x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Europa ne-a vizat actul de aderare

Europa ne-a vizat actul de aderare

07 Feb 2005   •   00:00

INTEGRARE
INCA PUTIN DE LUCRU - Tratatul a intrat in linie dreapta Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat varianta in limba engleza a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei, dar documentul mai are de parcurs etape importante pana la validare.
IRINA CRISTEA

PARCURS. Romania si Bulgaria vor deveni membre "pe hartie" ale Uniunii in aprilie
Varianta in limba engleza a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana a fost agreata de statele membre ale Uniunii Europene la Bruxelles. In prezent, se lucreaza la traducerea acestui text in toate limbile comunitare, plus romana si bulgara.

TRASEU. Tratatul de Aderare va avea, in lunile urmatoare, un traseu destul de complicat. El trebuie avizat de Parlamentul European, semnat de reprezentantii Uniunii Europene, ai Romaniei si Bulgariei, in 25 aprilie 2005, si apoi ratificat de catre Parlamentul European, parlamentele celor doua state candidate si de cele ale tuturor statelor membre. Tratatul de aderare este actul legal care marcheaza alaturarea unui stat la Uniunea Europeana. Documentul, comun pentru Romania si Bulgaria, are aceeasi structura ca si pentru cele 10 state care au aderat la UE la 1 mai 2004. Structura include un capitol intitulat Prevederi generale, urmat de Adaptari tehnice (perioade de tranzitie si derogari) si de declaratiile politice, care, desi sunt parte a Tratatului, dar nu au si efect juridic.

"Acum, se lucreaza la traducerea in limba romana a Tratatului. Trebuie sa existe o concordanta deplina intre prevederile Tratatului, inclusiv in ceea ce priveste unele expresii folosite si cele utilizate in legislatia romaneasca armonizata cu acquis-ul sau in alte acte normative", a aratat Leonard Orban, negociator-sef cu Uniunea Europeana.

Ultima verificare a textelor va avea loc in martie, in cadrul unei reuniuni a juristilor-lingvisti care lucreaza la aceasta traducere.

Semnarea Tratatului, in data de 25 aprilie, nu inseamna, nici pe departe, incheierea procedurilor, dar si inainte de aceasta data, textul va fi supus unor dezbateri intense.

PROGRAM. In 10 februarie, Romania si Bulgaria trebuie sa aprobe versiunea in limba engleza, urmand ca in data de 22 februarie sa obtina avizul Comisiei Europene. In perioada 21 februarie-4 aprilie, vor fi finalizate, distribuite si aprobate textele consolidate ale Tratatului de aderare in limbile oficiale ale UE si in limbile romana si bulgara. De asemenea, aceste texte vor fi transmise oficial statelor membre, Parlamentului, Comisiei Europene, Romaniei si Bulgariei. Acordul Parlamentului European asupra Tratatului este preconizat pentru 13 aprilie, urmand ca o saptamana mai tarziu, statele membre sa il aprobe. In 25 aprilie se asteapta aprobarea de catre Consiliul UE a textului Tratatului de Aderare, urmata de semnarea acestuia. In perioada 2005- 2006, Tratatul trebuie ratificat de Parlamentul European, de parlamentele Romaniei si Bulgariei si ale statelor membre.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul aderare tratatului