x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Gurmania 2008

de Carmen Dragan    |    16 Iul 2008   •   00:00

Festivalul Gastronomic Românesc din Ungaria, "Gurmania 2008", a ajuns la cea de-a patra ediţie. Organizatoarea a fost Pilan Kalcso, în colaborare cu preşedindele Comunităţii Românilor, Ioan Ardelean

Festivalul Gastronomic Românesc din Ungaria, "Gurmania 2008", a ajuns la cea de-a patra ediţie. Organizatoarea a fost Pilan Kalcso, în colaborare cu preşedindele Comunităţii Românilor, Ioan Ardelean. Desfăşurat în localitatea Chitighaz, evenimentul a încîntat vizitatorii cu numeroase produse tradiţionale româneşti. Consulul general al României în Ungaria, Ioan Fodoreanu, i-a invitat la festival pe membrii Ansamblului folcloric "Oaş" şi pe cei ai Ansamblului "Nepoţii Iancului".

 

Degustare în orb

Clubul Presei de Vin a organizat la Clubul Ţăranului Român un dublu eveniment. Mai întâi au fost degustate, în orb, sortimente de vin din zona Dobrogei, Sarica Niculiţel. Sticlele nu aveau etichetă, astfel încât participanţii la degustare au trebuit să descopere fiecare sortiment de vin. Scriitorul Andrei Pleşu i-a surprins pe toţi cei prezenţi, recunoscând de prima dată vinul din pahar: Alligoté. A doua parte a evenimentului a constituit-o lansarea volumelor: "Arca lui Noe. De la neolitic la Coca-Cola", "Hrana care leagă", "Anii ’90 şi bucureştenii". Moderatorul evenimentului a fost Cosmin Zidurean, preşedintele Clubului Presei de Vin.

 

Produse ecologice

În unele dintre hipermarketurile care îşi desfăşoară activitatea în România se pot cumpăra numeroase produse ecologice. Deşi slab promovate, ele sînt mult mai sănătoase. Iată cîteva produse: pîinea hipocalorică reprezintă o opţiune pentru cei care doresc să nu se îngraşe, produsele DLL sînt sucuri ecologice, disponibile în multiple va-riante (de mere, de portocale, multifructe sau de legume), deserturile din soia potolesc pofta de dulciuri într-un mod sănătos.

 

Cartoful într-o lume în schimbare

În perioada 7-10 iulie, la Braşov s-a desfăşurat Conferinţa trienală a Asociaţiei Europene a Cercetărilor de Cartofi, la care au participat specialişti în cultura cartofului din 42 de ţări. Tema conferinţei a fost "Cartoful într-o lume în schimbare". Cristian Hera, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a afirmat că Guvernul României nu mai alocă nici un fel de fonduri din 1998 pentru cercetare în agricultură.

 

Tîrgul meşteşugarilor

În perioada 10-12 iulie, la Sighişoara s-a organizat a IV-a ediţie a Tîrgului Meşteşugarilor, unde au fost prezenţi 35 de meşteri din opt judeţe ale ţării. Ei au prezentat vizitatorilor ceramică, sculptură în lemn, modelaj în lut, sticlă decorativă, pictură pe lemn, ouă încondeiate, tapiserie, obiecte din pîslă, bijuterii lucrate manual şi multe altele. În incinta Muzeului de Istorie a fost deschisă şi o expoziţie de costume populare.

 

Bocuse  d’Or Europe

Tînărul bucătar norvegian Geir Skeie a primit primul premiu Bocuse d’Or Europe. Această competiţie regională de gastronomie a reunit 12 bucătari europeni, renumiţi în arta culinară. Pe lîngă trofeu, cîştigătorul a primit şi 12.000 de euro. Geir Skeie a lucrat în numeroase resturante din Franţa, dar astăzi îşi exersează talentul de bucătar în restaurantul Mathuset Solvold, din Sandefjord, localitate aflată în sudul Norvegiei.

 

Lecţii despre tradiţii

Soţiile şefilor de stat care au participat la Summitul de la Toyako, din nordul Japoniei, au avut şansa să înveţe să împăturească kimonouri şi să servească ceai. Ideea i-a aparţinut doamnei Kiyoko Fukuda, soţia primului-ministru japonez. După ceremonia ceaiului, doamnele au luat cina împreună. Ele s-au bucurat de preparate din gastronomia japoneză, asemănătoare cu cele care se servesc în noaptea de Anul Nou.

×
Subiecte în articol: food world