x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Chelnerul electronic

Chelnerul electronic

de Jurnalul National    |    05 Mar 2008   •   00:00

În ţări din Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia sunt testate noi tehnologii, prin care consumatorii sunt invitaţi să comande meniul, după ce simţurile le-au fost stârnite prin fotografii ale mâncărurilor şi deserturilor apetisante, direct de pe un display aflat pe masa restaurantului.

În ţări din Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia sunt testate noi tehnologii, prin care consumatorii sunt invitaţi să comande meniul, după ce simţurile le-au fost stârnite prin fotografii ale mâncărurilor şi deserturilor apetisante, direct de pe un display aflat pe masa restaurantului. Acesta ia locul binecunoscutului chelner care notează alegerea lor – uneori greşit, alteori cu un comportament arogant. Dincolo de costuri, companiile care vând “meniurile electronice” susţin că metoda are o nouă valoare, poate atrage consumatorii tineri şi bacşişuri mai mari. (M.B.)

 

Cupa culinară – 2008

Evenimentul a avut loc în Suedia la 31 ianuarie, iar medalia de aur şi un premiu de 7.500 de euro au fost câştigate de echipa Poloniei. Au participat echipe din şase ţări, care au creat “mâncarea viitorului”. Polonezii au prezentat o bău­tură pe bază de zer, o nouă metodă in­te­li­gentă pen­tru mân­carea pre­gă­ti­tă la foc şi un regim dietetic pentru cei care folosesc telefoanele celulare în exces. (M.B.)

 

Noua bucătărie nordică

Bucătarii din ţările nordice, miniştrii Alimentaţiei împreună cu actorii principali de pe piaţa gastronomică doresc să dezvolte o nouă bucătărie nordică vitală şi atractivă. Ei doresc să aducă gusturi noi pe masa consumatorului, concentrarea fiind  făcută pe potenţialul de materii prime din nord, acest lucru ducând la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Nordicii rămân astfel fideli comorilor gastronomice autentice. Claus Meyer, gastronom danez şi ideolog culinar, arăta: “Am pierdut cunoştinţe şi nu am ţinut seama de bucătăria regională, încât nu mai ştim să definim cu certitudine ­gustul mâncărurilor nordice”. (M.B.)

 

Târgul Mierii – Câmpina

Primăria şi Consiliul Local Câmpina împreună cu Asociaţia Apicolă Valea Prahovei organizează în zilele de 8 şi 9 martie a.c. Târgul Mierii. Sâmbătă, 8 martie, ora 10:30, în Centrul Civic are loc deschiderea oficială a târgului, apoi concursurile: Cel mai bun degustător de miere; Cea mai bună miere; Albinuţele, toate urmate de degustări gratuite de miere şi de un program folcloric susţinut de Florica Jinga şi Veta Biriş. Du­mi­nică, la Casa Tineretului din Câmpina va avea loc Târgul de Utilaje şi Echipamente Apicole, Târgul de Miere, urmat de Simpozionul Paşii Europeni ai Apiculturii Româneşti. (M.B.)

 

Reţete pe bază de tofu

Gretchen Hofing, cu­nos­cut dietetician din sta­tul Lenawee, SUA, sus­ţine că mâncărurile pe bază de soia conţin gră­simi slab saturate, un ni­vel scăzut de ­colesterol şi reprezintă o sursă im­portantă de proteine şi fi­bre. Ea recomandă in­tro­ducerea tofu în ali­men­taţie, care poate fi folo­sit ca şi garnitură pentru cartofii prăjiţi, sos pentru legume sau dressing pentru salate. (M.B.)

 

Ceaiul negru

Ultimele cercetări în domeniu arată că dacă se consumă cel puţin o cană cu ceai negru pe zi se reduce cu aproximativ 71% posibilitatea de a se îmbolnăvi de maladia Parkinson. Cercetă­torii britanici au folosit ceai negru, deoarece acesta este cel mai consumat. Cei care au testat ceaiul negru ştiu cu siguranţă că rezultatul obţinut se datorează antioxidanţilor pe care acesta îi conţine. (M.B.)

 

Ierburi şi mirodenii

Sven Bentinger (Suedia) este un cunoscător în ale bucătăriei şi, bineînţeles, îi place să gătească. Conceptul său este calitatea ridicată şi igiena impecabilă. Tocmai de aceea nu este întâmplător că el este cunoscut în toată ţara datorită echipamentului special pentru sterilizarea cu aburi a ierburilor şi a mirodeniilor. El alege cu cea mai mare grijă ierburile şi mirodeniile din peste 40 de ţări. În total, echipamentul lui Sven poate combina şi rafina nu mai puţin de o mie de produse de bază, care pot fi folosite la gătit. (M.B.)

×
Subiecte în articol: food world