x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Buget inacceptabil

Buget inacceptabil

de Camelia Muntean    |    07 Dec 2005   •   00:00
Buget inacceptabil

Bugetul comunitar continua sa divizeze statele membre ale UE, Presedintia britanica intampinand opozitia celor zece state care au aderat anul trecut, in special a Poloniei si a Ungariei.

Specialistii sustin ca eventualul esec al celor 25 in privinta bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013 va avea consecinte negative nu doar pentru noii membri ai Uniunii Europene, ci si pentru cei vechi si pentru cei viitori. La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca propunerea britanica privind bugetul Uniunii Europene nu creeaza premisele necesare pentru extinderea UE prin urmatorul val de largire, dar nu s-a referit explicit la Romania si Bulgaria.

NEREALIST. Propunerea Marii Britanii privind bugetul Uniunii Europene este "inacceptabila" si inechitabila pentru noii membri est-europeni, a declarat el, adaugand ca "in aceasta forma, propunerea Marii Britanii este inacceptabila. Pur si simplu nu este realista". El a aratat ca nivelul de investitii pentru modernizarea Europei este insuficient si "propunerea trebuie sa fie echitabila pentru noile state membre". Suma totala avansata de Marea Britanie pentru bugetul UE pentru 2007-2013 se ridica la 846,8 miliarde de euro, sub nivelul de 871 de miliarde de euro, estimat de Luxemburg, care a precedat Marea Britanie la conducerea gruparii.

PROIECTE PARALIZATE. Comisarul european pentru buget, lituanianca Dalia Grybauskaite, a declarat ca "vor fi paralizate proiecte pe termen lung, mai ales cele privind dezvoltarea rurala, politica regionala, stiinta si educatia, infrastructurile rutiere si feroviare". Daca nu va interveni rapid un acord, vor suferi nu doar noii membri, care beneficiau cel mai mult de aceste programe, consecintele urmand a fi resimtite si de viitorii membri, Romania si Bulgaria, ca si de unii vechi aderenti ai UE, afirma analistii.

"Vechii membri, cum sunt Spania, Portugalia, Grecia, ca si regiunile din estul Germaniei vor suferi consecintele", a subliniat Grybauskaite, adaugand ca noii membri trebuie "sa isi prezinte pozitia si sa-si apere nu doar interesele proprii, ci si viitorul european" in negocierile pe tema bugetului, care preced summitul european de la 15-16 decembrie.

Oficialii britanici au inaintat doua solutii privind derogarile bugetare de care beneficiaza Marea Britanie, fiind vorba ori de plata unei sume suplimentare ori de compensarea derogarilor prin reducerea ajutorului pentru noii membri.

ECHITABIL
"In aceasta forma, propunerea Marii Britanii este inacceptabila. Pur si simplu nu este realista. Propunerea trebuie sa fie echitabila pentru noile state membre" - Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene

MAI PUTIN
Conform propunerilor lui Blair, Romania ar primi in perioada 2010-2013 fonduri reprezentand 3,6% din PIB, fata de 4%, ca in trecut. Britanicii nu prevad nici un fond suplimentar pentru a acoperi cele 8 miliarde de euro de subventii promise agricultorilor romani si bulgari intre 2007 si 2013, care va trebui sa fie gasite pe spezele fermierilor occidentali.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul membri