x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Festivalul Pomana Porcului

Festivalul Pomana Porcului

de Jurnalul National    |    06 Feb 2008   •   00:00

În perioada 15-17 februarie, va avea loc Festivalul Internaţional de Pomana Porcului, organizat de Consiliul Judeţean Covasna, Primăria comunei Turia şi Antrec Covasna. Festivalul are rolul de a promova tradiţiile gastronomice de iarnă. La festival sunt aşteptate echipe formate din patru persoane.

În perioada 15-17 februarie, va avea loc Festivalul Internaţional de Pomana Porcului, organizat de Consiliul Judeţean Covasna, Primăria comunei Turia şi Antrec Covasna. Festivalul are rolul de a promova tradiţiile gastronomice de iarnă. La festival sunt aşteptate echipe formate din patru persoane. Concurenţii pot fi profesionişti sau amatori. Juriul va premia cel puţin trei produse gastronomice de pomana porcului, specifice localităţii pe care echipa o reprezintă. (D.R.)

 

Actorul şi vinul

Florin Călinescu promovează un proiect de reconversie la cultura viţei-de-vie în zona Aţel-Richiş, din judeţul Sibiu. Proiectul, care va primi o subvenţie de 1,1 milioane de euro, presupune reconversia la cultura viţei-de-vie pe o suprafaţă de 80 ha. Banii vor fi acordaţi după terminarea lucrărilor, adică, după ce pământul va fi fertilizat, terenul pregătit şi butaşii plantaţi, a declarat directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Sibiu. (D.R.)

 

Sacrificarea tradiţională a animalelor, acceptată de Uniunea Europenă

Va fi permisă sacrificarea tradiţională a mielului de Paşte şi a porcului de Crăciun, însă doar cu şase zile înainte de fiecare din cele două sărbători. Aşa a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş. Autorităţile române au cerut Comisiei Europene o derogare de la regulamentul privind bunăstarea animalelor, astfel încât românii să poată respecta tradiţia, fără să rişte vreo amendă fiindcă nu respectă regulile europene privind asomarea. (D.R.)

 

Literatură oenologică

Cu o tradiţie milenară în viticultură, ridicată la rang de artă, România îşi caută drumul către recunoaşterea internaţională de care s-a bucurat odată. Industria vinului este, de câţiva ani, în continuă dezvoltare. Literatura de specialitate dă şi ea roade. Ultima carte din Colecţia Gastronomica, apărută la Editura House of Guides, se numeşte “Vinuri româneşti”. Lucrarea aduce în prim-plan istoria viei şi a vinului în România şi principalele soiuri de vin. Nu este uitată nici evoluţia legislaţiei în domeniu. (D.R.)  

 

Provizii

Guvernul Chinei a dat un ordin prin care se impune suplimentarea proviziilor de mâncare din magazine. Situaţia transportării alimentelor proaspete este în impas, din cauza vremii nefavorabile. Problema este cu atât mai gravă cu cât se apropie şi Anul Nou Chinezesc. În ultimele zile, din cauza ninsorii abundente, milioane de chinezi au rămas fără curent electric şi fără apă potabilă. Meteorologii au anunţat că va ninge în zilele următoare. (D.R.)

 

Fără porc

Deşi a crescut consumul de carne de porc în Noua Zeelandă, fermierii nu beneficiază de pe urma acestui fapt. Problema o reprezintă hrana animalelor. Din cauza condiţiilor climatice, producţia de grâne este limitată, iar fermierii nu pot creşte mai multe animale. Potrivit rapoartelor oficiale, anul trecut s-au consumat aproape 22 kg carne de porc pe cap de locuitor. Aproape 800.000 kg carne au fost însă importate anul trecut în Noua Zeelandă. (D.R.)

 

Cafea de contrabandă

Mai mult de opt tone de cafea au fost confiscate la Vama Nădlac, la punctul de intrare în ţară. Măsura a fost luată fiindcă firma importatoare nu deţinea autorizaţie pentru un astfel de transport. Tirul care aducea marfa în ţară aparţine unei firme din Mizil, iar cele peste opt mii de kilograme de cafea măcinată, din diferite sortimente, erau destinate unei firme din Slatina. Cafeaua confiscată valorează aproape 90.000 de lei, iar firma din Slatina a fost amendată cu 100.000 lei. (D.R.)

 

 

×
Subiecte în articol: food world