x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cu euro la piata

Cu euro la piata

de Irina Cristea    |    Iohanna Onaca Purdea    |    05 Dec 2006   •   00:00
Cu euro la piata

Dupa aderarea la Uniunea Europea-na, de care ne mai desparte mai putin de o luna, romanii isi vor pu-tea plati cumparaturile si in euro la comerciantii care decid sa accepte moneda europeana in paralel cu leii romanesti.

Moneda europeana va intra incet, dar sigur in centrele comerciale din tara
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, romanii isi vor putea plati cumparaturile in euro direct la comerciantii care vor face demersurile necesare pe langa Banca Nationala. Modelul este deja aplicat in mai multe state din Uniune, chiar daca mai au ani buni pana cand moneda europeana va inlocui monedele lor nationale.

Integrarea in Uniunea Europeana ar trebui sa-i aduca Romaniei aceleasi drepturi si facilitati de care se bucura si celelalte state. Unul dintre ele este si posibilitatea, pentru cetatenii straini si chiar si pentru cei romani, de a plati in moneda europeana la magazin. Uitandu-ne la vecinii europeni care s-au integrat in urma cu doi ani vedem ca acest lucru se practica deja in cateva state, precum Ungaria, Slovacia sau Cehia.

Pentru mezinii Uniunii Europene, cum vor fi Romania si Bulgaria, lucrurile sunt la inceput si va mai dura o perioada pana cand vom putea aplica toate masurile care acum sunt functionale in celelalte state europene.

In Slovacia, de exemplu, daca ai ajuns intr-un supermaket, nu ai la tine decat euro, dar nu ai gasit o casa de schimb, iti poti umple linistit cosul. La cateva dintre case vei putea folosi bancnotele europene si vei primi restul in moneda locala, coroane slovace. In Ungaria, lucrurile stau si mai bine: moneda europeana este acceptata aproape peste tot. Aceste state nu au trecut inca la euro, pastrandu-si moneda nationala.

REGULI. Cum va fi in Romania dupa integrare? Deocamdata nu exista reguli scrise care sa prevada in mod expres daca se pot accepta, de catre comerciantii, si valute la plata. Singurul lucru cert este ca platile se fac in moneda nationala, leul. Am cerut lamuriri la Banca Nationala a Romaniei despre posibilitatea ca, dupa integrare, in magazine sa se accepte si moneda europeana. "BNR are un program prin care Romania va trece la euro in perioada 2012-2014. Pana atunci, moneda pentru plata este leul, iar pentru euro se aplica aceleasi reguli ca si pentru orice valuta", ne explica Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. Cat despre plata in euro, teoretic nu exista restrictii. "In Slovacia se merge pe regimul punctelor de schimb valutar. Si la noi, comerciantii, alaturi de casele de schimb valutar, pot deschide puncte de schimb valutar, in conditiile specificate de lege", spune Adrian Vasilescu.

TERMEN MEDIU. Vom spune "adio" leilor abia in 2012-2014

Cu alte cuvinte, daca societatea comerciala considera ca are un numar mare de clienti care solicita sa plateasca in moneda europeana si ca acest lucru ii aduce profit poate deschide, impreuna cu o casa de schimb valutar, puncte de schimb valutar in cadrul unitatii. Casa de schimb este obligata sa notifice BNR cu privire la deschiderea punctelor de schimb si sa indeplineasca toate conditiile de siguranta prevazute de lege. In prezent, norma BNR privind casele de schimb valutar prevede ca acestea sa aiba asigurat, pentru fiecare punct de schimb valutar in parte, "aparat de marcat electronic fiscal saul calculator si programe care sa asigure emiterea bonurilor fiscale (pentru schimb valutar), precum si aparat de verificare a autenticitatii bancnotelor".

REACTII. Teoretic, magazinele ar putea accepta euro la case, dupa cum am vazut. Insa, lucrurile fiind la inceput, comerciantii nu stiu ca pot pune aceasta in aplicare. Majoritatea asteapta sa vada scris negru pe alb ca pot accepta valute la plata si apoi sa ia o decizie. "Acceptarea monedei europene ca plata in magazinele noastre se va face in momentul in care va exista un act legislativ care sa reglementeze acest lucru", spune Elena Ignat, asistent al directorului de comunicare al Metro Cash & Carry Romania SRL.

Cat despre micii comercianti, si ei privesc cu oarecare rezerva posibilitatea de a-si vinde marfurile contra euro. Pentru unii, ce conteaza intr-un final este castigul. "Adica, daca omul vine la mine-n magazin si cumpara de 10 RON, imi poate da 3 euro? Sa-mi dea, ce, nu tot ban se cheama? Ne intelegem la cursul din ziar. Poate nu are alti bani in casa. Noi toti suntem vecini aici, trebuie sa ne ajutam", este de parere patronul unui butic de cartier din zona Iancului - Dimitrov. Pentru altii, procedura transformarii magazinului intr-un minipunct de schimb valutar suna prea complicat. "Daca tot nu ne obliga nimeni si mai dureaza pana la trecerea la euro, ce rost are? Ca doar nu avem in fiecare zi clienti straini fara bani europeni in buzunar."

MODEL
"In Slovacia se merge pe regimul punctelor de schimb valutar. Si la noi, comerciantii, alaturi de casele de schimb valutar pot deschide puncte de schimb valutar in conditiile specificate de lege"
Adrian Vasilescu
consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei

FLEXIBILITATE
Pentru a stimula turismul local, si nord-irlandezii au decis sa accepte ca cetatenii straini sa faca plati in moneda unica europeana. Pentru inceput, initiativa se aplica in zona de vest a orasului Belfast in scopul de a o face cat mai primitoare pentru calatorii care au in buzunare numai euro. Astfel, magazinele vor accepta moneda euro in paralel cu lira sterlina in schimbul diferitelor produse pe care le comercializeaza. Autoritatile locale au pus, de altfel, si bazele unei campanii publicitare intitulate "Bine ati venit in vestul Belfastului!" pentru a promova actiunea micilor afaceri din aceasta zona. O atitudine extrem de flexibila fata de moneda destinata platilor exista si in Ungaria, mai ales la zona de granita cu Romania. Aici exista benzinarii care accepta in paralel euro, forinti si lei romanesti, inclusiv cand e vorba despre taxa la toaleta.

TRECEREA LA EURO, DUPA 2012
Daca lucrurile merg bine, in 2012-2014, romanii isi vor lua adio de la stravechiul leu, pe care il vor inlocui definitiv cu moneda europeana. Programul de convergenta care va stabili pasii pentru aderarea Romaniei la zona euro va fi definitivat, cel mai probabil, pana la finele lunii decembrie, cand va fi supus unei dezbateri publice, declara recent prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Pentru a putea adopta moneda europeana, toate statele trebui sa indeplineasca criteriile stabilite prin tratatul de la Maastricht. Conditiile sunt: un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, datoria publica mai mica de 60% din PIB si rate reduse ale dobanzilor pe termen lung si inflatiei, in corelatie cu cele mai performante trei state din UE in privinta acestor indicatori. Totodata, tarile care vor sa treaca la euro trebuie sa mentina cotatia monedelor nationale intr-un interval fix fata de euro timp de cel putin doi ani. Rata inflatiei in zona euro este estimata la circa 2%, in 2006, iar in Romania, tinta stabilita de BNR este de 5%, plus-minus un punct procentual.
×