x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Curcubeu de arome

Curcubeu de arome

de Simona Chiriac    |    01 Oct 2008   •   00:00

O vizită într-o piaţă de fructe din Thailanda este o experienţă de neuitat. Şi nu mă refer aici doar la zecile de fructe exotice, necunoscute multora dintre noi. Totul este altfel în acest loc. Bananele, portocalele, lămâile sau pomelo – pentru a aminti doar câteva dintre fructele "exotice" care ajung şi în România – se aseamănă foarte puţin cu cele pe care le cumpărăm de la magazinele de la noi. În acelaşi timp, pe meleagurile lor natale sunt asociate cu ingrediente cel puţin neobişnuite.



O vizită într-o piaţă de fructe din Thailanda este o experienţă de neuitat. Şi nu mă refer aici doar la zecile de fructe exotice, necunoscute multora dintre noi. Totul este altfel în acest loc. Bananele, portocalele, lămâile sau pomelo – pentru a aminti doar câteva dintre fructele "exotice" care ajung şi în România – se aseamănă foarte puţin cu cele pe care le cumpărăm de la magazinele de la noi. În acelaşi timp, pe meleagurile lor natale sunt asociate cu ingrediente cel puţin neobişnuite. De exemplu, feliile de pomelo peste care se presară un amestec de sare, piper şi chili sunt pentru thailandezi un adevărat deliciu. Dar trebuie să încerci şi asta! Nu este de mirare că fiecare experienţă gustativă se transformă într-un maraton.  

Fructe zemoase

Rambutanul ascunde sub "platoşa" de ţepi un miez alb, dulce, zemos şi parfumat. Trebuie să fii atent însă să nu-l înghiţi cu tot cu sâmbure. Cunoscătorii spun că acest fruct oferă o plăcută senzaţie de căldură atunci când este consumat. Fructele de Longan se înşiră ca un ciorchine, amintindu-ţi, din această perspectivă, de struguri. Dacă te uiţi la ei îndeaproape, observi însă că seamănă cu nişte cartofi mai mici, sferici. Sub coaja lor se ascunde un miez translucid, foarte zemos şi dulce, care se "soarbe" dintr-o înghiţitură. Este indicat mai ales seara, pentru că aduce vise plăcute. Ta Buay (sau Jackfruit) poate atinge o greutate de până la 40 de kilograme. Are forma alungită, iar coaja este maro şi zgrunţuroasă. Miezul este mai puţin zemos, chiar uşor crocant. Inhibă senzaţia de sete, aşa că este ideal atunci când nu există surse de apă la îndemână.

Mangustanul este un fruct rotund, roşiatic spre maro, cu o coajă destul de rezistentă. Odată desfăcut, se vede în interior miezul segmentat. Gustul picant poate fi uşor neplăcut pentru cei care sunt obişnuiţi ca toate fructele să fie dulci sau cel mult acrişoare.

Shogun, un soi de mandarină cu coaja verde, ce se cultivă în sudul Thailandei, este foarte zemos, parfumat şi are un gust dulce-acrişor. Stimulează apetitul, aşa că de multe ori aceste fructe sunt consumate cu puţin timp înaintea mesei.

Regele fructelor

Durianul este de departe cel mai neobişnuit fruct de pe aceste meleaguri. Supranumit "Regele fructelor din Thailanda", este impresionant ca mărime. Coaja verde şi groasă este protejată de numeroşi ţepi. Într-adevăr, este destul de dificil să îl desfaci, vânzătorii străduindu-se să străpungă coaja cu ajutorul unui cuţit foarte ascuţit. După ce se îndepărtează sâmburii (pot fi doi sau trei), miezul uşor cremos se taie în bucăţi mai mici. Cât despre gust, acesta este dulce, chiar foarte dulce. Ceea ce îl caracterizează însă este parfumul foarte puternic pe care îl simţi de la distanţă. Este ideal pentru prepararea îngheţatei şi a sucurilor de fructe, fiind în acelaşi timp o importantă sursă de energie.

Cele mai delicioase sunt sucurile preparate din fructe exotice. Oriunde te-ai afla în Bangkok, poţi cumpăra suc din fructe proaspăt stoarse, amestecate cu gheaţă, turnate în pahare de plastic sau chiar în pungi legate la gură. În acest ultim caz, ai nevoie şi de un pai.

×
Subiecte în articol: fructe dicţionar gastronomic