x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii O relație karmică îți dă senzația că ți-ai găsit sufletul pereche. Este însă o iluzie!

O relație karmică îți dă senzația că ți-ai găsit sufletul pereche. Este însă o iluzie!

de Anastasia Paul    |    01 Sep 2024   •   06:40
O relație karmică îți dă senzația că ți-ai găsit sufletul pereche. Este însă o iluzie!
Sursa foto: pixabay.com

Mulți cred că o relație karmică este manifestarea lucrurilor neterminate dintr-o viață trecută, două suflete care se întâlnesc din nou pentru a le rezolva.

Din momentul în care vă întâlniți, simți că l-ai cunoscut înainte. Există o conexiune instantanee, aproape ca și cum ați fi atrași împreună de o forță invizibilă. Este amețitor, captivant și consumator. Te întrebi: este această persoană sufletul meu pereche? Iubirea mea adevărată? 

Apoi, brusc, dinamica începe să se schimbe. Ceea ce urcă trebuie să coboare. Magia inițială începe să se estompeze. Se încearcă reconcilieri, dar nu se fac progrese. Modelul se repetă într-un ciclu nesfârșit care te lasă epuizat, confuz și cu inima frântă.

Acest tip de relație este ceea ce mulți din New Age și comunitățile metafizice numesc o relație karmică. Aceste relații sunt de obicei marcate de o atracție inițială puternică, care se simte predestinată, dar în cele din urmă devine dificilă, volatilă sau confuză.

Citiți și Adolescenții români, printre cei mai fericiți din Europa 

„Când vedem sau experimentăm o relație care este intensă și plină de dramă, mulți dintre noi vom numi din greșeală aceasta , iubire. Dar nu este”, explică antrenorul spiritual Christina Lopes, în podcastul său pe acest subiect. „Cel mai probabil, acest tip de relație este ceea ce este cunoscut ca o relație karmică și iată adevărul sincer despre ele: nu vrei să rămâi prea mult în jurul acestor relații.”

Dar ce este o relație karmică atât de rea? 

Legea karmei

Deși termenul „relație karmică” nu este folosit oficial în psihoterapie sau chiar în religie, are rădăcini spirituale străvechi. Termenul este derivat din conceptul de karmă din religiile orientale, cum ar fi budismul și hinduismul.

Mai simplu spus, karma este credința că acțiunile și comportamentele au consecințe – iar în unele religii orientale se crede că acele consecințe te vor afecta nu numai în această viață, ci și în următoarea.

Prin urmare, mulți cred că o relație karmică este manifestarea unei probleme neterminate dintr-o viață trecută - două suflete care se întâlnesc din nou pentru a închide ceea ce a fost lăsat anterior deschis.

Alții cred că o relație karmică este pur și simplu despre a culege ceea ce am semănat. Oricum, „este vorba despre legea acțiunii și reacțiunii”, explică Priscila Lima de Charbonnieres, astrolog, autor și fondator al aplicației Soulloop. „Pentru fiecare acțiune, atragem o reacție, fie că este pozitivă sau negativă.”

Ce este o relație karmică

Nu există o definiție precisă a unei relații karmice - termenul a devenit popular în ultimele decenii și nu poate fi urmărit la o singură sursă. Nu toți cei care folosesc termenul sunt de acord cu sensul precis sau că toate relațiile karmice sunt neapărat „rele”.

De fapt, mulți experți spun că fiecare relație pe care o avem ar putea fi considerată karmică. „Nimeni nu intră întâmplător în viața noastră”, spune Lima de Charbonnieres. „Atragem oameni cu frecvențe compatibile și complementare în câmpul nostru energetic. Relațiile karmice sunt un rezultat al legii atracției și fiecare relație are elemente karmice la diferite niveluri.”

Lecții învățate

Majoritatea oamenilor care folosesc termenul sunt de acord cu un singur lucru: relațiile karmice sunt menite să ne ajute să evoluăm. „Persoana pe care ai atras-o este acolo pentru a te ajuta să treci printr-o anumită lecție în această viață”, spune cititorul de tarot Angie Banicki. „V-ați găsit cu ușurință în această viață pentru că se desfășoară o lecție.”

Dacă acest lucru sună prea ambiguu, ia în considerare acest lucru: psihologii spun că cele mai multe dintre dificultățile pe care le întâmpinăm în relații provin din răni nevindecate din trecut și, de cele mai multe ori, suntem atrași de parteneri care activează subconștient aceste răni.

„Ideea de „afaceri neterminate” din viețile trecute este adevărată din punct de vedere psihologic deoarece trecutul trăiește foarte mult în prezent”, explică psihoterapeutul Steven Floyd, care a studiat budismul și adesea încorporează învățăturile acestuia în munca sa terapeutică cu cuplurile. „Experiențele noastre timpurii de atașament au pregătit scena pentru viitoarele noastre conexiuni.”

Copilăria noastră este prima „viață trecută” pe care ar trebui să ne străduim să o înțelegem, și provocările cu care ne confruntăm în relațiile noastre adulte sunt adesea un catalizator important pentru a face exact acest lucru. „Intrăm în relații recunoscând, la un nivel profund, că partenerul nostru deține cheia creșterii noastre”, spune el.

Karmic sau toxic?

Desigur, creșterea nu este niciodată ușoară și, uneori, poate fi greu să faci distincția între provocările normale ale relațiilor și o dinamică nesănătoasă. „O relație karmică poate fi foarte asemănătoare cu o relație toxică sau disfuncțională”, spune dr. Candice Cooper-Lovett, un terapeut de familie și căsătorie autorizat. „Sunt similare prin faptul că există maxime foarte mari și minime foarte scăzute.”

Multe dintre celelalte steaguri roșii se potrivesc, de asemenea, „Conexiunile karmice se simt atât magnetice, cât și volatile; oamenii se despart adesea și se reconectează din nou și din nou”, spune Atina Manvelian, dr., profesor asistent de Psihologia consilierii la Universitatea Santa Clara. „Un alt semnal poate fi că te simți dependent de ciclurile de pasiune și dramă care se desfășoară. Aceste relații se simt ca niște rollercoaster, caracterizate prin modele repetitive și cicluri emoționale, ceea ce le face dificil de părăsit.”

Citiți și De ce te trezești la 4 dimineața. 6 lucruri care îți perturbă somnul 

Pentru a face lucrurile mai neclare, o persoană poate avea probleme în a părăsi un ciclu de toxicitate tocmai pentru că ea crede că relația sa este destinată sau scrisă în stele. „Relațiile karmice pot fi dificil de abandonat din cauza chimiei intense și naturale și a sentimentului că o viață anterioară te ține conectat cu cealaltă persoană”, spune Cooper-Lovett.

Schimbarea tiparelor

Având în vedere acest lucru, cei mai mulți experți recomandă să iei în considerare modul în care relația te face să te simți. Pune-ți aceste întrebări: înflorești în această relație sau abia supraviețuiești? Înveți sau te simți epuizat? Tu și partenerul tău sunteți dispuși să evoluați?

„Adevărata diferențiere este că o relație karmică este de obicei văzută ca un vehicul pentru creștere și învățare, chiar dacă este dureros să treci prin etape”, spune psihoterapeutul Ken Fierheller. „O relație toxică este caracterizată de comportamente dăunătoare, cum ar fi manipularea, controlul sau abuzul, fără intenție sau capacitate de creștere pozitivă. Scopul unei relații karmice, la un nivel mai spiritual și teoretic, este acela de a preda ambilor parteneri lecții importante – adesea despre stima de sine, limite sau răni emoționale nerezolvate.”

Cu alte cuvinte, o relație karmică devine de obicei disfuncțională doar dacă tu și partenerul tău nu reușiți să vă recunoașteți tiparele nesănătoase și evitați să luați măsurile necesare pentru a le rezolva și a le pune împreună. „Conflictul într-o relație este o oportunitate de a crește în zonele în care suntem subdezvoltați”, explică Floyd. „Dar această creștere se poate întâmpla doar dacă ambii parteneri sunt conștienți în relația lor. Altfel, suntem într-o stare constantă de bombardament.

O relație sănătoasă nu este lipsită de conflicte, ci este atentă la conflict. Se bazează pe siguranță, respect reciproc și harul de a recunoaște că partenerii noștri acționează în moduri care au sens pentru ei, mai degrabă decât din intenții rău intenționate.”

A sta sau a pleca?

Acești factori sunt integranți pentru ca orice relație să prospere, indiferent dacă o consideri o conexiune karmică sau nu. „Navigarea în relații necesită multă căutare sufletească, cercetare și creștere spirituală și psihologică”, spune terapeutul de căsătorie și familie licențiat Kim Burris, fondatorul Centrului de Consiliere Holistică.

Cu toate acestea, dacă simți că ești singurul care muncește la relație, asta ar putea însemna că relația și-a urmat cursul. „Una dintre cele mai grele părți ale unei relații este conștientizarea că persoana care ne-a ajutat să ne dezgropăm rănile adânci nu este întotdeauna persoana care ne va ajuta să le vindecăm”, spune Burris.

O realizare grea, cu siguranță, dar iată un alt lucru asupra căruia majoritatea experților în relații karmice sunt de acord: a decide să pui capăt unei relații care nu mai funcționează nu înseamnă că a fost un eșec. A învăța când să pleci ar putea fi de fapt esențialul. „Părăsirea unei relații karmice poate fi un proces transformator sau o lecție în sine”, spune consilierul autorizat în sănătate mintală Nathalie Rosado. „Poate oferi vindecare și creștere personală pe cont propriu.”

A învăța să ne transformăm tiparele nesănătoase este cu adevărat cheia. Pentru a face asta, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru noi înșine: „Cea mai bună modalitate de a ne vindeca este să ne asumăm responsabilitatea pentru a atrage și a crea împreună realitatea noastră”, explică Lima de Charbonnieres. „Asumându-ne responsabilitatea, ne asumăm puterea de a ne transcende tiparele relaționale. Pur și simplu, încheierea relației fără a ne transforma pe noi înșine ne va face să atragem o altă situație sau relație cu același tipar.”

Pentru a evita  să rămâi blocat, „curățăm karma”, ne vindecăm rănile și ne schimbăm tiparele – trebuie, de asemenea, să învățăm să ne dăm ceea ce Cooper-Lovett numește „dragoste și respect necondiționat, în primul rând și în primul rând”.

Burris o spune astfel: „Uneori, cel mai curajos lucru pe care îl putem face pentru noi înșine este să spunem „ajunge” și să părăsim o relație care nu ne mai servește. Poate fi o sarcină aparent imposibilă, dar vine și cu darul de a aprofunda cea mai importantă relație dintre toate din această viață: cea pe care o avem cu noi înșine”, potrivit vogue.in.

×
Subiecte în articol: rerlatie karmica suflet pereche