x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Designul prezent la targurile de mobila

Designul prezent la targurile de mobila

11 Ian 2007   •   00:00

Designul industrial in domeniul mobilierului si al obiectului ambiental este, in intreaga lume, perfect organizat inca de la nivel universitar. Tinerii creatori sunt incurajati, monitorizati si invitati sa participe la marile targuri de specialitate pentru a-si prezenta creatiile.

Design contemporan

Designul industrial in domeniul mobilierului si al obiectului ambiental este, in intreaga lume, perfect organizat inca de la nivel universitar. Tinerii creatori sunt incurajati, monitorizati si invitati sa participe la marile targuri de specialitate pentru a-si prezenta creatiile.

Pe piata internationala de design, curentele si tendintele contemporane se exprima public in principal cu ocazia marilor targuri de specialitate. De la creatorii prestigiosi sau cunoscuti pana la tinerele talente care se formeaza in universitati, ideile asezate pe planseta, in intimitatea atelierului de creatie, se transforma in exponate-unicat si se inscriu in concursuri importante. Scopul principal este acela de a atrage atentia producatorilor, de a impune modele sau tendinte noi. In general, lupta se da intre curentele moderne sau futuriste si cele clasic-conservatoare.
Ă©Rubens Furniture
Pentru blatul de baza s-a folosit un material plastic reciclat din sticle de bauturi racoritoare, o solutie ieftina si ecologica in acelasi timp

Studenti americani in Europa. Si aici, ca in oricare alt domeniu, surprizele apar si sunt binevenite. Asa s-a intamplat, in mod edificator, anul trecut la Milano, unde a fost premiata o echipa formata din cinci studenti ai Universitatii americane Purdue. Ei s-au inscris in concursul de creatie cu doua modele de masa rotunda, ce au surprins prin originalitate, dar si datorita unor parametri economici competitivi. Asa cum declara Steve Viesser, profesorul asociat care a coordonat proiectul, s-a pornit de la ideea folosirii unor materiale de baza (sticla, plastic, tuburi inox) pentru obtinerea unor efecte estetice deosebite. S-a mai aplicat principiul transparentei, al inducerii petelor de culoare si al umbrelor reziduale, dar si pe efectele produse de incidenta cu razele luminoase. Produsul finit este si perfect functional, masa cu o inaltime de 85 de centimetri si cu blatul rotund (raza de 60 cm) putand suporta o greutate de pana la zece kilograme.
Laboratoare integrate
Productia de mobilier este o industrie care se sprijina pe doi factori esentiali: influenta creatiei de design si evolutia tehnologiilor in domeniul materiilor prime si materialelor disponibile. Marii fabricanti au laboratoare integrate, unde previziunile pentru diferite trepte ale viitorului sunt studiate si aplicate prin producerea unor prototipuri, dar si prin testarea cerintelor pietei actuale, cu toate tendintele de dezvoltare ce pot fi detectate la sondaj.
Clasicismul modern
In zona opusa tehnologiilor moderne s-au situat exponate care preiau si reinterpreteaza motive clasice. Un exemplu edificator il reprezinta suporturile pentru blaturi de masa transparente propuse de firme traditionale precum Rubens Furniture. Figurile zoomorfe, sculptate manual in roca naturala (piatra, marmura, granit), au impresionat publicul vizitator. Prezenta lor in orice tip ambiental poate da o nota de surprinzatoare eleganta, cu trimiteri catre arta antica sau medievala. Folosite ca picior de masa, aceste adevarate opere de arta pot fi asociate cu mai multe tipuri de acoperire transparenta, atat din punct de vedere al materialului folosit, cat si al conturului geometric. Pentru acest tip de mobilier, designerii recomanda evitarea produselor butaforice (piese turnate din praf de piatra sau alte materiale compozite), precum si acoperirea cu materiale opace.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul