x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Euro-economiile, in impas

Euro-economiile, in impas

de Radu Croitoru    |    12 Oct 2005   •   00:00
Euro-economiile, in impas

Au trecut sase ani de cand "piata comunitara" a ales euro ca moneda unica. Piedicile pe care banii europenilor trebuie sa le depaseasca sunt generate de legislatiile din statele membre, care se lasa cu greu armonizate cu cele ale UE.

Atentia acordata de oficialii de la Bruxelles problemelor curente ale cetatenilor spatiului comunitar se concentreaza in prezent si pe dificultatile intampinate de acestia atunci cand vine vorba despre plasarea economiilor in diferite banci ale Uniunii. "Bancile trebuie sa integreze platile transfrontaliere", sustine Comisia Europeana, care a stabilit ca prioritate implementarea cadrului juridic necesar acestui demers.

NEPRIETENOS. Zona Euro nu este deloc prietenoasa atunci cand vine vorba despre transferurile de bani dintr-o tara in alta sau cand europenii doresc sa faca plati de-a lungul spatiului comunitar. Amestecul diferitelor sisteme de plata care s-au dezvoltat in functie de structurile si traditiile nationale face ca, pentru cele mai simple operatiuni bancare, costurile sa fie atat de mari, incat acestea ajung sa fie abandonate, ceea ce, potrivit specialistilor, franeaza economia UE. Desi cetatenii din Zona Euro utilizeaza aceleasi bancnote si monede, conturile lor bancare fac parte din sistemul national, ceea ce determina ca plata prin debit direct sau efectuarea de transferuri importante de credit peste granitele nationale sa fie prohibitiva sau chiar imposibila din cauza costurilor uriase.

DECIZII
Comisia Europeana, Banca Central-Europeana si bancile centrale din statele membre au creat cadrul juridic necesar pentru integrarea financiara. Bancile au adoptat si ele masurile necesare pentru crearea unei unice zone de plati in moneda euro, sau SEPA (Single European Area). Toate partile implicate au cazut de acord ca pana in 2008 sa fie pusa in functiune infrastructura necesara pentru efectuarea de plati transfrontaliere in paralel cu platile in sistem national. Pana in 2010 ar urma ca majoritatea transferurilor de credite nationale, platile de debite directe si cele prin carti de credit sa utilizeze procedeele si instrumentele SEPA.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul