x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fructele copilăriei

Fructele copilăriei

de Simona Chiriac    |    06 Mai 2010   •   00:00
Fructele copilăriei

Sunt dulci şi parfumate, iar copiii le iubesc la nebunie mai ales când sunt aşezate din abundenţă peste prăjituri, îngheţate sau torturi. Cu toate acestea, căpşunele nu sunt deloc fructe.



Conform dicţionarului, căpşuna este fructul fals al căpşunului, format din îngroşarea receptaculului floral în care sunt îngropate fructele propriu-zise, asemănător cu fraga, dar mai mare ca aceasta, de culoare roşie, cărnos, parfumat şi gustos.

Primele căpşune au ajuns în Franţa, la mijlocul secolului al XVIII lea, fiind un hibrid între două soiuri: nord-american, foarte parfumată, şi alta sud-americană, caracterizată printr-o mărime considerabilă. Astăzi există zeci de soiuri cu mărimi, nuanţe şi forme dintre cele mai diferite. Numele pe care le-au primit denotă multă imaginaţie: Flamenco, Titan, Pandora, L'Amour, Calipso sau Giuvaer.

Datorită asemănării cu o inimă "dulce", căpşunele au fost considerate fructele dragostei, unii atribuindu-le chiar efecte afrodiziace. De asemenea, conform tradiţiei de la Wimbledon, participanţii trebuiau să guste căpşune cu frişcă, o ispititoare recompensă pentru tenismanii care au electrizat publicul.

O PORŢIE DE SĂNĂTATE
Cele mai gustoase sunt căpşunele servite simple, peste care s-a presărat zahăr sau s-a turnat frişcă. Pot fi însă făcute spumă (dacă este proaspăt scoasă din frigider, copiii se pot amăgi că mănâncă îngheţată), adăugate în salate sau tarte. Sunt ideale şi pentru cei care au grijă de sănătatea lor, pentru că au un conţinut mare de vitamina C, antioxidanţi, acid folic, vitamina B şi acizi graşi Omega 3.

×
Subiecte în articol: dicţionar gastronomic