x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Banii japonezilor ne salveaza plamanii

Banii japonezilor ne salveaza plamanii

26 Apr 2005   •   00:00

210 milioane de dolari. Atat ne-au dat japonezii pentru a scapa de poluarea de la termocentrala Turceni. La Rovinari, retehnologizarea costa cam tot atat. Cei doi colosi ai energiei romanesti au sanse sa scape cu viata din socul integrarii. Si, o data cu ei, orasele construite in jurul termocentralelor si al exploatarilor miniere. Orase care astazi agonizeaza tacut si implacabil: ceasul lor s-a oprit la anul 1989, dupa care a luat-o, incet, inapoi.

  • de ANDREEA TUDORICA, ANCA ALEXE
  • EUROMANIA INTEGRARII
  • Zi mare pentru tanarul oras de numai un an de zile, Turceni. Ambasadorul Japoniei este in vizita la Termocentrala Turceni, cea mai mare din tara. Pregatiri, agitatie, o vizita asteptata. La sediul termocentralei, pregatirile erau in toi inca de cu seara. Pana si angajatii Primariei din oras, care plantau flori si mai aruncau cate o palma de bitum ici-colo in cate o groapa, stiau de vizita ambasadorului.

    La sediul termocentralei din Turceni, cu cateva minute inainte de sosirea ambasadorului, agitatie mare. La intrare, o portarita disperata, care nu stia ce sa faca mai intai: sa vorbeasca la telefon, cu noi sau sa se uite in zare dupa "delegatie". Un TV albastru obosit si prafuit care lasa in urma o dara de fum negru si inecacios strica peisajul. Nervoasa, portarita nu poate accepta prezenta acestui factor perturbator si inestetic la urma urmei, tocmai cand trebuie sa vina "delegatia".

    "Iesi, pleaca de aici, dispari ca vine delegatia si nu trebuie sa te vada", striga portarita, agitandu-si mainile isteric. Masina o ia la sanatoasa, se duce sa se piteasca. "Dumneavoastra? A, da, de la Jurnalu’. Sa sun… Zice doamna Zamfir sa intrati si sa mergeti la poarta 1". Facem intocmai cum ni se zice. La poarta 1, dam de comitetul de primire: o doamna intr-un deuxpieces subtirel, dardaind de frig pe tocuri de opt centimetri si o data cu ea un buchet de flori, de lalele, jerbera si, iertati lipsa de cultura botanica a autorilor, o creasta de cocos, cum i se zice indeobste.

    MONOTONIE. La fotbal, copiii dau viata Turceniului
    IN TEREN. La cariera se lucreaza de zor

    VERVA. "Buna ziua, sunteti doamna Zamfir?" "Da, eu sunt". "Noi venim de la Jurnalul National". "Da, stiu, m-au anuntat de la poarta, dar nu puteam sa vin ca apare "delegatia"". Aveam deja imaginea unui sir lung de masini cu antemergator si sirene care trebuie sa soseasca din clipa in clipa. Tot din comitetul de primire facea parte si directorul general al termocentralei, care, tinand in mana o cutie in care nu am reusit sa vedem ce este, ne spune, oarecum stanjenit de prezenta noastra tocmai in acel moment, ca vorbim mai tarziu, ca, bineinteles, nu se poate acum ca vine "delegatia". "Duceti-va undeva pe sus, printr-un secretariat, sa va faca cineva o cafea. Ca acu’ vine delegatia". "Delegatia" asta s-a dovedit mai tarziu a fi un sir lung de doua masini, una a Ambasadei Japoniei si una de la Bucuresti, cu secretarul de stat Ionel Mantog. De ce a venit ambasadorul? "Pai, in vizita" - ni se raspunde la un moment dat. In urma cu trei saptamani, ambasadorul Japoniei, Naotoshi Sugiuchi si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, au semnat "schimbul de note" privind acordarea de catre Guvernul Japoniei a unui imprumut de aproape 210 milioane de euro, pentru un proiect de retehnologizare a termocentralei in scopul reducerii poluarii.

    CIFRE. Pentru proiectul de reducere a poluarii termocentralei de la Turceni rata dobanzii este de 0,75% pe an pentru o perioada de 40 de ani, incluzand o perioada de gratie de 10 ani. Proiectul prevede instalarea a patru unitati de desulfurare la cea mai mare termocentrala din Romania, cum este cea de la Turceni. Se asteapta astfel reducerea nivelului de poluare in zona, care, in prezent, este de pana la 12 ori mai mare decat cota admisa. Se estimeaza ca prin modernizarea termocentralei si montarea instalatiilor de desulfurare, care costa 370 de milioane de euro, pana la sfarsitul anului 2010 nivelul noxelor emise va atinge cota normala.

    RETUSARI. Primaria din Turceni se straduieste sa modernizeze tanarul oras de numai un an

    Daca problema poluarii atmosferice pare aparent rezolvata, in sensul ca in cativa ani, complexul energetic Turceni va produce un nivel de noxe aprobat si acceptat prin cerintele UE, evacuarea zgurii si a cenusei ramane inca o bataie de cap. Prevederile internationale impun ca zgura si cenusa sa fie semiumede sau uscate complet. Iar pentru utilajele de cariera, excavatoare cu motor si benzi transportoare, mai este nevoie de 8 milioane de euro pentru a fi imbunatatite. Specialistii apreciaza ca termocentrala de la Turceni are nevoie de retehnologizare pentru a face fata standardelor impuse de organismele internationale, cu bani reinvestiti anual.

    "INTEGRARE". Pe perioada derularii tuturor episoadelor privind acest imprumut, ambasadorul nipon a declarat ca Guvernul japonez acorda o importanta deosebita cooperarii in domeniul mediului, oferind totodata expertiza partii romane pe aceasta problematica, precum si cursuri de pregatire pentru specialisti romani. Banii japonezilor inseamna intrarea in randul lumii. Membrii delegatiei primesc multumiri peste multumiri, de la secretar de stat la doamna Zamfir, care, probabil, nu a mai apucat sa inmaneze cadourile pregatite oaspetilor, plecati de mult, pentru ca o mana de ziaristi au facut-o sa intarzie in timp ce le arata complexul.

    EUROmania Integrarii - 27 aprilie 2005
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul turceni