x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul E toamnă şi miroase a folk

E toamnă şi miroase a folk

de Loreta Popa    |    11 Oct 2009   •   00:00
E toamnă şi miroase a folk

Vara s-a sfârşit, dar amintirile ei sunt împăturite cu grijă şi aşternute în sertarele sufletului, acolo de unde mai târziu, cu migală şi încântare, le vom scoate pentru a respira din când în când în ritmul ei. Dar e toamnă şi avem motive să simţim iarăşi miros de "Folk fără vârstă".

La 29 iulie şi 1 august, Radio România Actualităţi a organizat două spectacole în tabăra de la Năvodari. Astfel, Ovidiu Mihăilescu şi Eugen Cristea au descoperit o formulă specială de a cânta împreună, iar succesul a întrecut aşteptările tuturor. Din acest motiv, pe plaja de la Năvodari a avut loc o relansare a ultimelor apariţii discografice ale celor doi. Autografele au fost date pe tricouri, pe CD-uri, dar şi pe cărţile Biblioteca pentru toţi, marca Jurnalul Naţional.

La cea de-a doua manifestare au cântat Ducu Bertzi, Eugen Cristea, Alina Manole, Adrian Cristescu şi Mihai Neniţă. Elevii prezenţi la malul mării, în tabăra de la Năvodari, au participat la concursul organizat pentru ei, iar câştigătorii au fost premiaţi cu chitare de la sponsorul deja cunoscut de acum, Hora Reghin.

A fost pentru prima oară când mavnifestarea "Folk fără vârstă" a descins într-o tabără estivală de elevi. De aceea nu a mai părut ciudat că organizatorii au fost chemaţi şi de elevii din Tabăra Internaţională Poiana Pinului, unde cunoscuţii cantautori Mircea Baniciu şi Mircea Vintilă s-au întâlnit la 21 august, la Centrul de Agrement pentru elevi de la Poiana Pinului, judeţul Buzău, cu tineri şi copii din diaspora, mai puţin familiarizaţi cu acest gen de muzică.

Copiii şi adolescenţii români din diaspora au fost reuniţi în această renumită tabără buzoiană la iniţiativa Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerul Tineretului şi Sportului, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Buzău. Poate părea oarecum demodat, dar demersul celor de la Radio România Actualităţi a reprezentat felul lor de a se împotrivi unui "gen de muzică ascultat cu o prea mare uşurinţă de tinerii de azi", ne-a spus producătorul manifestării "Folk fără vârstă", Manuela Popescu.

Pentru unii dintre elevii de astăzi frunzele încă miros a toamnă, nu a bani străini, iar o floare dăruită semnifică iubirea curată la început de drum, nu decapotabila primită în dar de la tăticu'.

S-au închegat prietenii în aceste tabere estivale, s-au compus multe armonii pe portativul inimii şi iată că toamna începe pe aceleaşi acorduri de folk, de data aceasta la Huedin, unde se sărbătoresc 90 de ani de învăţământ românesc. La manifestarea ce va avea loc la 14 octombrie, la Casa de Cultură din Huedin, ora 18:00, vor participa atât elevi din localitate, cât şi din zonă. Vor fi invitaţi câţiva elevi din Cluj-Napoca, dar marea surpriză muzicală va fi bineînţeles prezenţa lui Ovidiu Mihăilescu şi Mircea Baniciu.

Se mai creşte încă frumos şi astăzi, se mai deschid porţi nemuririi sufleteşti după obiceiul menestrelului care, cu măsură şi iubire, rostogolea din propria tristeţe şi singurătate, cântecul. Folkiştii şi cântecele lor au această putere.
De noi depinde ce fir călăuzitor vom urma.

×
Subiecte în articol: spectator