x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alfa Romeo 159 TBi, frumuseţe explozivă

Alfa Romeo 159 TBi, frumuseţe explozivă

de Dragos Stoica    |    21 Aug 2010   •   00:00
Alfa Romeo 159 TBi, frumuseţe explozivă

Ca mai toate modelele mărcii italiene, Alfa Romeo 159 îţi ia ochii din prima clipă. Nici nu s-ar putea altfel, deoarece, desenată de specialiştii de la Giugiaro, aceasta pare să fie cea mai reuşită berlină oferită în prezent pe piaţă.

Dacă mai adăugăm sub capotă şi motorul 1,8 litri TBi, care scoate 200 CP, atunci e limpede că vorbim de câştigătoarea unui concurs Miss Univers, unde graţia şi eleganţa se împletesc de minune cu forţa brută.

Arată absolut bestial, o doreşti de la prima privire şi e plină de surprize. Pentru că toate acestea trebuia să poarte un nume, li s-a spus Alfa Romeo 159 TBi, adică nimeni alta decât una dintre cele mai provocatoare berline realizate vreodată. De fapt, succesul de design al modelului 159 este o certitudine. În linia tradiţională Alfa Romeo, cu celebra grilă frontală inconfundabilă, 159 este deopotrivă frumoasă şi agresivă, suplă şi puternică, atractivă şi distantă.

Marea noutate este dată de existenţa unui motor 1,8 TBi, care, beneficiind acum de ajutorul unei turbine, scoate 200 CP, cu un cuplu motor de 320 Nm, ce sunt disponibili de la numai 1.400 rpm. Cu alte cuvinte, superba realizare de design poate fi acum însoţită de un motor nu foarte mare, cu consum rezonabil faţă de performanţele pe care le oferă. Testat atât în condiţii de trafic urban, cât şi extra, propulsorul TBi s-a dovedit o creaţie inspirată a inginerilor italieni, cu răspuns instantaneu la solicitările şoferului. Extrem de elastic, poate fi şi silenţios într-un ritm normal de exploatare, dar te poate şi ţintui în scaun dacă te joci puţin cu pedala de acceleraţie. La accentuarea acestor senzaţii contribuie şi transmisia manuală în şase trepte, care, având curse scurte, precise şi bine etajate, întăreşte caracterul sportiv.

Cifrele de consum avansate în fişa tehnică sunt de 11,8 l/100 km în mediu urban şi 6,0 l/100 km extraurban. Ca de obicei, acestea nu corespund întocmai cu cele din teren, rezultatele de la test consemnând aproximativ 12,5 l/100 km într-un Bucureşti hiperaglomerat, pentru ca afară să se înregistreze în jur de 8 l/100 km, cu patru pasageri, bagaje şi aerul condiţionat mergând nonstop.

Alfa Romeo 159 TBi atinge suta de kilometri în numai 7,7 secunde, având o viteză constructivă de 235 km/h. Dacă această valoare este imposibil de atins pe şoselele româneşti, în afara situaţiei în care sunteţi un tânăr teribilist, ceea ce impresionează este ţinuta sportivă fără greşeală. Maşina stă lipită de şosea pe virajele strânse şi menţine trasa ideală fără pic de efort, chiar şi atunci când cauciucurile scârţâie în curbe. Un alt plus este sunetul motorului, care întregeşte o imagine (aproape) perfectă. Interiorul este la rândul său orientat spre acelaşi caracter sportiv: consola centrală este realizată integral din aluminiu şi este orientată spre şofer în stilul unui cockpit de avion, cu trei ceasuri de bord care, combinate cu instrumentele centrale, îţi dau senzaţia că te afli la volanul unei maşini de raliu.

Ca dotări, clima este bi-zonă, oglinzile sunt electrice şi încălzite, existând şi cruise control, volan reglabil pe înălţime şi adâncime, senzor de ploaie, senzor dezaburire, faruri cu aprindere automată. Aşa cum este firesc la acest nivel, Alfa Romeo 1,8 TBi a obţinut cinci stele la testele Euro NCAP, având ca sisteme de siguranţă activă ABS, EBD, Hill Holder (asistenţă la plecarea din pantă) etc., la cele pasive punctând prin airbaguri pe toate părţile: frontale, pentru genunchi, laterale, cortină. Preţul versiunii Distinctive, pe care am avut-o la test, este de 31.521 de euro (TVA inclusă), dar în prezent poate fi achiziţionată la un preţ promoţional de 26.311 euro (TVA inclusă).

Date tehnice
Alfa Romeo 1,8 TBi
Cilindree: 1.742 cmc
Putere: 200 CP/5.000 rpm
Cuplu: 320 Nm/1.400 rpm
Transmisie: manuală, în şase rapoarte
Viteză maximă: 235 km/h
Acceleraţie 0-100 km: 7,7 secunde
Consum mixt: 9 l/100 km
Preţ promoţional: 26.311 euro (TVA inclusă)

×
Subiecte în articol: auto