x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber De ce plângea cu lacrimi de sânge Vlad Țepeș. Afecțiunea rară de care suferea domnitorul Țării Românești

De ce plângea cu lacrimi de sânge Vlad Țepeș. Afecțiunea rară de care suferea domnitorul Țării Românești

de Redacția Jurnalul    |    18 Aug 2023   •   21:30
De ce plângea cu lacrimi de sânge Vlad Țepeș. Afecțiunea rară de care suferea domnitorul Țării Românești

Ciudățeniile lui Vlad Țepeș au dat naștere unor legende cu vampiri, au inspirat romane și filme. Însă noile informații ne arată că în spatele poveștilor există un adevăr științific.

Despre domnitorul Țării Românești se spune că plângea cu lacrimi de sânge, fiind una dintre ciudățeniile care au creat mitul Contelui Dracula. 

Însă Vlad Țepeș ar fi suferit de o afecțiune foarte rară, arată un studiu publicat în revista ACS Analytical Chemistry, citat de dcnews.ro.

O analiză a unor scrisori ale acestuia a scos la iveală faptul că acesta avea mai multe boli. Moleculele şi proteinele de pe artefcatele semnate de Vlad Ţepeş au făcut astfel lumină în privința stării sale de sănătate.

Vincenzo Cunsolo a început să investigheze aceste scrisori dar și despre mediul în care a trăit. Cercetătorii au folosit o peliculă de plastic specializată, numită EVA, sau acetat de etilenă-vinil, pentru a extrage proteine sau molecule mici din hârtie fără a o deteriora.

Acestea au fost apoi analizate cu ajutorul spectrometriei de masă. Proteinele cele mai degradate au fost probabil cele mai vechi și există probabilitatea să provină de la Vlad Țepeș. Au fost găsite 16 proteine de origine umană, legate de piele, respirație și sânge, se arată în studiu.

Deși datele pot conține erori, arată că domnitorul român avea probleme respiratorii dar și o afecțiune rară, numită hemolacrie, care l-a determinat să plângă cu lacrimi de sânge. 

 

×
Subiecte în articol: vlad tepes lacrimi sange hemolacrie