. Se poate trai numai din muzica, dar nu trebuie uitat ca meseria de artist este, poate, cea mai liberala ocupatie. In primul rand, ai parte de riscuri si, abia in al doilea rand, de satisfactii.

    Underground - cea mai eficienta metoda de promovare

    Care este cea mai eficienta metoda de promovare a unei formatii?
    Cea mai eficienta modalitate de a te exprima este din underground catre suprafata. Celelalte canale, la care ne dedulcim si noi, au un efect destul de bun in piata, in a obtine cote mai mari la vanzari. Insa Timpuri Noi a devenit un fenomen, a fost formatia anilor ’80-’90 tocmai pentru ca a fost singura (exceptie facand Iris) care a parcurs toti pasii, tragandu-si seva dintr-un stagiu cat se cuvine de lung in underground. Un artist care hotaraste sa se afirme direct, dupa toate retetele si retetusele romanesti cunoscute nu are background, nu are consistenta. Cu alte cuvinte, nu are mai nimic de spus. El doar ni se infatiseaza si, prin persuasiune, poate ne castiga cateva favoruri, dar de scurta durata. Gratie acestui fapt, trupa Timpuri Noi canta in 2005, pe orice scena, are succes, desi nu apare pe nici un canal media.

    ENERGII

    "Nu ne dorim neaparat un concert unplugged. Rock’n’roll, muzica pe care noi o cantam, reprezinta nu doar un stil muzical, ci si un mod de viata. Intrucat noi avem nevoie sa eliberam energii mari, pe care le-am adunat pana acum" - Artanu’ solist Timpuri Noi
    ×
    Subiecte în articol: antimonden muzica timpuri timpuri noi