x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cancerul, rolul cel mai dificil

Cancerul, rolul cel mai dificil

05 Mai 2006   •   00:00

Doctorul Bernard Escudier este medicul binecunoscutului actor francez Bernard Giraudeau. De peste cinci ani, actorul se lupta cu boala. Cancerul. Impreuna, cei doi au decis sa-i ajute pe bolnavii de cancer. Ei povestesc intr-un interviu pentru Paris Match modul cum vor sa vina in sprijinul acestor pacienti.

Solidaritate

Gandirea profunda. Simplitatea comportamentului pacientului, care nu are nimic din felul de a fi al unui star. Capacitatea de a urma intotdeauna caile obisnuite, fara a profita de atuul lui de actor. Disponibilitatea de a se alatura celorlalti, daruindu-le din timpul lui. Sunt cateva dintre trasaturile actorului Bernard Giraudeau care l-au surprins pe doctorul sau.

Bernard Giraudeau vrea sa raspunda pe forum intrebarilor pacientilor. "Unul dintre obiectivele forumului este sa venim in ajutorul persoanelor care-si pierd speranta in momentul anuntarii diagnosticului. Va trebui sa gasim un limbaj accesibil, sa aflam cum sa le fim aproape, sa oferim pacientilor sansa de a iesi din izolare." Una dintre cai este Asociatia Artur, initiata de medici specialisti si patronata de actorul Bernard Giraudeau. "Viata nu se opreste in loc la aflarea acestui diagnostic, ci ea se modifica si, in unele cazuri, ea poate fi chiar mai buna ca inainte", spune actorul Bernard Giraudeau.

La intrebarea privind modul cum a reactionat el insusi la aflarea teribilului diagnostic, Bernard Giraudeau formuleaza un raspuns uimitor, dar dramatic. "Ma asteptam la acest verdict. Anuntul n-a fost pentru mine un soc. Eram prins in vartejul unei vieti nebunesti, care ma mentinea in permanenta intr-o angoasa existentiala, cea care face parte din meseria noastra de actor. Instinctiv, simteam ca mi se va intampla ceva. Medicul care mi-a adus la cunostinta diagnosticul a facut-o sec. Dar m-a incurajat, zicandu-mi ca este un cancer localizat la rinichi, ce se poate vindeca. Si ca se poate trai foarte bine si cu un singur rinichi." Dupa ce s-a operat, actorul a decis sa profite din plin de viata, sa ofere mai mult timp fiintelor iubite.

Intre actor si pacient se da o lupta crancena. Dar iese victorios actorul. Bernard Giraudeau revine rapid la viata trepidanta a scenei. Cinci ani mai tarziu are parte de o noua lovitura. Metastaza la plaman. Medicul ii repeta obsedant ca fiecare rol provoaca in corpul lui bolnav modificari extrem de periculoase. Bernard Giraudeau nu mai are timp. Atunci are revelatia ca singura lui scapare este sa puna punct acestui stil de viata.

Un mod de a gasi pacea

A urmat operatia la plaman. Iar dupa aceasta interventie a venit vremea intrarii intr-o alta viata. "Sa nu mai traiesc cu patima, in viteza tot timpul. Dimpotriva, sa incetinesc ritmul, sa gust clipa. Am incercat diferite terapii ce mi se pareau a fi bune. Am inceput sa-i vad intr-un mod diferit pe cei din jurul meu. Am devenit mai atent si mai receptiv. Am descoperit noi prieteni, care sunt permanent aproape. Am avut noroc", spune Bernard Giraudeau.

Actorul abandoneaza scena si se dedica studiului bolii. El marturiseste ca a citit studii, statistici, lucrari de specialitate ce l-au ajutat sa-si modifice stilul de alimentatie. "Am renuntat la carne rosie, paine, zaharuri rapide, sare in favoarea legumelor, fructelor, pestelui. Beau vin rosu, care este excelent pentru sanatate, ceai verde. Ma scol dimineata la aceeasi ora. Zilnic, doua ore le dedic meditatiei si exercitiilor fizice. Apoi, scriu, citesc, ma plimb in padure. Scrisul este o buna terapie." Bernard isi prepara singur mancarea. Adoarme tarziu, spre ora 23:00, dupa o scurta meditatie. "Este un mod de a gasi pacea", spune actorul.

PROIECTE. Bernard considera cancerul o noua fila din viata lui. Evident, are si momente de deznadejde. "Insa avem in noi o forta nebanuita. Eu descopar in mine o energie incredibila, care mi-a transformat substantial stilul de viata." Bernard a invatat sa traiasca cu cancerul. Are si proiecte. "Sa continui acest drum: sa scriu si sa ma intorc spre ceilalti. Sa devin un posibil exemplu pentru ceilalti pacienti, indiferent de cat timp mai am la dispozitie. Nimeni nu stie cat timp ii mai este rezervat pe acest pamant. De aceea trebuie trait bine."
ASOCIATIA. Dr. Bernard Escudier impreuna cu prof. Mejean, urolog la spitalul Necker, au fondat o asociatie, Artur, foarte activa, patronata de actorul Bernard Giraudeau. Asociatia are ca scop sustinerea cercetarii tumorilor la rinichi. Acum, ei organizeaza un forum destinat informarii pacientilor cu cancer renal, dar si apropiatilor acestora. Bernard Giraudeau a acceptat sa participe activ la acest forum. El nu este la prima implicare in lupta cu boala. Actorul merge o data pe luna la Institutul Gustave Roussy pentru a recita poeme copiilor suferinzi.

OLIVIA NEWTON JOHN. Printre cele mai faimoase supravietuitoare ale cancerului la san se numara Kylie Minogue, Sheryl Crow, actrita americana Suzanne Somers, Brigitte Bardot. Cantareata Anastacia a fost diagnosticata cu cancer in 2003, iar de atunci a realizat un program de informare a femeilor cu privire la cancerul mamar. Olivia Newton John (foto) a primit diagnosticul de cancer la san in 1992, a suferit o mastectomie si o operatie de reconstructie a sanului, dar a invins boala.

ROBERT DE NIRO. Stiati ca Robert de Niro (foto) a fost diagnosticat cu cancer de prostata in 2003 si ca, desi a incercat sa tina secrete informatiile cu privire la tratament, se presupune ca a fost supus unei operatii de inlaturare a prostatei? Iar Nelson Mandela, fostul presedinte al Africii de Sud, diagnosticat in 2001, a supravietuit acestei forme de cancer datorita tratamentului prin radioterapie. De asemenea, Rudy Giuliani, fostul primar al New York-ului, si Colin Powel sunt supravietuitori ai cancerului de prostata.

LANCE ARMSTRONG. Ciclistul Lance Armstrong (foto) este poate cel mai faimos supravietuitor al unei forme de cancer cu metastaze. El nu doar ca a reusit sa invinga cancerul – cand medicii ii dadeau sanse de supravietuire de 3% –, dar a si castigat de sapte ori Turul Frantei, performanta unica in istoria competitiei. In 1996 a primit diagnosticul de cancer testicular cu metastaze la plamani si creier. A ales o metoda foarte puternica de tratament, iar din 1999 pana in 2006 a castigat in fiecare an Turul Frantei.
×