x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Din lume, din casă, din suflet

Din lume, din casă, din suflet

de Loreta Popa    |    21 Dec 2008   •   00:00
Din lume, din casă, din suflet

DRUMURI • VIENA, O FEERIE DE LUMINĂ
Târgurile de Crăciun oferă dulciuri, turtă dulce, vin fiert, jucării, cărţi, obiecte decorative, tablouri, cutiuţe muzicale, chiar busole, dacă vă simţiţi dezorientaţi, bijuterii, suveniruri, design vestimentar şi multe cadouri.



A devenit o modă ca românii să meargă la cumpărături în străinătate. Cu atât mai mult acum, când Sărbătorile de Crăciun bat la uşă. Târgurile din Viena par a fi desprinse din poveşti, iar companiile aeriene oferă pasagerilor curse la preţuri speciale în această perioadă. De exemplu, Romavia a inaugurat la 2 decembrie cursa comercială Bucureşti – Viena, preţul unui bilet dus-întors fiind, până la 31 decembrie 2009, de 189 de euro, cu toate taxele incluse. Compania aeriană a demnitarilor, cum este cunoscută Romavia, este în subordinea Ministerului Apărării, dar s-a orientat de curând şi către zboruri comerciale.

ATMOSFERĂ. Farmecul Pieţei de Crăciun, organizate anual de Primăria din Viena, este dat de căsuţele din lemn inundate de lumini colorate, acolo unde pot fi găsite la un preţ rezonabil castane coapte, turtă dulce, punch şi vin fiert, cartofi copţi, decoraţiuni pentru brad, mici cadouri, felicitări. Brazii de Crăciun sunt deja împodobiţi, coruri de copii cântă colinde, au loc peste tot diverse concerte, spectacole de neuitat. Întregul oraş este cuprins de feeria Sărbătorilor, atmosfera fiind electrizantă. Cadourile de Crăciun pot fi cumpărate în această perioadă pentru cei dragi, numeroase magazine oferind reduceri de preţ şi pachete speciale de cadouri. Doar bisericile impun respect şi păstrează atmosfera de pioşenie. Intri, te rogi, aprinzi o lumânare, nimeni nu te întreabă de ce o faci, care este religia ta, de ce nu ai batic pe cap sau de ce porţi pantaloni. Eşti numai tu cu Dumnezeu într-o comuniune aparte, cu totul şi cu totul specială.

CHEFURI. Preţurile nu sunt însă prea atractive, pe alocuri sunt chiar piperate. Se pot găsi produse dulci, apetisante, decoraţiuni pentru brad sau chiar pentru locuinţă, statuete feng-shui, delfini strălucitori sau kitsch-uri de mici şi mari dimensiuni, dar şi cunoscutele plase ale amerindienilor pentru prinderea viselor rele. Atât în centrul istoric al Vienei, unde sunt căsuţe la fiecare mică piaţă sau întretăiere de drumuri, la primăria ce se înalţă luminând maiestuos împrejurimile, cât şi la Schönbrunn, clopoţeii pot fi achiziţionaţi cu 5 euro bucata, lucraţi manual din hârtie specială care copiază ceramica, iar peste 10 până la 15 euro, cei din porţelan. Globuri de sticlă pot fi cumpărate cu cel puţin 7 euro bucata. Ursuleţi, foci din pluş alb, reni, Moşi Crăciuni de toate dimensiunile puteau fi luaţi pe loc cu 10-15 euro. Totuşi, dacă ursuleţul este unul muzical, el costă 20-25 de euro. Cana de punch o iei cu totul pentru 3,50 euro, asta neîmpiedicându-i pe austrieci să chefuiască până spre dimineaţă.

×
Subiecte în articol: spectator