x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Casele viitorului proiectate de specialiştii de azi

Casele viitorului proiectate de specialiştii de azi

de Alina Iancu    |    14 Aug 2010   •   00:00
Casele viitorului proiectate de specialiştii de azi

Confort, relaxare, un mediu de viaţă sănătos şi costuri de întreţinere reduse sunt o parte din criteriile pe baza cărora ne alegem locuinţele. De curând a fost infiinţată o asociaţie care îşi propune să promoveze şi să susţină conceptul de Casă Activă. Aceasta implică atât crearea unui mediu sănătos la interior care să ofere locatarilor maximum de confort şi un design contemporan, cât şi eficienţă din punct de vedere energetic şi mai departe financiar. O altă caracteristică a Casei Active o reprezintă impactul pozitiv pe care aceasta îl are asupra mediului înconjurător. Iniţiativa înfiinţării acestei alianţe aparţine grupului VKR, deţinătorul mărcii Velux, al cărui scop este să dezvolte o serie de companii cu ajutorul cărora să ofere oamenilor un mediu mai bun şi un aer mai curat.

Grupul VKR a decis să realizeze această viziune prin iniţierea şi finanţarea unui proiect de anvergură, în care trei companii din cadrul grupului: Velux, Velfac şi Sonnenkraft vor construi un total de 8 case active în 5 ţări europene în perioada 2009-2011, urmând ca pe durata utilizării să fie monitorizate.

SĂNĂTATE ŞI CONFORT
Alianţa pentru Case Active (AHA) este o grupare internaţională din care face parte şi România, care îşi propune să elaboreze o platformă internaţională şi o reţea de utilizatori care să ofere în mod continuu interpretări noi şi eficiente ale conceptului de "casă activă", interpretări care "să devină atât un standard pentru construcţiile de viitor, cât şi un standard de renovare pentru fondul construit existent, la nivel internaţional". Primele rezultate ale activităţii Alianţei sunt estimate a fi la începutul anului 2012 drept care mai multe companii, organizaţii, universităţi şi institute, vor lucra împreună pentru a stopa schimbările climatice cauzate de acţiunile oamenilor precum şi efectele pe care acestea le-au avut până în prezent asupra mediului. O altă problemă pentru care Alianţa îşi propune să găsească o soluţie sunt emisiile de dioxid de carbon.

Casa Verde, programul iniţiat de Ministerul Mediului şi prezentat în numărul trecut al revistei Jurnalul Casei, reprezintă un tip de proiecte susţinute şi promovate de Alianţa pentru Case Active.

ARHITECTURĂ ECO
Concret, Alianţa pentru Case Active îşi propune să colaboreze şi să susţină companii producătoare de sisteme pe bază de energii regenerabile, dar şi tehnologii care permit crearea unui mediu mai plăcut şi mai sănătos în locuinţe. Astfel, va fi considerată "casă activă", clădirea care beneficiază de un "design optim, axat pe eficienţa energetică rezultată din utilizarea energiilor regenerabile, care, printr-o proiectare inteligentă utilizează soluţii naturale pentru rezolvarea sistemelor de încălzire şi răcire", spune Alexandra Maier, arhitect la Velux România.

Obţinerea unui climat sănătos în interiorul locuinţelor este obiectivul principal al Alianţei. O primă recomandare către creşterea gradului de confort în propria locuinţă va fi instalarea unei fenestraţii de dimensiuni mari care să sporească aportul solar şi nivelul de iluminare naturală care să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate. Spaţiile interioare vor fi concepute astfel încât să încurajeze şi ele un climat sănătos prin instalarea sistemelor care îmbunătăţesc calitatea aerului şi crează confort termic indiferent de anotimp. Din acest punct de vedere importante vor fi şi materialele care se folosesc în structura clădirii.

Efectele pozitive generate de o casă activă vor avea impact şi asupra mediului nu doar a locuitorilor. Într-o primă etapă materialele folosite la construcţia clădirii vor fi evaluate din punct de vedere al efectelor pe care le au asupra mediului, iar cantităţile de deşeuri rezultate în urma construcţiei vor fi diminuate datorită utilizării materialelor ecologice. Apoi casa va fi proiectată să utilizeze resursele naturale precum apa de ploaie şi va ajuta la reducerea consumului total de energie prin valorificarea resurselor regenerabile, precum sistemele cu panouri solare care pot produce până la 75% din necesarul de energie pentru realizarea apei calde menajere, contribuind la reducerea consumului de combustibil fosil.

×
Subiecte în articol: afla ce e nou