x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Aderarea va matura de pe piata unele IMM-uri

Aderarea va matura de pe piata unele IMM-uri

16 Mar 2005   •   00:00

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va determina disparitia de pe piata a multor intreprinderi mici si mijlocii.


RADU CROITORU

DIFICULTÃ...}I. Pe pia]a comunitar` vor r`m~ne doar IMM-urile competitive
Procesul de desfiintare a intreprinderilor mici si mijlocii si a microintreprinderilor romanesti se va accelera in perioada premergatoare si, in special, dupa integrarea in Uniunea Europeana. Anuntul a fost facut pentru Rompres de directorul pentru Romania al CHF International, William E. Seas III, care a adaugat ca acelasi lucru se va intampla si in cazul Cehiei, Poloniei si Ungariei. Principalele cauze identificate pentru disparitia unor IMM-uri sunt incapacitatea acestora de a rezista pe piata comuna si numeroasele investitii necesare pentru a respecta legislatia si normele impuse de Uniunea Europeana.

OPORTUNITATI. Pe de alta parte, directorul pentru Romania al CHF International a precizat ca, in aceasta perioada, exista un potential de dezvoltare a IMM-urilor datorita numeroaselor programe de finantare a acestora.

William E. Seas considera ca, pentru a fi pregatite, miile de IMM-uri care nu vor putea contracta credite bancare pot apela la organizatii ca CHF, deoarece multe sectoare in care activeaza intreprinderile mici si mijlocii nu vor beneficia de sprijinul bancilor. "Multi patroni realizeaza ca integrarea va aduce noi standarde, competitie si noi cerinte, dar, in acelasi timp, vad noi oportunitati o data cu accesul la o piata mai larga, iar noi suntem pregatiti sa-i sprijinim atat financiar, dar si prin consultanta", a explicat reprezentantul CHF International. De asemenea, organizatia in cauza considera ca IMM-urile trebuie sa profite de urmatorii doi ani, pentru investitiile care le vor face competitive pe piata comunitara. Potrivit directorului general al companiei, CHF va oferi consultanta celor peste 2.000 de clienti pe care ii are, in vederea pregatirii pentru integrare.

PASI IMPORTANTI. CHF International deruleaza, in prezent, un program care vizeaza imbunatatirea cadrului legislativ si a reglementarilor pentru IMM-uri pentru a remedia accesarea programelor de finantare si pentru a reduce procedurile administrative, prea complicate si costisitoare.

CHF a implinit, in 2005, 10 ani de activitate, timp in care a actionat in sprijinul dezvoltarii si cresterii micilor intreprinderi private din Romania, acordand peste 22 milioane de dolari persoanelor fizice sau IMM-urilor. Activitatea organizatiei a creat mai mult de 23.000 de locuri de munca. Compania acorda credite firmelor private, asociatiilor familiale, persoanelor fizice autorizate, precum si asociatiilor de proprietari si persoanelor fizice.

PROIECTE. In prezent, cu finantare de la Agentia de Dezvoltare Internationala a SUA, CHF International Romania coordoneaza un program pe cinci ani, avand o finantare de 13,3 milioane de dolari pentru dezvoltarea microintreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, in parteneriat cu Guvernul Romaniei si cu fonduri de la Banca Mondiala, CHF implementeaza alte doua programe de sapte ani pentru a asigura capital firmelor in curs de dezvoltare si a incuraja initiativa privata si crearea de locuri de munca in zonele rurale si miniere neacoperite de servicii financiare din Romania. CHF International Romania este reprezentanta nationala a CHF International, organizatie americana privata, non-profit, de dezvoltare internationala, cu proiecte in intreaga lume.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul international