x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Dezvoltarea durabilă în arhitectură

Dezvoltarea durabilă în arhitectură

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    27 Noi 2008   •   00:00

CĂTEVA ELEMENTE CARACTERISTICE CONSTRUCŢIILOR ACTUALE.
Unul dintre evenimentele interesante desfăşurate în cadrul Bienalei de Arhitectură Bucureşti a fost conferinţa pe tema "Conştientizarea la timp în arhitectură", ce a avut loc joi, 6 noiembrie 2008, în Sala Horia Bernea a Muzeului Ţăranului Român. Materiale, tehnici, procese, obiect, conexiuni, context, oameni, mister, energie. Acestea au fost doar câteva dintre temele abordate de invitaţii Lisbeth Funck (Suedia), Per Olaf Fjeld (Norvegia), Rolf Gerstlauer (Elveţia), profesori ai Oslo School of Architecture and Design.



Prima prezentare a aparţinut lui Lisbeth Funck şi a avut ca teme principale fiinţa umană şi dezvoltarea durabilă în arhitectură. Putem să ne schimbăm modul în care trăim? Lisbeth Funck a încearcat să răspundă la această întrebare făcând analogii la cultura japoneză. Reşedinţa Katsura, realizată la începutul secolului al XVII-lea în timpul Dinastiei Edo de Prinţul Toshhihito împreună cu maestrul ceaiului şi arhitectul de grădini Kobori Enshu, este un exemplu foarte bun de arhitectură creată în armonie cu natura înconjurătoare.

IMPERSONAL

Per Olaf Fjeld, preşedinte al European Association for Architectural Education, a susţinut a doua prezentare a conferinţei aducând în vedere faptul că, în prezent, orice idee poate deveni realitate în arhitectură, existând însă pericolul ca obiectul de arhitectură să devină impersonal, forma conducând astfel conţinutul.

Obiectul de arhitectură şi contextul acestuia, conexiunile între spaţiul construit şi mediul înconjurător au fost principalele subiecte ale prezentării lui Rolf Gerstlauer. Un mix între schiţe, fotografie şi materiale filmate a purtat publicul prezent pentru 45 de minute prin cele trei mari metropole: New York ca oraş depăşit, incapabil să ţină pasul cu inovaţia, dar oferind un context familiar, neschimbat; Tokyo cu infrastructura sa riguroasă, artificială, lipsită de perspectivă, dar funcţională, şi Beijing, organic şi poetic, un sistem autogenerativ având ca şi catalizator oamenii.

IDEI MICI PENTRU UN ORAŞ MARE
11 birouri de arhitectură au conceput 16 proiecte low-cost pentru îmbunătăţirea spaţiilor publice din Bucureşti şi alte oraşe din ţară. Propunerile sunt prezentate în cadrul expoziţiei "Idei mici pentru un oraş mare" de la Muzeul Ţăranului Român, ce poate fi vizitată în cadrul Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2008, până la data de 1 decembrie. Proiectele sunt grupate pe teme simple şi sunt un răspuns imediat la micile şi marile urgenţe din Bucureşti şi din alte câteva oraşe din ţară, iar unele au un caracter universal valabil, ele putând fi aplicate oriunde. Unele sunt proiecte de arhitectură sau de amenajare urbană, altele sunt design de mobilier urban. Proiectele pot fi vizualizate şi votate pe site-ul www.arhitectura1906.ro.

×
Subiecte în articol: arhitectura arhitectur