x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Concert - Spiritul de echipa nu cunoaste orgolii

Concert - Spiritul de echipa nu cunoaste orgolii

de Loreta Popa    |    12 Noi 2006   •   00:00

Concertul-spectacol ADIEMUS al compozitorului englez Karl Jenkins a incalzit inimile spectatorilor prezenti in numar mare la Casa Radio aseara la ora 18:00.

Proiectul, apartinand genului "new age", la confluenta genurilor clasic, etno sau progresiv, a avut un puternic impact asupra publicului tanar din strainatate, dovada fiind milioanele de CD-uri vandute si preluarea proiectului de catre institutii culturale din intreaga lume. In sala au putut fi auzite ecouri din Africa, Pacificul de Sud, Irlanda sau Romania, cu improvizatii de jazz: "kayama bie, kayama nia"… intr-o limba inventata de autor. E o premiera absoluta in Romania, asa cum premiera va fi si proiectul "Stralucirile apei", pe care Corul de Copii Radio il va prezenta anul viitor in Bucuresti, in cadrul programului "Sibiu, capitala culturala europeana 2007" si in Franta, in doua turnee artistice cu aceeasi destinatie. Si toate acestea, din dragostea pentru frumos. Corul de Copii Radio a fost infiintat in 1945 de Ion Vanica. I-au urmat Elena Vicica, Teodor Cartis si, pana de curand, Eugenia Vacarescu Necula.

EROII. Ioana, Alexandra, Monica, Teodor, Anastasia, Diana... Prenume romanesti, neaose sau straine, dupa dorinta parintilor. Peste 50 de personalitati diferite si totusi atat de asemanatoare prin dragostea lor pentru frumos. Nu-i veti vedea niciodata tristi, timorati. Fac ceea ce le place: canta. Muzica inainte de toate. Vin din toate colturile Bucurestiului, dupa orele de curs, martea si joia, impreuna cu bunicii, parintii (cei care nu sunt inca la varsta traversarii Bucurestiului singuri), carand in spate ghiozdanul greu. Diminetile de sambata tot la Radio si le petrec. Vin la Corul de Copii Radio pentru ca aici sunt liberi sa-si cultive spiritul. Sa evolueze, sa devina mai frumosi si mai bogati sufleteste. Caci aici, pe langa educatia muzicala la nivel profesionist, invata si altruismul, spiritul de echipa: o partitura imprumutata celui care nu a reusit sa ajunga la repetitia de marti, un cuvant de imbarbatare pentru nou-venitii in cor, ajutorul colegial al "mamelor" (veteranele). Spiritul de echipa nu cunoaste orgolii, ierarhii.

REUSITA. Copiii din Corul Radio, pe feribot, in vizita pe care au efectuat-o in Sardinia

ATMOSFERA. Dirijorul Voicu Popescu si pianista corepetitoare Camelia Chitibea sunt preocupati ca atmosfera sa fie destinsa, dar serioasa. Orele se scurg, iar si iar, marti, joi, sambata, spre atingerea acelei perfectiuni de pe scena, perfectiune a sunetului. Daca ati fi putut intra zilele trecute in Studioul 3 sau Studioul 8, acolo unde au avut loc repetitiile corului, impreuna cu solista de jazz Teodora Enache, grupul instrumental Camerata Universitaria si Ansamblul de percutie "Game", ati fi asistat la un spectacol unic. Corul de Copii Radio a sustinut peste 50 de turnee internationale si a primit numeroase premii, poate ca turneele si premiile ar fi mai multe daca nu ar interveni mereu factorul economic.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor radio