x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul BlueOn, primul Hyundai full electric

BlueOn, primul Hyundai full electric

de Dragos Stoica    |    26 Sep 2010   •   00:00
BlueOn, primul Hyundai full electric

Hyundai a dezvăluit primul autovehicul electric full speed construit de companie şi, de asemenea, primul construit în Coreea.



După investiţii care s-au ridicat până la 26 milioane euro numai în ultimul an, mo­delul rezultat are la bază hatchback-ul de mici dimensiuni i10. BlueOn prezintă o structură compactă, cu o lungime de 3.585 mm, o lăţime de 1.595 mm şi o înălţime de 1.540 mm. Autovehiculul este prevăzut cu un motor electric alimentat de o baterie inovatoare LiPoly (litiu-ion polimer) de 16,4 kWh, care oferă numeroase avantaje faţă de alte tipuri de baterii. BlueOn oferă o putere maximă de 81 CP şi un cuplu maxim de 210 Nm.

Bateriile LiPoly furnizează aceeaşi putere la o greutate cu 30% mai redusă şi un volum cu 40% mai mic decât bateriile convenţionale, sporind eficienţa şi oferind mai mult spaţiu interior pentru pasageri. În plus, autovehiculul a fost proiectat să prevină supraîncărcarea şi problemele privind siguranţa în caz de coliziune. BlueOn atinge o viteză maximă de 130 km/h şi accelerează de la 0 la 100 km/h în 13,1 secunde. Din cauză că un motor electric este foarte silenţios, BlueOn este prevăzut şi cu un sistem de emitere a unor sunete de motor virtuale (VESS), care creează un zgomot artificial pentru sporirea siguranţei pietonilor. Autonomia sa poate ajunge până la 140 km cu o singură încărcare a bateriei, modelul fiind prevăzut cu două metode de reîncărcare: de la prize domestice de 220 V şi prize industriale de 380 V - care oferă viteze de reîncărcare mai mari. La încărcarea prin reţeaua domestică, bateria va fi complet refăcută în şase ore. Prin metoda de alimentare rapidă, bateria va fi reîncărcată la apro­ximativ 80% din capacitatea sa în numai 25 de minute. Hyundai intenţionează ca până la finele lui 2012 să producă 2.500 de unităţi.

×
Subiecte în articol: auto