x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Bantuiti

Bantuiti

18 Iul 2005   •   00:00
COSMARURI
Romanii au cel mai adesea cosmarul ca le moare cineva drag. 7% dintre cei din mediul rural viseaza ca se intampla o catastrofa (7%) sau ca sufera de ceva grav (9%), iar 6% dintre cei chestionati il viseaza pe dracul.

Liftul urca pana la etajul 10 si deodata a pornit cu o viteza supersonica spre parter, urmand ca tu si toti cei aflati cu tine in acea cutie sa va faceti praf intr-o clipa. Abia ai scapat cu viata din asta si niste figuri groaznic de urate, negre, ale caror fete nu le distingi clar, care iti provoaca o transpiratie rece pe sira spinarii fie si numai cand ti le imaginezi, stau deasupra patului tau si te "pazesc" cand dormi. Tipi cat te tin plamanii, trezindu-te, dar in camera ta nu mai este nici o aratare. Te afli pe un zgarie-nori, te crezi actor intr-un film de actiune si privesti fericit padurea de blocuri si orasul american in care ai ajuns printr-o minune, nici tu nu-ti mai aduci aminte cum. In secunda urmatoare ai calcat gresit si nu mai simti decat marele gol din stomac si te tot prabusesti, iar jos nu e nici o plasa. Dar ai scapat si acum. Niste omuleti stranii, cum numai in filmele SF ai vazut, te urmaresc pretutindeni si, oricat ai alerga, nu mai scapi de ei, alergi in gol, nu-ti poti misca picioarele, esti disperat, dar culmea este ca, tipand, nu scoti nici un sunet. Mai mult decat orice te exaspereaza ca extraterestrii tai au o mare calitate: vad prin toate lucrurile si nu ai unde sa te ascunzi. Si scenariul poate continua la infinit, cu variante imbunatatite si cu secvente care se repeta. Cine n-a visat macar o data ceva asemanator sau poate mai rau (cine stie?) se poate declara fericit: n-a avut in viata lui nici un cosmar. Eu recunosc ca am avut.

CIFRE DE COSMAR. Pentru 12% dintre respondentii sondajului, moartea unei persoane dragi reprezinta visul cel mai urat pe care l-au avut in viata, iar pentru 9,7% dintre ei, cutremurele de pamant sau alte catastrofe. Caderea in gol este un cosmar pentru 9,3% dintre cei intervievati, in timp ce pentru 5,8% dintre acestia visul cel mai urat a fost ca li se intampla ceva rau copiilor lor si ca sufereau de o boala grava.
Pe aproape (5,8%) sunt cei care s-au infricosat in somn de diavoli, extraterestri sau animale feroce. Noptile a 3,1% dintre cei chestionati au fost ingrozite de vise cu accidente, fie de masina, fie de tren sau de avion. Despartirea de persoana iubita este un cosmar frecvent la doar 2,9% din romani, iar saracia si traiul in mizerie este acelasi lucru pentru 2,7% dintre acestia. Viseaza ca sunt atacati, batuti sau violati 2,6% dintre chestionatii sondajului si ca sunt concediati, nemaiputandu-si gasi un loc de munca, 2,1%.

Alte reprezentari cosmaresti au peste 8% dintre romani, in timp ce aproape 30% dintre cei intrebati nu stiu ce cosmar ii bantuie sau nu au dorit sa raspunda la intrebare.

VISE URATE PESTE TOT


Dintre cei care au visat adesea ca le moare cineva drag, 20% sunt din Oltenia, 8% din Banat, 10% din Transilvania, 11% din Moldova si tot atat din Crisana si Maramures, cate 12% din Muntenia, Dobrogea si Bucuresti. Oltenii (8%) si moldovenii (7%) au cosmaruri cu diavoli, monstri de pe alte planete sau animale terifiante, maramuresenii si banatenii avand cel mai rar acest tip de vis: 2%, respectiv 3%. Dintre cei care se trezesc din somn de groaza unui cutremur sau a unei inundatii, cei mai multi sunt bucurestenii (15%).

FEMEILE AU COSMARURI MULT MAI DES DECAT BARBATII


15 din 100 de femei participante la sondaj au visat ca este cutremur sau o alta catastrofa naturala, fata de numai 8% din barbatii chestionati. Caderea in gol este o frica exprimata mai mult tot in somnul de noapte al femeilor (10%), desi acelasi lucru ii sperie si pe 8% dintre barbati. Tot femeile au mai multe cosmaruri in care copiii lor patesc ceva rau - 7%, fata de 5% dintre barbati. Mai ales cei tineri (intre 15 si 30 de ani) sunt bantuiti in vise de duhuri rele, extraterestri sau animale periculoase. In timp ce 3 din 100 de barbati viseaza ca sunt atacati, batuti sau violati, doar 2 din 100 de femei au acest vis urat. Barbatii (3%) si mai ales cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (3%) isi amintesc dimineata ca in noaptea trecuta se facea ca erau concediati si nu reuseau sa se mai angajeze undeva. Despartirea de persoana iubita apare in cosmarurile a 6% dintre barbatii si femeile de pana in 30 de ani. La doar 1% dintre persoanele de peste 56 de ani apare acest vis. Cei care nu se uita deloc la televizor nu au nici un cosmar cu diavoli, animale feroce, ca sunt batuti, ca sunt saraci sau ca au fost concediati. Ei se ingrozesc in somn de moartea cuiva drag (18%), de catastrofe naturale (20%), de caderea in gol (11%), ca sufera de o boala grava (14%).

"COSMARUL"


de Geo Bogza
Rataceam parca printr-un oras al cainilor.
Caini, numai caini treceau pe strada:

Unii intr-o parte, altii in alta.
Toti purtau cate o servieta galbuie
Si treceau, plini de importanta, intr-o parte si alta.

Mirarea mea n-ar fi fost atat de mare
Si nici spaima ce m-a lipit de ziduri
Daca din privirile pe care mi le aruncau
N-as fi inteles ca servietele lor erau croite din piele de om.

Care este cosmarul dumneavoastra cel mai frecvent?
  • Persoanelor cu studii sub medie ( 6%) li se repeta cosmarul in care apar personaje negative (animale fioroase, demoni), in timp ce la cei care au terminat liceul acest cosmar apare la 5%. Ca sunt saraci si ca traiesc in mizerie viseaza des 3% dintre ambele categorii de persoane.
  • Caderea in gol ii sperie in somn pe 10% dintre cei care citesc ziare de cateva ori pe saptamana si pe 8% dintre cei care citesc jurnale ceva mai rar. Sa aiba vreo legatura? .
  • Click pentru a mari imaginea
    ×
    Subiecte în articol: cosmar diverse