x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ãœber Alles, Herr Recordman Passat!

Ãœber Alles, Herr Recordman Passat!

18 Noi 2004   •   00:00

TRADITIE - Berlina lui Volkswagen s-a produs in 13 milioane de exemplare

Varful de lance al lui Volkswagen, berlina de clasa medie Passat, a stabilit recent un nou record in automobilism, fiind produs, in 31 de ani de la lansarea oficiala, in peste 13 milioane de exemplare.
CATALIN FAINISI

TRANZITIE. De-a lungul celor 31 de ani de istorie, Volkswagen Passat a facut inconjurul lumii, devenind unul dintre cele mai cunoscute modele
Volkswagen este unul dintre cei mai mari constructori de automobile din lume, marturie stand vanzarile impresionante de-a lungul celor aproximativ 70 de ani de istorie. Unul dintre cele mai de succes modele ale concernului german a fost Beetle, denumit popular "Broscuta", fiind comercializat in peste 21 de milioane de exemplare de-a lungul timpului. O alta masina produsa de Volkswagen, ce a uimit lumea inca de la lansare, ramane berlina de clasa medie Passat, care a stabilit recent suma-record de modele produse: 13.000.000.

ISTORIE. Povestea varfului de lance al grupului german a inceput in iulie 1973, cand constructorul cunoscut pe mapamond datorita "Broscutei" a prezentat lumii un model ce avea, de asemenea, sa faca istorie. Modelele Passat au fost, de fapt, cele cu care la Volkswagen a inceput era tractiunii pe fata, motorul boxer racit cu aer, montat in spate, dominand pana atunci istoria Volkswagen.

Primul Passat era o masina cu greutate redusa, cu doua sau patru usi si cu spatiu pentru cinci pasageri. In ianuarie 1974 aparea noul Passat Break, ce avea sa devina imediat un succes de vanzari.

CONTINUARE. In noiembrie 1980 a debutat a doua generatie a lui Passat, cu o noua constructie, mai mare, mai eleganta si mai matura. In acelasi an aparea Santana, o limuzina clasica cu patru usi si cu o linie conventionala. Cinci ani mai tarziu, Volkswagen a livrat primul Passat cu catalizator asistat de calculator (90 CP) si a fabricat modelul cu numarul 3.000.000, pentru ca, dupa numai doi ani, sa treaca limita celor 4 milioane de unitati. In primavara lui 1988, Volkswagen a lansat a treia generatie a modelelor Passat si Passat Estate. Ambele versiuni de caroserie erau caracterizate printr-o aerodinamica moderna, productia depasind, in 1990, cinci milioane de unitati.

ERA MODERNA. La exact 20 de ani dupa lansare se produsesera deja 6,2 milioane de unitati, acesta fiind un prilej de a lansa a patra generatie. Masina introducea noul motor TDI, imbunatatiri la nivel de siguranta pasiva si activa, precum si alte sisteme moderne. A urmat, in 1996, a cincea varianta, pentru ca, la inceputul noului mileniu, sa fie dezvaluit actualul model. La 13 mai 2003 a fost construit, la uzina din Emden, Passat-ul cu numarul 12.000.000, recordul fiind stabilit recent, cand s-a ajuns la 13 milioane. In Romania s-au vandut peste 7.800 de exemplare, iar modelul continua sa detina suprematia in clasa, dovedind continuitatea preferintelor clientilor romani pentru masinile germane.

GOLF, CEL MAI VANDUT
Daca Passat si Beetle au fost modele de succes, se poate spune ca Golf (foto) este modelul care a facut istorie in automobilism. Declarata in mai multe randuri "Masina secolului XX", compacta germana a fost comercializata, de la lansarea in 1974, in peste 22 de milioane de unitati, stabilind recordul "all-time" in lume. Masina ce a implinit, in acest an, 30 de ani de existenta se afla la a cincea generatie, fiind vanduta, numai in tara noastra, in peste 1.200 de exemplare, cu 83 la suta mai bine decat in 2003. Avand in vedere faptul ca piata auto romaneasca a crescut, in acest an, cu peste 30 de procente, iar Porsche Romania, importatorul oficial al marcii in tara noastra, ramane lider in vanzari cu 14.230 de unitati in primele zece luni, este de asteptat ca Golf sa ramana un succes.
×
Subiecte în articol: auto passat Volkswagen