x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul AUTO / Asigurarea obligatorie, mai costisitoare

AUTO / Asigurarea obligatorie, mai costisitoare

de Elena Stan    |    04 Dec 2008   •   00:00
AUTO / Asigurarea obligatorie, mai costisitoare

În 2009, poliţa RCA ne va costa mai mult cu 10% până la 50% faţă de 2008. În plus, unii asiguratori vor practica tarife diferite de la un judeţ la altul sau de la o vârstă la alta în funcţie de diferenţa de risc.



Românii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar, anul viitor, pentru încheierea poliţei de asigurare auto. Potrivit specialiştilor în domeniu majorarea RCA se produce din cauza numărului mare de accidente înregistrate, a scumpirii pieselor auto, precum şi din cauza tarifelor practicate de service-uri. De asemenea, scumpirea este determinată de majorarea limitelor de despăgubire pentru 2009 şi de rezultatele slabe înregistrate de societăţile de asigurare din România pentru asigurarea RCA. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) este de părere că poliţa RCA nu are de ce să se majoreze cu mai mult de 10%. “Tarifele practicate de asiguratori la RCA pentru 2009 vor creşte cu cel mult 10%, ca urmare în special a limitării comisionului practicat de intermediari la 15%”, a declarat Angela Toncescu, preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Reprezentanţii asiguratorilor ne-au declarat că va exista o majorare a tarifelor poliţelor de răspundere civilă auto, însă este greu de estimat cu ce procent deoarece societăţile vor practica preţuri diferite în funcţie de mai multe criterii. “Este foarte greu de făcut o estimare la nivelul pieţei. Majoritatea asiguratorilor declară creşteri cu 15% – 20%. Reprezentanţii CSA vorbesc de 10%. Deoarece între tarifele asiguratorilor RCA sunt diferenţe foarte mari, probabil că unii ar trebui să crească cu 15%, iar alţii cu 40%-50%”, a declarat Radu Ionescu, şeful biroului Asigurări auto al Generali Asigurări.

ASIGURATORI
În prezent, unele societăţi acordă discounturi sau alte beneficii clienţilor pentru ai atrage să încheie încă de anul acesta poliţa RCA. Astfel, în perioada 1 decembrie 2008-28 februarie 2009 compania Ardaf derulează o campanie prin care cei care încheie RCA la ei pot beneficia de o reducere de 50% pentru asigurarea locuinţei. “Momentan nu ştie nimeni ce tarife vom avea la RCA după finalizarea campaniei derulate în prezent”, ne-a explicat reprezentantul Ardaf. Potrivit listei cu tarifele RCA pentru anul 2009, publicate pe pagina de internet a companiei, tarifele nu vor suferi nici o majorare. Limitele de despăgubire pentru anul viitor se vor dubla faţă de anul acesta. Astfel, în 2009, pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate limita de despăgubire este de 300.000 de euro, iar pentru vătămări corporale şi decese suma este de 1,5 milioane euro.

Conducerea Asirom va lua în calcul pentru stabilirea tarifelor poliţelor RCA mai mulţi factori. “Tarifele pentru 2009 sunt date spre avizare la CSA, aşteptăm ca mâine (n. r. – azi) să primim un răspuns. Potrivit majorării limitelor de răspundere vor fi şi majorări ale tarifelor practicate la poliţele RCA. Acestea vor afecta în principal segmentul de clienţi cu profil de risc ridicat. Deoarece riscul este diferit de la un judeţ la altul, precum şi de la o vârstă la alta, am cerut să nu se aprobe tarife diferenţiate pe profil de daunabilitate redus”, ne-a explicat Cătălin Stroe, directorul diviziei vânzări&marketing Asirom. Stroe a spus că vor fi zone unde tariful poliţei nu va fi modificat deoarece riscul de accident este redus. ABC Asigurări a publicat deja pe site tarifele RCA pentru anul viitor. Acestea sunt mai mari faţă de cele practicate anul acesta cu 20%, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Tarifele poliţei obligatorii RCA diferă în funcţie de vârsta posesorului autovehiculului, de capacitatea cilindrică a autoturismului, precum şi de perioada pentru care se încheie poliţa.

Tarife

Autoturismele cu capacitatea până în 1.200 cmc tariful pentru persoanele între 18-25 de ani va fi de 360 de lei pe an faţă de 300 de lei cât era anul trecut. De asemenea, pentru maşinile cu o capacitate cilindrică între 1.201 – 1.400, RCA a ajuns 378 de lei de la 315 lei, pentru cele cu 1.401 – 1.600 cmc preţul este de 450 de lei de la 375 de lei, iar pentru 1.601-1.800 preţul este de 540 de lei de la 450 de lei. Pentru autoturismele între 1.801 – 2.000 cmc tariful este 630 de lei de la 525 de lei. Maşinile cu motoare mai mari de 2.000 cmc, RCA va fi de 720 de lei de la 600 de lei. Pentru persoanele fizice tariful RCA scade pe măsură ce vârsta proprietarului maşinii creşte.

×
Subiecte în articol: auto anul tarifele