x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Înfrăţire gastronomică

Înfrăţire gastronomică

04 Mar 2009   •   00:00

La 24 februarie, bucătarii români şi cei italieni au arătat că arta culinară poate crea un liant important între cele două popoare.



La sediul Federaţiei Bucătarilor din România – AROMA (Centrul de Excelenţă în Gastronomie şi Tehnologie Alimentară), au fost puse bazele unui nou parteneriat profesional între reprezentanţii Federaţiei Bucătarilor din România (FBR) şi cei ai Asociaţiei Profesionale de Bucătari din Italia (APCI), în prezenţa Excelenţei Sale Mario Cospito, ambasadorul Italiei în România. (C.D.)

Salonul Internaţional al Agriculturii
În perioada 21 februarie-1 martie, la Paris, în Parcul expoziţiilor de la Versailles, s-a desfăşurat Salonul Internaţional al Agriculturii. Au fost prezentate peste 3.000 de animale de la fermele din Franţa. Cei prezenţi au putut degusta din preparatele regionale, aduse de peste 1.100 de expozanţi, veniţi din toate regiunile ţării. S-au organizat concursuri agricole, dar şi un carnaval al animalelor. Intrarea a costat 12 euro, iar pentru copii şi studenţi doar 6 euro. (C.D.)

Târgul Mărţişorului

În perioada 25 februarie- 1 martie, Muzeul Ţăranului Român a organizat o expoziţie inedită, unde au fost expuse mărţioare tradiţionale, croşetate sau artistice, dar şi altele încadrate de către organizatori în categoriile "mărţişorul tradiţiilor reinventate" sau " 1000 de mărţişoare într-unul singur". Pentru cei care au dorit să-şi confecţioneze propriile mărţişoare, au fost organizate un atelier de hârtie manuală, dar şi unul dedicat mărţişoarelor tradiţionale. Nu au fost uitaţi nici gurmanzii, lor fiindu-le oferite inedite mărţişoare gastronomice: kürtös kalács, turtă dulce, prăjiturele de Alexandria, suc de mere, miere etc. (S.C.)

Monte-Carlo Wine Festival
Timp de două zile, în perioada 7-9 martie, Principatul de Monaco va fi gazda celei de-a doua ediţii a "Monte-Carlo Wine Festival". Evenimentul oenologic, dar şi gastronomic, îşi propune prezentarea unor produse de calitate, inclusiv vinuri de colecţie. Festivalul se doreşte a fi unul bogat în oportunităţi pentru producătorii de vin şi gastronomi, dar şi pentru distribuitorii de asemenea produse din toată lumea. (M.B.)

Sărbătoarea porcului
În localitatea Saint Pons de Thomičres, din Franţa, la 22 februarie a avut loc Sărbătoarea porcului. Cei prezenţi au putut degusta produse regionale. Au fost expuse mâncăruri din carne de porc, realizate în gospodăriile localnicilor. Vizitatorii au putut culege şi câteva reţete specifice locului. La această sărbătoare tematică s-au organizat un carnaval şi acţiuni distractive, unde s-au putut amuza atât copiii, cât şi bătrânii. (C.D.)

Petrecere de Dragobete
Târgu Mureş a organizat pentru prima dată Sărbătoarea Dragobetului (24 februarie), ocazie cu care îndrăgostiţii de la Liceul de Artă s-au înscris la un concurs de sculpturi în zăpadă. Au urmat expoziţii de artă plastică, textile şi sculptură, dar şi dansuri populare româneşti, maghiare şi săseşti. Cuplurile de îndrăgostiţi s-au fotografiat la Roata Norocului, cei mai frumoşi dintre ei fiind premiaţi. Tinerii şi-au oferit unii altora cadouri dulci. (S.C.)

Meniu de martie
În luna martie, firma de catering salt&pepper are un meniu cu totul şi cu totul special, exclusiv în alb şi roşu, culori specifice mărţişorului:  bruschete cu ardei roşu copt şi brânză de capră, bruschete cu salsa de roşii, căpşune în ciocolată albă, conuri din parmezan cu brânză, ardei şi muguri de pin şi roşii cherry cu pastă de brânză, alune şi ardei roşu. De 8 martie doamnele se vor putea răsfăţa cu jeleu de şampanie, căpşune parfumate, scufundate în ciocolată fină, caviar sau fructe de mare. (C.D.)

×
Subiecte în articol: food world