x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cazare - Paturi putine in camine

Cazare - Paturi putine in camine

de Eugenia Mihalcea    |    21 Iun 2006   •   00:00
Cazare - Paturi putine in camine

Locurile de cazare in camine sunt de cativa ani o problema dezbatuta in aceeasi masura de studenti, dar si de mass-media. Admiterea la facultate nu-ti garanteaza, din pacate, si un pat cald in camin.

Chiar daca numarul bobocilor in anul I ar putea fi mai mic in acest an fata de anul trecut - 150.000 estimat fata de 170.000 in 2005 - , locurile de cazare din campusurile studentesti, atat din Capitala, dar si din celelalte mari centre universitare Cluj, Iasi, Timisoara nu sunt suficiente.

La ora actuala, capacitatea de cazare in cele 331 de camine studentesti din intreaga tara este de aproximativ 102.000 de locuri. Sunt si camine noi, care au fost date in folosinta la inceputul anului universitar 2005-2006, respectiv P5 si P6 ale Universitatii Politehnice Bucuresti, caminele T7 al Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi si C si D ale Universitatii Bucuresti. Ca urmare a rectificarii bugetare din aprilie, Ministerul Educatiei a alocat pentru consolidarea de camine si spatii de invatamant 32.000.000 RON pentru 54 de obiective, pentru reabilitari de camine studentesti - 40.000.000 RON pentru 203 obiective, iar pentru reparatii capitale - 17.010.000 RON pentru 54 de obiective.

GAZDA. Facultatile nu iti garanteaza un pat in camin, chiar daca esti admis pe locurile bugetate. Bobocii au drept la loc in camin, trebuie sa depuna cerere la inceput de an universitar, dar depind atat de politica universitatii respective, cat si de notele de admitere. Sunt facultati care asigura cazare in principal pentru studentii din ani terminali, dar altele care sunt preocupate in primul rand de cei care intra in anul I. Cert este ca, desi anual Ministerul Educatiei si senatele universitatilor asigura ca se iau masuri dure impotriva celor care-si vand locul, se gasesc atat cumparatori, cat si vanzatori. Iar tranzactiile se efectueaza undeva de la 100 de euro la 200, chiar 300 de euro pentru un loc, in functie de conditiile din camera si, nu in ultimul rand, de orasul in care cumperi. Iar pentru a inchiria o garsoniera sau un apartament, preturile sunt si mai mari. Chiar daca Ministerul Educatiei ofera de doi ani o subventie pentru studentii care nu mai prind loc in camin si stau la gazda.

SUBVENTIA PENTRU CAZARE LA GAZDA
Cei care nu au prins un loc in camin si care au venituri mici pot obtine si in acest an o subventie din partea statului pentru a-si inchiria ceva sau pentru a locui la gazda. Subventia a inceput sa se dea din anul universitar 2004-2005.

Pentru a primi o astfel de subventie trebuie ca studentii sa depuna o cerere la secretariatul facultatii, una din conditiile principale pentru a primi subventia fiind semnarea unui contract de inchiriere.

Pentru lunile noiembrie si decembrie, subventia pentru cazare la gazda a fost de 88,4 lei, iar pentru iulie, august, septembrie - de numai 32,5 lei.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul cazare camine