x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Evenimente

14 Mai 2009   •   00:00
Evenimente
Sursa foto: /

Jana Mironosiţa. Ţinându-şi sărbătorile "pe rit vechi", lipovenii (şi mai ales lipovencile) din satul constănţean Ghindăreşti (situat pe malul Dunării) păstrează cu sfinţenie o serie de datini specifice comunităţii.



Astfel, femeile se aşază, la slujbă în partea din spate a bisericii (în pronaos), în vreme ce bărbaţii stau în faţă. Tot ele trebuie să respecte cu stricteţe un anumit cod vestimentar; duminica la slujbă vor purta numai "hainele de biserică" - respectiv fuste lungi şi pe creştet băsmăluţe sau "chicică" (o piesă vestimentară care acoperă capul, asemănătoare cu scufia unui nou-născut, dar frumos brodată, ornamentată). Tot  lor, biserica le-a dedicat o sărbătoare. Este vorba despre "Jana Mironosiţa" sau "Ziua Femeii", care are loc în a doua duminică după Paşti. "Este un obicei foarte vechi", avea să ne spună dna Natalia Chirilă. "Mergem la biserică şi ne rugăm la o icoană care are chiar acest nume şi o reprezintă pe Maica Domnului înconjurată de femei. După slujbă scoatem icoana afară şi ocolim satul cu ea, apoi ne întoarcem la biserică, unde întindem masa festivă. Începem cu ouă roşii, apoi continuăm cu ciorbă de burtă, sarmale, cozonac. Tot satul e  invitat la masă, ba şi pe străini îi chemăm să se bucure cu noi", ne-a mai spus Natalia Chirilă. (T.C.)

ÎN ŢARĂ
15-17 mai. Târg de mobilă. Arad. La ExpoArad are loc un târg de mobilă şi accesorii pentru mobilă. Nu vor lipsi mobilele pentru bucătărie.

19-22 mai. Hotel & Catering. Cluj-Napoca. Va avea loc un târg specializat în amenajări, echipamente şi servicii pentru hoteluri, restaurante, baruri, cluburi şi servicii de catering.

20-23 mai. Indagra Food. Bucureşti. La Romexpo se desfăşoară o expoziţie de produse şi echipamente din industria alimentară.

ÎN LUME
15-16 mai. Festivalul Berii. Helsinki, Finlanda. Festivalul îi aşteaptă pe toţi iubitorii de bere. Vor fi degustate numeroase sortimente vechi şi noi.

15-17 mai. Expoziţie internaţională de mâncare. Pasay City, Philippines. Cei prezenţi vor degusta numeroase preparate de primăvară.

16-17 mai. Festivalul căpşunei. Oxnard, California. Vizitatorii, în special copiii, se vor delecta cu căpşune proaspete sau în diverse preparate. (C.D.)

×
Subiecte în articol: agenda