x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cupa Mondială a Patiserilor

Cupa Mondială a Patiserilor

04 Feb 2009   •   00:00

În zilele de 25 şi 26 ianuarie, în cadrul salonului SIRHA, de la Lyon, s-a desfăşurat Cupa Mondială a Patiserilor 2009. Concursul a fost iniţiat acum 20 de ani de Gabriel Paillason şi se desfăşoară o dată la doi ani.



Timp de 10 ore, patiserii au preparat în faţa publicului entuziasmat dulciuri excepţionale care au ilustrat bogăţia patrimoniului gastronomic naţional. Cupa a fost câştigată de patiserii francezi şi 12.000 de euro, locul al II-lea a fost ocupat de bucătarii italieni, care au primit 7.000 de euro, iar locul al III-lea l-au obţinut belgienii, alături de 4.000 de euro. (C.D.)

Mai multe ore culinare
Începând din luna ianuarie, TV Paprika, o televiziune culinară care emite pe piaţa TV din România din 2008, şi-a extins programul, de la 12 ore la 16 ore zilnic. "Această ultimă decizie vine în întâmpinarea cerinţelor telespectatorilor români, dar, în acelaşi timp, reprezintă dorinţa continuă a companiei privind dezvoltarea grilei actuale de programe, dar şi adaptarea acesteia la preferinţele publicului consumator de cooking din România", se arată într-un comunicat al TV Paprika. Producţiile româneşti ale postului sunt filmate în Ungaria. (C.D.)

Meniul crizei financiare
Patroana unui restaurant de tip fast-food din centrul municipiului Târgu Mureş, s-a adaptat la situaţia economică actuală şi a lansat pe piaţă "meniul crizei financiare", care este cu 50% mai ieftin. Acesta se schimbă în fiecare zi. Din meniu fac parte ciorbele, tocăniţele, fasolea cu ciolan, salatele etc. De la începutul anului numărul clienţilor a crescut cu 15%. "Nu ştiu dacă o să rezist cu aceste preţuri, dar au crescut vânzările şi asta pe mine mă încântă", a afirmat Maria Moldovan, patroana restaurantului. (C.D.)

Parada vinurilor
La 26 şi 27 ianuarie, în localitatea Montpellier din Franţa, a avut loc defilarea colecţiei de primăvară-vară a vinurilor din sudul Franţei. La manifestarea viticolă  din parcul expoziţiei din capitala regiunii Languedoc Roussillon, cei prezenţi au putut să descopere o gamă variată de vinuri dulci, demi-dulci, seci, demi-seci şi efervescente. Un vin bun a fost vândut cu 10 euro, dar au existat şi vinuri speciale care s-au vândut cu peste 30 de euro. (C.D.)

Vin princiar
Două familii care şi-au împletit destinul – Bibescu şi Ştirbey – au marcat istoria podgoriilor Drăgăşanilor. Înfiinţate în secolul al XVIII-lea, viile de aici s-au bazat pe soiurile tradiţionale. În urmă cu un secol, prinţul Ştirbey milita pentru viţa strămoşească, luptând împotriva filoxerei cu soiuri româneşti. În urmă cu cinci ani, urmaşii lui – baronul Kripp şi baroneasa Ileana Costinescu-Kripp – readuceau la Drăgăşani fala Crâmpoşiei. Anul acesta, Vinul.ro a ales podgoria lor Producătorul anului 2008. (T.C.)

Record mexican

55 de şefi patiseri mexicani au preparat, timp de 60 de ore, cea mai mare prăjitură cu brânză de vaci din lume, pe care au prezentat-o pentru omologare în Cartea Recordurilor. Prăjitura cântăreşte peste două tone, măsoară 2,5 metri în diametru şi 55 de centimetri în înălţime. Patiserii au folosit 800 de kg de brânză de vacă, 800 kg de iaurt, 350 kg de galete, 250 kg de zahăr, 150 kg de unt şi 100 kg de căpşuni. O organizaţie de binefacere a împărţit cele 20.000 de porţii de desert populaţiei din cartierele sărace ale Capitalei Mexicului. (T.C.)

Festival savuros
În perioada 14-15 februarie se va desfăşura la Prejmer, în judeţul Braşov, deja de acum arhicunoscutul Festival al Clătitelor-Fasching. Evenimentul simbolizează, în comunitatea saşilor din zonă, trimful luminii asupra întunericului, prevestirea sosirii primăverii şi alungarea iernii, festivalul având loc în preajma lăsării secului în Calendarul Evanghelic. Gospodinele din pensiunile zonei se vor întrece în prepararea clătitelor ce vor avea umpluturi inedite. De asemenea, seara va avea loc un bal mascat însoţit de muzică săsească şi germană. (M.B.)

×
Subiecte în articol: food world