x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cezariana, o moda

Cezariana, o moda

05 Apr 2006   •   00:00

Aducerea pe lume a unui copilas este poate cel mai frumos moment din viata unei femei. Dar cand te gandesti la momentul nasterii, iar cand prietena iti povesteste calvarul travaliului prin care a trecut, sigur vei gandi ca cezariana este singura solutie pe care o vei accepta.

"Desi nu au indicatie pentru o astfel de interventie, multe gravide apeleaza la cezariana din lipsa de informare. Femeile povestesc doar catastrofe despre nastere si se creeaza astfel o teama pentru nasterea pe cale vaginala", este de parere dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrician in cadrul Spitalului Clinic "Filantropia". Dar este cezariana mai sigura si mai comoda decat nasterea normala? Dr. Anca Simionescu ne spune avantajele si dezavantajele cezarienei.

RISCURI

Optand pentru cezariana, viitoarea mamica va scapa de durerea din timpul travaliului. O alta temere pentru viitoarea mamica este epiziotomia, adica incizia care se face pentru a largi deschiderea vaginala. Dar si cezariana, pentru ca este o interventie chirurgicala, presupune mai multe riscuri. "De la cicatricea inestetica si durerile care pot sa apara in jurul cicatricei pana la complicatiile date de rahianestezie, hemoragie, plagi de vezica urinara, colon, uretere, fistula vezico-uterina, complicatii infectioase", explica dr. Anca Simionescu. Pentru ca este o interventie majora, care presupune incizia atat a abdomenului, cat si a uterului, recuperarea postoperatorie dureaza mult, iar disconfortul este si el foarte mare in urmatoarele luni.

"Atunci cand viitoarea mamica poate opta intre nasterea pe cale normala si cezariana, interventia medicului obstetrician este foarte importanta. El este cel care trebuie sa-i explice gravidei cele doua proceduri si sa faca recomandarile pentru nastere", ne spune dr. Anca Simionescu.

CAND NU AI DE ALES

Exista cateva indicatii clare pentru cezariana atunci cand viata bebelusului sau a gravidei este in pericol. Medicul poate indica cezariana cu mult inainte de momentul nasterii, atunci cand fatul are o pozitie anormala sau daca exista o disproportie cefalo-pelvica (adica bebelusul este estimat ca fiind mult mai mare decat bazinul mamei). Cezariana se impune si in situatia in care pacienta a mai avut operatii pe uter: o alta cezariana sau operatie de fibrom cu deschiderea cavitatii uterine. O alta situatie de cezariana apare atunci cand placenta este inserata in partea de jos a uterului si acopera colul uterin. Si la intrarea in travaliu obstetricianul poate indica cezariana, daca exista semne ca bebelusul sufera sau daca se considera ca nu poate trece prin bazinul matern. Cezariana este recomandata si cand exista semne de primoinfectie cu virusul herpetic. Cezariana de urgenta se impune in caz de hemoragie masiva, de dezlipire prematura a placentei sau cand apar complicatii date de hipertensiunea arteriala, care nu poate fi controlata.

CURS. Pentru a veni in intampinarea parintilor, Spitalul Clinic "Filantropia" din Bucuresti a organizat un curs gratuit numit "Scoala parintilor". Medicii explica parintilor ce presupun nasterea normala si cea prin cezariana, ce este anestezia peridurala, epiziotomia si cand se practica. Li se prezinta, de asemenea, salile de nasteri si saloanele pentru ca viitoarele mamici sa capete cat mai multa incredere in ele.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul