x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Duster spre China

Duster spre China

de Dragos Stoica    |    03 Feb 2011   •   16:56
Duster spre China
149845-.jpg

Producătorul francez Renault intenţionează ca pe viitor să pătrundă cu Dacia Duster pe piaţa auto chineză şi să îşi continue ofensiva internaţională prin lărgirea gamei low cost Logan. Aceasta va fi îmbogăţită din 2012 cu un model de familie şi o nouă utilitară uşoară, puţin mai mare decât Renault Kangoo, ambele urmând să fie realizate la fabrica din Tanger (Maroc).

“La Piteşti am ajuns într-un moment maxim, aşa că s-a pus problema dacă vom creşte capacitatea de producţie în România sau în altă parte. Aşa a apărut varianta Tanger”, a declarat azi Gerard Detourbet, directorul programului Logan, citat de Reuters. Conform acestuia, capacitatea maximă pentru cele două linii Renault de la Tanger va fi de 350.000-360.000 de unităţi, cifre similare cu cele de la Mioveni. Prima linie va fi pusă în funcţiune în cursul anului viitor, în timp ce a doua va produce începând cu 2013, urmând ca ambele modele noi să fie realizate pe actuala platformă Logan.

Intenţia grupului francez este ca cele două maşini să penetreze pieţele emergente în principal ca “locomotive” pentru alte vehicule Renault-Nissan, dar în acelaşi timp să fie distribuite şi în Europa, cu scopul de a repeta succesul Logan sau Duster. Legat de Duster, Detourbet a dezvăluit faptul că în prezent producţia acestuia este îngreunată din cauza faptului că un furnizor francez de capete de cilindru nu poate ţine pasul cu ritmul comenzilor: “În mod normal, în două luni vom rezolva această problemă”.

În viitorul apropiat, Duster ar putea reprezenta o modalitate de a pătrunde pe dificila piaţă chineză, unde, chiar dacă vorbim de un model low cost, acesta ar trebui să se lupte de la început cu producătorii locali care scot maşini chiar mai ieftine decât cele produse de Renault la Mioveni. Până la sfârşitul acestui an, Duster va fi lansat în Brazilia şi în Rusia, în timp ce o prognoză mai largă, pe 3-6 ani, prevede chiar realizarea unui model mai mic decât Sandero.

Cât priveşte primul autoturism Dacia cu propulsie electrică, directorul programului Logan a admis că există o asemenea intenţie: “Cu siguranţă că va veni o zi în care va apărea şi Dacia electrică. Potrivit unor surse ale Jurnalului Naţional, producătorul francez a demarat deja lucrările în acest sens chiar la Mioveni, fiind aleasă caroseria de Sandero pentru viitoarea Dacia electrică.

×