x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Construcţiile semnate Jean Nouvel

Construcţiile semnate Jean Nouvel

12 Apr 2008   •   00:00

S-a hotărît. Cel mai bun arhitect al momentului 2008 a fost desemnat în persoana francezului Jean Nouvel. Ceremonia formală de decernare a Premiului Pritzker, unanim acceptat drept cea mai importantă recunoaştere în arhitectură, va avea loc la data de 2 iunie 2008 în Washington DC.

S-a hotărît. Cel mai bun arhitect al momentului 2008 a fost desemnat în persoana francezului Jean Nouvel. Ceremonia formală de decernare a Premiului Pritzker, unanim acceptat drept cea mai importantă recunoaştere în arhitectură, va avea loc la data de 2 iunie 2008 în Washington DC. Scopul premiului de faţă este acela de a onora în fiecare an arhitectul în viaţă a cărui muncă a demonstrat un cumul al calităţilor: talent, viziune şi perseverenţă şi care în felul ăsta a adus o consistentă şi semnificativă contribuţie umanităţii, construcţiei spaţiului prin intermediul arhitecturii.

 

Arhitectul de 62 de ani Jean Nouvel a intrat în atenţia  internaţională o dată cu împlinirea unuia dintre marile proiecte puse la cale în vremea preşedintelui Francois Mitterrand, anume Institutul Lumii Arabe (IMA), în 1987.

 

 

 

Lucrări de referinţă

Dintre lucrările sale prezente sau în curs de finalizare din Statele Unite amintim Teatrul Guthrie  din Minneapolis, finalizat relativ recent (2006), un hotel turn (Tour Verre) situat în imediata apropiere a Muzeului de Artă Modernă din New York (MOMA) sau recent anunţatele planuri pentru un zgîrie-nori (SunCal Tower) în Los Angeles. În Europa, printre lucrările sale importante se numără Muzeul Branly – Paris (2006), Turnul Agbar – Barcelona (2005), un centru cultural şi pentru conferinţe – Lucerna (2000), Opera din Lyon (1993).  La acest moment, în construcţie după planurile sale se află o sală de concerte în Copenhaga. Deşi grosul lucrărilor sale sunt concentrate în Franţa, el a proiectat şi a împînzit cu proiecte o lume întreagă, a înfăptuit peste 200 de construcţii în total în state precum: Japonia, Spania, Anglia, Olanda, Austria, Italia, Republica Cehă, Germania, Belgia etc.

 

 

 

 

Locul ceremoniilor

Anul trecut, ceremonia a fost ţinută în Londra la Whitehall Palace.  În 2006, Istanbulul şi al lui Palat Dolmabahce  au reprezentat locaţia aleasă. În anul dinainte, onoarea de a găzdui manifestarea a avut-o Pavilionul Jay Pritzker, poziţionat în Parcul Millenium din Chicago, proiectat de bine cunoscutul şi deja laureatul cu Premiul Pritzker arhitect Frank Gehry. Muzeul Hermitage din St. Petersburg a fost locaţia aleasă în anul 2004. Alte locuri celebre ce au fost alese de-a lungul anilor să primească evenimentul sunt: Academia Regală de Arte Frumoase din San Fernando, Madrid – Spania, Piata Campidoglio din Roma (schiţată de Michelangelo), vila de la Monticello – Charlottesville, Virginia a lui Thomas Jefferson (cel de-al treilea preşedinte al SUA), Parcul Arheologic din Ierusalim sau Casa Albă din Washington DC.

×