x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Capitala europeana, la bani marunti

Capitala europeana, la bani marunti

17 Ian 2005   •   00:00

INTEGRARE
DUBLU ROL - Bruxelles-ul este si sediu al Uniunii, si capitala turistica Belgia a devenit o destinatie speciala datorita atractiilor pe care le ofera, iar acestea pot fi de toate felurile.
RADU CROITORU

DE INTERES. Capitala Uniunii Europene e atractiva atat pentrut functionari cat si pentru turisti
Berea este, spre exemplu, motivul pentru care strainii cheltuiesc in Belgia cei mai multi bani, mai ales ca, doar la Bruxelles, exista 90 de fabrici care produc aproximativ 400 de sortimente de bere. Gastronomia si ciocolata aduc in centrele oraselor istorice zeci de mii de turisti dintre care britanicii sunt cei care se inghesuie, fiind urmati de locuitorii Islandei, fericiti ca in Belgia bauturile alcoolice sunt mai ieftine decat la ei acasa.

RAPID. Fara indoiala ca unul dintre motivele pentru preferinta britanicilor de a calatori in Belgia este usurinta cu care se ajunge acolo. De la Waterloo ori de la Manchester, Eurostarul face cam doua ore si jumatate iar preturile sunt accesibile pentru foarte multi britanici. Bucataria belgiana a devenit irezistibila, orice pretentios fiind cucerit de midiile cu cartofi prajiti, waterzooi ( o supa - tocana ), vita prajita in bere sau de andivele fierte. La Bruxelles, exista peste 2.000 de restaurante, orasul fiind recunoscut si ca o metropola care colcaie a cultura, magazine bune si muzee - aici intrand si faimosul muzeu al ciocolatei. Foarte populare au devenit si alte orase, intre care Bruges, Hip, Antwerp.

COSMOPOLIT. Inca un motiv pentru care britanicii prefera ca destinatie de calatorie Belgia este faptul ca acolo se vorbeste mai peste tot engleza. Mai mult decat atat, animozitatile dintre vorbitorii de flamanda din nord si cei cei de franceza din sud ii transforma pe britanici in musafiri agreati pentru simplul fapt ca nu vorbesc limba franceza. Dintre locatiile preferate, Bruxelles-ul care nu a fost ales la intimplare capitala simbolica a Uniunii Europene si a Belgiei. Iubitorii arhitecturii sunt in paradis - cladirile ornamentate care dateaza din 1690 si spectaculosul Grand Place sunt destinatiile lor speciale. Pentru Bruxelles mai pledeaza fatadele artei moderne dar si interioarele clasice care adapostesc unele dintre cele mai luxoase baruri si restaurante. Cel mai vibrant oras al Belgiei este Antwerp, capitala a diamantelor Europei, al doilea port ca marime si casa a industriei modei. Muzeul Rubens a transformat orasul intr-o destinatie turistica speciala, in ciuda faimei sale de sustinator al Partidului Separatist de extrema dreapta.

Oaspetii sustin ca Bruges este cel mai frumos oras din Belgia, unul dintre cele mai puternice centre comerciale din nordul Alpilor. Bruges a fost depasit de revolutia industriala dar a devenit un fel de MECCA pentru turistii.

EROI NATIONALI
Rene Magritte, nascut in 1898, este, poate, cea mai mare figura a miscarii suprarealiste. O intreaga sala a Muzeului de Arta din Bruxelles ii este dedicata ei si lucrarilor sale.

Adolphe Sax - Saxofonul este, asadar, o inventie belgiana, patentata in 1846 de Adolphe Sax. Creatia sa a revolutionat muzica dar lui nu i-a oferit mai mult decat un job la Conservatorul din Paris. Belgianul Victor Horta este unul dintre fondatorii artei moderne si creatorul unora dintre cele mai reprezentative obiecte ale genului. Creatiile sale, au fost demolate in timpul unei campanii de renovare a unor cladiri astazi ramanand in viata doar casa si studioul Horta - construite in 1899 - 1901. Poreclit "muschii din Bruxelles", Jean-Claude Van Damme este cel mai mare star belgian.

Nascut in 1960, Jean-Claude a luat lectii de karate si de balet, dupa care a plecat direct la Holywood. Marea sa lansare s-a produs in 1986 - in filmul "Sport Sangeros".
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul