x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cum puteţi petrece sărbătoarea Floriilor în Bucureşti

Cum puteţi petrece sărbătoarea Floriilor în Bucureşti

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    27 Mar 2010   •   00:00
Cum puteţi petrece sărbătoarea Floriilor în Bucureşti
Sursa foto: thenaturalstone.blogspot.com/

Dacă mâine, în Duminca Floriilor, sunteţi în Bucureşti vă puteţi considera norocoşi! Sunt destule evenimente dedicate atât de frumoasei duminicii care precede sărbătoarea Paştelui, marcând totodată şi reînvierea naturii, zi în care este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim. Aşa încât aveţi de unde alege! Noi am făcut în cele ce urmează o scurtă trecere în revistă a lor.



LA MUZEE...
Astfel, puteţi petrece momente frumoase la trei dintre muzeele din Bucureşti. Iată cu ce vă întâmpină acestea, potrivit unui comunicat remis de Mediafax.
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" invită bucureştenii să sărbătorească "Floriile cu bucurie", începând chiar cu ziua de astăzi, sâmbătă, 27 martie, între orele 11:00 şi 17:00. Acelaşi program orar este valabil şi pentru ziua de mâine.

Astăzi, aveţi parte, printre altele, de un recital de muzică religioasă de Paşte susţinută de corul Sound din Bucureşti, dirijat de prof. Voicu Popescu, precum şi de recitaluri cu cântece specifice perioadei susţinute de artişti populari din Râmnicu-Vâlcea, Suceava sau Hunedoara.

Între orele 12:00 şi 14:00 sunteţi invitaţi la ateliere interactive de încondeierea ouălor susţinute de meşteri populari. Sau poate că sunteţi interesaţi să achiziţionaţi decoraţiuni specifice, produse din gastronomia tradiţională sau chiar produse bio! O puteţi face în cadrul Târgului de Florii deschis astăzi şi mâine între orele 11:00 şi 17:00.

Mâine, chiar în ziua de Florii ­ duminică, 28 martie, de la ora 12:00, puteţi asculta aici cântece dedicate perioadei, puteţi afla "Povestea Floriilor", prezentată de învăţătoarea Anca Herlea sau puteţi vedea ce înseamnă o masă rituală de Florii umplută cu colaci de post, colaci învârtiţi, plăcinte de post, peşte, vin.

Muzică bizantină, cântece de taraf sau chiar colinde pascale din Ecuador sunt alte surprize frumoase de care aveţi să vă bucuraţi dacă alegeţi să petreceţi aici ziua de mâine, dumincă, 28 martie.
Programul este completat de evenimente de prezentare de carte ­ "Evanghelia după Pilat", de Eric Emmanuel Schmitt (Humanitas), sâmbătă, şi "Calendarele poporului roman" şi "Reprezentări ale spaţiului în credinţele populare româneşti", de Antoaneta Olteanu, ambele publicate la Editura Paideia, duminică.

La Muzeul Naţional de Geologie, în perioada 26-28 martie, în intervalul orar 10:00 şi 18:30, va fi organizată expoziţia cu vânzare de cristale, flori de mină şi bijuterii din pietre preţioase şi semipreţioase, intitulată "Poveştile Pământului de Florii". În Duminica Floriilor, vizitatorii cu nume de floare sunt invitaţi să participe la o tombolă, ce are ca premii atât elemente de decoraţiuni interioare, cât şi obiecte de podoabă.

În cadrul Târgului de Florii de la Muzeul Ţăranului Român (MTR), desfăşurat între 26 şi 28 martie, puteţi achiziţiona obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podobe, ouă încondeiate, mobilier pictat şi icoane, alături de specialităţi gastronomice, precum suc de mere, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Harghita, kürtös kalács, mere din Maramureş, halviţă, magiun de prune din Topoloveni, miere de albine şi lăptişor de matcă, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă de Bihor şi vin. În plus, la Clubul Ţăranului din incinta muzeului se vor servi mâncăruri de post.




Programul târgului de la MTR mai include şi demonstraţii de încondeiat ouă, demonstraţii de olărit, ateliere de hârtie manuală şi ateliere foto desfăşurate în spiritul "cum era odată prin Bucureşti de venea lumea să se fotografieze artistic", cu Eugen Ciocan, director şi fotograf al Studioului de fotografie FotoCabinet, numit şi "Maitre Photographe de la Belle Epoque". Puteţi asista "pe viu" duminică, între orele 14:00 şi 15:30, chiar şi la demonstraţii de împletit cosiţe orăşence, după felul în care se pieptănau ţarăncile pe vremuri.

Cei mai mici nu au fost uitaţi, astfel că pe lângă toate astea, duminică, de la ora 11:00, va fi prezentat pentru copii un spectacol de teatru de păpuşi, "Melcişorul cel grăbit", susţinut de trupa Tropăiele de la Atelierul de creativitate de la MTR.

Cam asta aţi avea de făcut zilele acestea în cadrul muzeelor mai sus menţionate din Capitală. Nu sunt însă singurele manifestări din Bucureşti.

LA CURTEA VECHE...
Astfel, potrivit www.calendarevenimente.ro, la Curtea Veche, lângă Hanul lui Manuc, Expo Evolution organizează Târgul Flori de Florii, cu sprijinul Muzeului Municipiului Bucureşti.
Zeci de producători din domeniul floral, elemente de ambianţă, decoraţiuni, cursuri de design floral se vor întâlni pentru a oferi bucureştenilor de Florii un adevărat spectacol verde.

Evenimentul este structurat pe două segmente: expoziţie de vânzare şi un atelier de aranjamente florale, unde fiecare firmă participantă va avea ocazia să încânte publicul şi să realizeze diferite aranjamente florale cu tematică pascală.

ÎN CIŞMIGIU SAU HERĂSTRĂU...
Potrivit Agerpres, în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău din Bucureşti au loc de asemenea expoziţii de flori, târguri de meşteşuguri populare, plimbări gratuite cu trăsuri, muzică tradiţională şi fanfare organizate de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Tradiţiei şi Creaţiei Populare. Manifestările vor avea loc în perioada 26 martie-2 aprilie, zilnic, între orele 10:00 şi 20:00, iar accesul publicului este liber.

Parcul Cişmigiu va găzdui un Târg de Paşte cu 40 de căsuţe cu obiecte şi dulciuri tradiţionale, iar în Parcul Herăstrău, atracţia principală va fi un târg de flori. Pentru cei mici sunt pregătite spectacole de teatru, plimbări cu ponei, picturi pe faţă şi multe alte surprize.

"Încercăm să aducem în atenţia publicului tradiţii şi obiceiuri care ne definesc atât din punct de vedere spiritual, cât şi cultural. Vă doresc ca Paştele, cea mai importantă sărbătoare creştină a anului, să vă aducă linişte în suflet!", afirmă Claudia Vârlan, directorul Centrului Tradiţiei şi Creaţiei Populare Bucureşti.

×
Subiecte în articol: afla ce e nou