x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Antibiotic din miere

Antibiotic din miere

09 Ian 2008   •   00:00

Cercetătorii au descoperit o metodă mai uşoară şi, se pare, in acelaşi timp mai eficientă pentru a lupta impotriva infecţiilor. „Medihoney", preparat farmaceutic din miere ­manuka (obţinută din nectarul florilor unui arbust ce creşte in Australia şi Noua Zeelandă), se comercializează in farmacii atăt sub formă de cremă, căt şi de benzi adezive.

Cercetătorii au descoperit o metodă mai uşoară şi, se pare, in acelaşi timp mai eficientă pentru a lupta impotriva infecţiilor. „Medihoney", preparat farmaceutic din miere ­manuka (obţinută din nectarul florilor unui arbust ce creşte in Australia şi Noua Zeelandă), se comercializează in farmacii atăt sub formă de cremă, căt şi de benzi adezive. Se estimează că vănzările vor fi foarte mari, cu atăt mai mult cu căt s-a observat că ­antibioticele au un efect din ce in ce mai scăzut impotriva infecţiilor. Pe de altă parte, acţiunea sa este eficientă timp de o săptămănă, fiind indicat pacienţilor care sunt trataţi acasă. (S.C.)

 

Nutriţie sănătoasă pentru bătrăni

Experţii in nutriţie au elaborat o „pi­ra­midă alimentară" specifică persoanelor peste 70 de ani, din dieta cărora nu trebuie să lipsească alimentele bogate in substanţe nutritive, precum fructele, legumele, cerealele integrale sau produsele lactate de­gre­sate. Fructele şi legumele proas­pete pot fi inlocuite cu cele conser­va­te sau congelate. „Ele sunt mai uşor de preparat şi pot fi păstrate mai mult timp fără a se altera, avănd in vedere bolile de care suferă unii bătrăni, ceea ce face ca deplasarea pănă la magazin să devină in unele zile o problemă", a afirmat unul dintre experţi. (S.C.)

 

Americanii ştiu ce vor

Dintre cele şase tendinţe, cea mai importantă pune accentul pe apro­vi­zionarea magazinelor şi a restaurante­lor cu produse locale, ce au mai puţine şanse de a se altera in timpul transportului. Importante vor fi şi eticheta detaliată, intărirea regulilor legate de securitatea alimentelor, folosirea unor noi indulcitori sau creşterea nu­mărului de magazine alimentare mici, ­considerate de clienţi „mai atră­gă­toare" faţă de hipermarketuri. Nu in ultimul rănd, alimentele nesănătoase (precum păinea albă sau untul) vor „riposta" prin intermediul campaniilor ­publicitare. (S.C.)

 

Apă din rouă

Un grup de cercetători din Uganda a inventat un aparat care preia apa nepotabilă din atmosferă şi o transformă in apă potabilă. Această tehnologie procesează roua in apă pură şi a fost expusă pentru prima dată publicului la Conferinţa schimbării climatului din Bali. Aparatul se poate folosi in ţările sărace in resurse de apă. Ea se obţine in trei etape: un ­generator o „extrage" din atmosferă, o transformă in picături de apă, după care este trecută printr-un filtru de sterilizare care ii asigură standardul de puritate. (M.B.)

 

Carte de bucate pentru căini

O nouă carte de bucate a fost expusă publicului cu scopul de a oferi re­ţe­te ce pot fi pre­gă­ti­te... pentru căini. Bu­cătarii, fie că sunt amatori sau profe­sio­nişti, işi pot impresiona prietenul necuvăntător printr-o reţetă extravagantă. Cartea a fost lansată de Marjorie Walsh, proprie­tara unui hotel de căini, care do­reşte să inoveze şi să extindă graniţele bucă­tăriei şi in universul canin. (M.B.)


Talente culinare

Ann Romney, soţia guvernatorului Mitt Romney, candidat la alegerile prezidenţiale americane, a dezvăluit unele dintre ta­len­tele culinare ale soţului său. „Este indemănatic in bucătărie şi căteodată face un piure foarte gustos." Ann Romney a po­vestit că se bazează pe soţul său, deoarece talentele sale culinare lasă de dorit. De Ziua Recu­noştin­ţei, el este cel care prepară sosul tradiţional pentru friptură. (M.B.)

 

Unt din… mere

Dacă pănă acum aţi ocolit prăjiturile pentru că au in compoziţie unt, vă veţi răzgăndi dacă vor fi preparate cu unt de… mere. Datorită conţinutului de pectină, incheagă compoziţia, diminuănd la jumătate cantitatea de grăsimi şi de zahăr. „Untul de mere" se obţine lăsănd intr-o tigaie la foc mic merele, cidrul, zahărul şi mirodeniile, pănă cănd se caramelizează şi capătă culoarea maronie. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world