x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Eurobarometru - Carcotasi, dar optimisti

Eurobarometru - Carcotasi, dar optimisti

de Irina Cristea    |    09 Ian 2007   •   00:00
Eurobarometru  -  Carcotasi, dar optimisti

Nemultumiti, dar destul de increzatori. Asa ar arata in linii mari un portret al romanilor, potrivit rezultatelor celui mai recent Eurobarometru, facute publice ieri de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

Drepturile omului inseamna salarii, iar UE e buna, desi ne va aduce rele. Nemultumiti, dar destul de increzatori. Asa ar arata in linii mari un portret al romanilor, potrivit rezultatelor celui mai recent Eurobarometru, facute publice ieri de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

Nu au incredere in justitie, nu sunt foarte multumiti de viata pe care o duc si se tem de somaj, preturi si inflatie. Cu toate acestea, romanii au mare incredere in institutiile europene si in influenta benefica pe care acestea le vor avea in urmatorii ani asupra vietii lor de zi cu zi. Paradoxal, sunt si cetateni care se mandresc cel mai putin cu statutul de cetateni europeni. Acestea sunt rezultatele celui mai recent Eurobarometru prezentat ieri la Bucuresti.

CONSTANTI. Cercetarea, realizata in toamna anului 2006 pe un esantion de peste 1.000 de persoane din diverse zone ale tarii, arata ca atitudinea cetatenilor Romaniei fata de procesul de integrare a ramas stabila, ceea ce este un lucru foarte important, dupa cum a subliniat insarcinatul cu afaceri al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Giorgio Ficcareli. "In statele vechi membre ale Uniunii Eurpene, situatia este complet diferita. Va fi interesant de vazut cum vor sta lucrurile peste sase luni", considera Ficcareli.

Dintre cei chestionati, 48% s-au declarat multumiti de viata. Cei mai multi dintre ei provin din regiunile sud-vest, vest sau Bucuresti. Aici, atitudinea oamenilor poate fi tradusa prin "e bine si va fi si mai bine", a explicat sociologul Dumitru Sandu, editorul Raportului National. In zona de sud si in nord-estul tarii, oamenii cred ca o duc rau si ca in viitor le va fi si mai rau.

Prin comparatie, in cele 10 tari care au aderat in 2004, peste 70% din populatie se declara multumita de viata. In cele 15 state "cu vechime" in UE, cota de multumire este de 85%. Suedezii sunt cei mai impliniti europeni, in vreme ce la coada clasamentului sunt vecinii nostri bulgari.

TEMERI SI SPERANTE. Cat despre romani, cel mai important motiv de incredere pe termen scurt si mediu este dezvoltarea economica viitoare a tarii. Aproximativ 30% cred ca din punct de vedere economic Romania o va duce mai bine dupa urmatoarele 12 luni, in timp ce numai 20% dintre cetatenii UE cred acelasi lucru despre tara lor. Principalul motiv de ingrijorare este pentru romani somajul, pe care 21% dintre cei chestionati il considera cea mai importanta problema a tarii. In statele care au aderat acum doi ani, problema somajului ii framanta pe 52% dintre cetateni. De altfel, Dumitru Sandu a subliniat ca la acest capitol exista diferente majore, comparativ cu celelalte state membre UE, precizand ca somajul reprezinta principala preocupare a cetatenilor deveniti europeni inainte de 1 ianuarie 2007.

La capitolul prioritati publice, romanii sunt preocupati indeosebi de dezvoltarea economica, preturi si inflatie. Implinirea personala este prioritara in Romania, potrivit raspunsurilor date de cei interogati. Astfel, 27% dintre romani au declarat acest lucru, procentul fiind mult mai mare fata de celelalte state europene.
Care drepturi?
Eurobarometrul mai arata ca romanii sunt campioni ai promovarii drepturilor omului. Cercetarea arata ca 47% dintre romani sustin importanta respectarii drepturilor fundamentale, fata de 45% dintre cetatenii care au aderat in 2005 si de 40% dintre europenii cu vechime. Numai ca exista o mica problema, dupa cum atrage atentia Dumitru Sandu. El a explicat ca prin drepturi ale omului romanii inteleg salariile sau locurile de munca. In restul UE, conceptul este legat de aspecte sociale sau de protectia mediului. "Desi drepturile omului sunt o valoare fundamentala la nivelul Uniunii, nu trebuie sa ne lasam inselati de etichete", a punctat Sandu.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul