x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Euro nu mai straluceste

Euro nu mai straluceste

de Radu Croitoru    |    20 Oct 2005   •   00:00
Euro nu mai straluceste

Ultimele 10 state care au devenit membre ale Uniunii Europene nu mai sunt incantate de adoptarea monedei euro.

Moneda unica si-a pierdut serios din farmecul pe care il exercita asupra celor mai tineri membri ai familiei europene. Problemele interne, dar si crizele tot mai puternice ale institutiilor comunitare i-au determinat pe analisti sa creada ca momentul trecerii la euro se va indeparta tot mai mult, dar nu mai tarziu de 2010.

Cel mai recent argument in favoarea acestei teorii este anuntul facut marti de Ungaria. Guvernatorul Bancii centrale a acestei tari, Zsigmond Jarai, a spus ca aderarea la zona euro nu va avea loc inainte de 2010, ca urmare a depasirii repetate a limitei deficitului bugetar, iar situatia nu va fi remediata in 2006. "Tinta stabilita pentru 2010 nu va putea fi respectata. Cred ca este imposibil pentru orice guvern sa reduca deficitul bugetar sub limita impusa de UE pana in 2008. Pentru ca acest lucru sa fie pus in practica este nevoie de masuri drastice intr-o perioada foarte scurta de timp", a declarat Jarai pentru publicatia Magyar Nemzet. Afirmatiile oficialului ungar succed declaratiile premierului Ferenc Gyurcsany, potrivit carora Ungaria se va conforma criteriilor specificate in Tratatul de la Maastricht, care prevad un deficit de maximum 3% din produsul intern brut.

CIFRE. Specialistii vin si cu alte exemple concrete. Alegerile din Polonia i-au adus la putere pe conservatori, care au promis reforme economice, dar nu au avansat date privind adoptarea monedei unice. Probleme sunt si in Cehia, unde autoritatile au recunoscut initial ca moment prielnic al trecerii la euro anul 2009, dar ulterior au revenit, spunand ca perspectiva poate fi considerata chiar fantezista. Cauzele sunt in principal reformele interne si costurile din sectoarele publice. In plus, instabilitatea politica si schimbarile de regim sunt vazute tot ca frane in procesul de tranzitie spre euro. Dezbaterile politice interne sunt indreptate mai degraba spre pragmatism, decat spre proiectii ale viitorului. Slovacia pare sa fie o exceptie. Aici trecerea la euro este, cel putin pe moment, "batuta in cuie" pentru 2009.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul