Cercetătorii au descoperit o metodă mai uşoară şi, se pare, in acelaşi timp mai eficientă pentru a lupta impotriva infecţiilor. „Medihoney", preparat farmaceutic din miere Âmanuka (obţinută din nectarul florilor unui arbust ce creşte in Australia şi Noua Zeelandă), se comercializează in farmacii atăt sub formă de cremă, căt şi de benzi adezive.
Cercetătorii au descoperit o metodă mai uşoară şi, se pare, in acelaşi timp mai eficientă pentru a lupta impotriva infecţiilor. „Medihoney", preparat farmaceutic din miere Âmanuka (obţinută din nectarul florilor unui arbust ce creşte in Australia şi Noua Zeelandă), se comercializează in farmacii atăt sub formă de cremă, căt şi de benzi adezive. Se estimează că vănzările vor fi foarte mari, cu atăt mai mult cu căt s-a observat că Âantibioticele au un efect din ce in ce mai scăzut impotriva infecţiilor. Pe de altă parte, acţiunea sa este eficientă timp de o săptămănă, fiind indicat pacienţilor care sunt trataţi acasă. (S.C.)
Nutriţie sănătoasă pentru bătrăni
Experţii in nutriţie au elaborat o „piÂraÂmidă alimentară" specifică persoanelor peste 70 de ani, din dieta cărora nu trebuie să lipsească alimentele bogate in substanţe nutritive, precum fructele, legumele, cerealele integrale sau produsele lactate deÂgreÂsate. Fructele şi legumele proasÂpete pot fi inlocuite cu cele conserÂvaÂte sau congelate. „Ele sunt mai uşor de preparat şi pot fi păstrate mai mult timp fără a se altera, avănd in vedere bolile de care suferă unii bătrăni, ceea ce face ca deplasarea pănă la magazin să devină in unele zile o problemă", a afirmat unul dintre experţi. (S.C.)
Americanii ştiu ce vor
Dintre cele şase tendinţe, cea mai importantă pune accentul pe aproÂviÂzionarea magazinelor şi a restauranteÂlor cu produse locale, ce au mai puţine şanse de a se altera in timpul transportului. Importante vor fi şi eticheta detaliată, intărirea regulilor legate de securitatea alimentelor, folosirea unor noi indulcitori sau creşterea nuÂmărului de magazine alimentare mici, Âconsiderate de clienţi „mai atrăÂgăÂtoare" faţă de hipermarketuri. Nu in ultimul rănd, alimentele nesănătoase (precum păinea albă sau untul) vor „riposta" prin intermediul campaniilor Âpublicitare. (S.C.)
Apă din rouă
Un grup de cercetători din Uganda a inventat un aparat care preia apa nepotabilă din atmosferă şi o transformă in apă potabilă. Această tehnologie procesează roua in apă pură şi a fost expusă pentru prima dată publicului la Conferinţa schimbării climatului din Bali. Aparatul se poate folosi in ţările sărace in resurse de apă. Ea se obţine in trei etape: un Âgenerator o „extrage" din atmosferă, o transformă in picături de apă, după care este trecută printr-un filtru de sterilizare care ii asigură standardul de puritate. (M.B.)
Carte de bucate pentru căini
O nouă carte de bucate a fost expusă publicului cu scopul de a oferi reÂţeÂte ce pot fi preÂgăÂtiÂte... pentru căini. BuÂcătarii, fie că sunt amatori sau profeÂsioÂnişti, işi pot impresiona prietenul necuvăntător printr-o reţetă extravagantă. Cartea a fost lansată de Marjorie Walsh, proprieÂtara unui hotel de căini, care doÂreşte să inoveze şi să extindă graniţele bucăÂtăriei şi in universul canin. (M.B.)
Talente culinare
Ann Romney, soţia guvernatorului Mitt Romney, candidat la alegerile prezidenţiale americane, a dezvăluit unele dintre taÂlenÂtele culinare ale soţului său. „Este indemănatic in bucătărie şi căteodată face un piure foarte gustos." Ann Romney a poÂvestit că se bazează pe soţul său, deoarece talentele sale culinare lasă de dorit. De Ziua RecuÂnoştinÂţei, el este cel care prepară sosul tradiţional pentru friptură. (M.B.)
Unt din… mere
Dacă pănă acum aţi ocolit prăjiturile pentru că au in compoziţie unt, vă veţi răzgăndi dacă vor fi preparate cu unt de… mere. Datorită conţinutului de pectină, incheagă compoziţia, diminuănd la jumătate cantitatea de grăsimi şi de zahăr. „Untul de mere" se obţine lăsănd intr-o tigaie la foc mic merele, cidrul, zahărul şi mirodeniile, pănă cănd se caramelizează şi capătă culoarea maronie. (S.C.)