x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Dupa razboi - Unii uitati, altii onorati

Dupa razboi - Unii uitati, altii onorati

de Pisica Vagaboanda    |    30 Iul 2006   •   00:00

HAIHUI CU PISICA VAGABOANDA
Bine, bine, dar ce s-a intamplat cu toti acei caini curajosi, care au luptat cot la cot cu soldatii si care au salvat vietile multora, dupa ce razboiul a luat sfarsit? Am aflat ca unii au fost dati spre adoptie, altii au fost omorati.
HAIHUI CU PISICA VAGABOANDA
Bine, bine, dar ce s-a intamplat cu toti acei caini curajosi, care au luptat cot la cot cu soldatii si care au salvat vietile multora, dupa ce razboiul a luat sfarsit? Am aflat ca unii au fost dati spre adoptie, altii au fost omorati. De exemplu, in razboiul din Vietnam, 281 de caini au fost ucisi pe front, majoritatea celor ramasi fiind eutanasiati dupa incheierea serviciului militar. Dupa incetarea razboiului, americanii au pus bazele unui nou program, de data aceasta de reeducare a cainilor "razboinici", pentru a-i putea inapoia stapanilor. Au fost insa si proprietari care nu i-au mai dorit in casele lor, astfel incat au fost scosi la vanzare. Pana la sfarsitul anului 1947, toti cainii "imprumutati" au fost inapoiati. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, armata americana a considerat ca folosirea acestor caini in scopuri militare a devenit inutila, cu exceptia cainilor-santinela si a "cercetasilor". Cainii si-au continuat serviciul, distingandu-se si in alte domenii fata de cele in care erau specializati. De pilda, in razboiul din Coreea armata americana a folosit pe post de santinela aproape 1.500 de caini, iar 4.000 de caini au fost destinati razboiului din Vietnam.

Cel mai vechi monument dedicat cainilor din primul razboi mondial este Hartsdale, din New York, iar in 1994, un alt monument a fost ridicat, de data aceasta in Guam, in onoarea cainilor folositi in cel de-al doilea razboi mondial. Sintagma "Cel mai bun prieten al omului este cainele" ramane universal valabila, in orice conditii.

×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta