x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Camera de hobby, un nou tip de funcţiune alipit locuinţei

Camera de hobby, un nou tip de funcţiune alipit locuinţei

11 Iul 2009   •   00:00
Camera de hobby, un nou tip de funcţiune alipit locuinţei

Spaţii pentru petrecerea timpului liber în propria casă. Pentru că pasiunea pe care o aveţi nu este întotdeuna meseria pe care o practicaţi, trebuie să găsiţi timp, spaţiu şi voinţă pentru a o cultiva. Varietatea acestor pasiuni este mare: de la colecţionat timbre, sticle de vin cu etichete din serii limitate, sporturi extreme, croşetat, până la maşini de lux şi grădinărit în miniatură, documentarea şi banii investiţi pentru susţinerea unei asemenea preocupări fiind o plăcere personală demnă de admiraţie.



Astfel, spaţiul secundar aferent locuinţei dumneavoastră (cameră de depozitare, garaj, mansardă) poate fi dedicat preocupările de week-end, aşa cum se mai numesc hobby-urile.

Exploatarea pasiunilor
Hobby-urile antrenante precum practicarea unui sport, drumeţiile sau călătoriile sunt realizate în afara locuinţei, însă pentru un hobby sta­tic este nevoie de amplasarea într-un colţ al casei a unei zone specifice pasiunii dumneavoastă. Conştientizarea nevoii de relaxare în România este în stadiu incipient, însă tot mai mulţi arhitecţi şi designeri de interior se lovesc de astfel de cerinţe: mansarde transformate în ateliere de pictură sau muzică, săli de fitness şi joc, mi­nisală de cinema echipată cu sistem audio-video de ultimă generaţie şi tapetată cu postere, etajere cu DVD-uri şi cărti etc.

Fie că vă amenajaţi un simplu birou de lucru sau o întreagă cameră pentru acest hobby, personalizarea acestora trebuie să ţină seama de specificul pasiunii dumneavoastră, puteţi să experimentaţi orice, să folosiţi culori stridente, stiluri diferite, elemente necon­ven­ţionale, toate pentru exprimarea indivi­dualităţii şi creativităţii.

Hobby popular
Chiar dacă un garaj este în mod normal destinat maşinilor şi dulapurilor cu ustensile, acum puteţi face loc în el hobby-ului dumneavoastră, grădinăritul. În el puteţi depozita manuale tehnice şi de amenajare peisageră, ustensile, grădini în miniatură sau vegetaţie care nu rezistă pe timp de iarnă la îngheţ. Dacă nu dispuneţi de un garaj atunci puteţi improviza un chioşc rudimentar din lemn.

Mansarda este de obicei utilizată pentru ateliere de creaţie, birouri perso­nale, garsoniere pentru invitaţi, săli de gimnastică sau spaţiu interactiv cu aparatură de ultimă ge­neraţie (sistem audio-video, consolă wii, jocuri). Chiar dacă spaţiul este mic puteţi reuşi o amenajare chic la nivelul mansardei, fără să aglo­meraţi mobilier, transformând-o în oază de relaxare şi retragere pentru orele libere. Camerele copiilor pot avea ca temă principală pasiunile lor, jonglarea cu materiale, mobilier şi culori fiind mult mai facilă decât în alte cazuri. Încercaţi să îi implicaţi în cât mai multe activitaţi pentru a-şi descoperii vocaţia şi hobby-urile.

Elemente cheie
Hobby-urile statice precum pictatul, croşetatul, goblenul, realizarea manuală a accesoriilor pentru îmbrăcăminte, felicitări, marionete, nu necesită mult spaţiu. Cutii de depozitare a materialului prim, un fotoliu comod, o lumină bună şi o măsuţă de lucru sunt elementele care asigură desfăşurarea lor în condiţii optime. Deşi par migăloase aceste preocupări s-au dovedit foarte recreative şi productive în acelaşi timp, lucrurile finite putând fi expuse ulterior pe pereţi sau oferite în dar persoanelor dragi.

×