x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Editorial - Reteta de suflet

0
31 Ian 2007 - 00:00

In veacul al X-lea, calatorul arab Fadlana consemna in notele sale de calatorie ca bulgarii aveau pe masa lor tot felul de bucate delicioase - dintre care nu lipseau painea, laptele, carnea, ceapa (care se servea aproape la orice fel de mancare) - si bauturi tari. Tarul bulgar insusi l-a servit cu carne prajita si un fel de bautura obtinuta din miere numita "sidgiu". La vremea aceea, Taratul Bulgar imbratisase deja religia ortodoxa, reprezenta un ax politic european important si lupta cu Bizantul pentru suprematia in Balcani (va castiga Bizantul, la 1018). Nu mi-am propus sa tin insa o lectie de istorie. Ci doar sa consemnez vechimea unora dintre felurile de mancare bulgaresti, care folosesc si astazi aceleasi ingrediente de baza consemnate de Fadlana. Am ales pentru domniile voastre reteta de "mlecinik", care se pregateste din foi de placinta (deci faina si apa), unt, lapte, oua si zahar (sau miere), asezonata cu fructe si miere. Pentru a o prepara, ungeti o tava cu unt topit si asezati in ea jumatate de pachet de foi de placinta din comert (un pachet are 400 g), avand grija sa ungeti fiecare foaie cu unt topit. Cu un cutit taiati foile din tava in patrate sau alte figuri geometrice, dupa inspiratie. Stropiti cu mult unt deasupra si introduceti in cuptor. Coaceti pana cand foile devin aurii. Lasati foile sa se raceasca si turnati deasupra o compozitie obtinuta din doua-trei oua, o cana cu lapte, doua-trei linguri de zahar (sau de miere) si arome, dupa gust. Dati din nou la cuptor si coaceti pana cand placinta prinde o crusta frumoasa, aurie. Curatati doua-trei mere, taiati-le felii subtiri, stropiti-le cu doua-trei linguri de zeama de lamaie, adaugati cateva nuci sfaramate si trei-patru linguri de miere si serviti aceasta compozitie impreuna cu mlecinik. Placinta se mai poate servi cu lapte cald sau cu ceai, dar traditional este sa se manance cu fructe si miere.

La sud de Dunare

Va propun astazi o incursiune culinara la sud de Dunare. In "Europa gurmanda" de langa noi. O calatorie pe teritoriul bogat in gusturi, arome si savori al gastronomiei bulgare. De la "sopska" (traditionala salata sofiota care a cucerit lumea) pana la "varitba" (ciorba autohtona, "cu de toate"); de la "tarator" (cu iaurt, castraveti, usturoi si nuci) pana la celebrele "sarmi de Varna"; de la "ghiveciul" bulgaresc, bogat in legume (cu sau fara carne) pana la "banita", "tikvenik", "mlecinik" si alte gustoase preparate ale patiseriei de la sud de Dunare - cateva dintre secretele culinare ale Bulgariei va sunt oferite in editia de astazi a Jurnalului de bucatarie. Puteti sa incercati sa le gatiti in propria bucatarie sau, daca va face placere, sa le degustati chiar in patria lor. Oricum ati decide, noi va dorim "Pofta buna"!
simona.lazar@jurnalul.ro
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul

Serviciul de email marketing furnizat de