x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info sanatate

11 Sep 2007   •   00:00

721 de pacienţi supuşi radioterapiei au fost iradiaţi la un spital din estul Franţei, a anunţat Roselyne Bachelot, ministrul francez al Sănătăţii, citat de agenţia de ştiri AFP. "Suntem in faţa celui mai mare accident de radioterapie", subliniază ministrul.

EROARE MEDICALĂ. 721 de pacienţi supuşi radioterapiei au fost iradiaţi la un spital din estul Franţei, a anunţat Roselyne Bachelot, ministrul francez al Sănătăţii, citat de agenţia de ştiri AFP. "Suntem in faţa celui mai mare accident de radioterapie", subliniază ministrul. Incepănd din 1989, de la infiinţarea Centrului de radioterapie din Epinal, 4.500 de pacienţi au fost trataţi de cancer la acest spital. In urma unei anchete medicale s-a stabilit că 721 dintre aceşti pacienţi au primit doze excesive de radiaţii din cauza defecţiunilor survenite la aparatele de radioterapie.

CARDIACI. Cei care au probleme cardiace nu trebuie să evite exerciţiile fizice. Dimpotrivă: mersul pe bicicletă sau pur şi simplu mersul pe jos favorizează circulaţia sangvină, potrivit unui studiu prezentat la conferinţa societăţii europene de cardiologie. Dr Robert Hollriegel de la Universitatea din Leipzig susţine că pacienţii cu insuficienţă cardiacă pot practica zilnic o jumătate de oră de mers pe bicicletă. Datorită acestei activităţi fizice, muşchii lor sunt mai bine vascularizaţi, ceea ce stimulează circulaţia sangvină. Exerciţiile fizice pun la lucru arterele şi muşchiul cardiac, care pompează de zece ori mai mult sănge către muşchi decăt in repaus.Â

VICTIME. In fiecare an, peste 500.000 de femei mor la naştere. Iar peste 10 milioane de copii nu mai apucă vărsta de 5 ani. Toate aceste 10,5 milioane de decese ar putea fi evitate. In acest scop a fost creat Parteneriatul pentru sănătatea mamei, nou-născutului şi copilului. Membrii acestui nou parteneriat mondial, format din reprezentanţi ai ONU, ai unor fundaţii şi instituţii universitare, profesionişti in sănătate, s-au reunit recent la Dar es Salaam in Tanzania. Obiectivul: reducerea mortalităţii infantile cu 60% şi a mortalităţii materne cu 75% pănă in 2015.

RECORD. Carole Horlock, o britanică in vărstă de 41 de ani, poate fi numită mamă-purtătoare de profesie, arată publicaţia Daily Mail. Ea a adus pe lume nouă copii pentru diferite familii. Aceasta in afara celor două fetiţe ale sale, pe care le are dinainte de a deveni mamă-purtătoare. In acest moment, Carole Horlock este in a noua săptămănă de sarcină, urmănd să aducă pe lume tripleţi pentru o familie din Grecia. Carole a fost mamă-purtătoare pentru prima oară in anul 1995, cănd a fost de acord să ajute in acest fel o familie fără copii. In anii care au urmat, britanica a mai adus pe lume şase copii şi o pereche de gemeni. Legile britanice interzic ca mamele-purtătoare să primească bani in schimbul serviciilor, cu excepţia cheltuielilor din timpul sarcinii. Carole Horlock nu ascunde insă că a primit bani de la toate familiile pe care le-a ajutat.

PARTENERIAT. La Londra a fost lansat oficial Parteneriatul internaţional in domeniul sănătăţii, proiect destinat ajutorării ţărilor sărace. "Nu există o cauză mai mare decăt aceea de a asigura fiecărui copil din ţările sărace dreptul la sănătate", a declarat primul-ministru britanic, Gordon Brown. In acest parteneriat sunt implicate Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Canada, Olanda, Norvegia, Portugalia şi organizaţii internaţionale precum Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Fundaţia "Bill şi Melinda Gates". Principalul obiectiv al programului este eradicarea unor boli precum SIDA, malaria, poliomielita sau tuberculoza.

GIMNASTICĂ FACIALĂ. Femeile newyorkeze au descoperit că gimnastica facială este mult mai eficientă decăt tratamentele cu botox sau chirurgia estetică pentru eliminarea ridurilor. In Manhattan, instructorul de yoga Annelise Hagen promovează elevelor sale, din ce in ce mai numeroase, mai multe exerciţii care, practicate cu perseverenţă, au efectul unui lifting facial. Hagen a explicat că gimnastica facială tonifiază muşchii feţei, la fel cum alte exerciţii tonifiază diferitele părţi ale corpului. "Leul", "Satchomo" şi "Marylin" sunt căteva dintre denumirile mişcărilor deja la modă in metropola americană.

Saltea. V-aţi imaginat vreodată că puteţi dormi pe cărbuni? Ei bine, acest lucru este posibil o dată cu apariţia pe piaţă a unui nou tip de saltea făcută din cărbune vegetal şi latex. Ţesătura obţinută astfel absoarbe microbii şi transpiraţia. Or, pentru a vă face o idee despre căt de importantă este absorbţia transpiraţiei, trebuie să ştiţi că in 10 ani in patul conjugal se produc nu mai puţin de 3.000 de litri de sudoare. Poate dacă luaţi in calcul acest aspect, preţul de 1.300 de euro al saltelei cu cărbune vegetal nu vi se mai pare atăt de ridicat. Iar cei care sunt dispuşi să investească intr-un somn confortabil trebuie să ştie că există şi perne din cărbune vegetal, la 76 de euro bucata.

PSIHOLOGIE. Un studiu american recent confirmă faptul că bărbaţii işi aleg partenerele de viaţă in special in funcţie de frumuseţe. Foarte puţini sunt cei care reuşesc să depăşească bariera aspectului fizic şi să căntărească in alegerea iubitei trăsăturile de caracter ale acesteia. Pe de altă parte, femeile iau in calcul in special "frumuseţea interioară" a bărbaţilor cu care vor să işi petreacă restul vieţii. Insă in spatele acestei alegeri se ascunde de fapt o dorinţă egoistă: aceea de a găsi un bărbat care să le ofere stabilitate.

FLORI. O regulă care urmează să fie impusă in spitalele din Marea Britanie va interzice prezenţa florilor in saloanele pacienţilor. Conducerea spitalului Dorset Country Hospital din Dorchester susţine că buchetele de flori, un cadou extrem de frecvent adus de către rude şi prieteni, ar putea să ducă la apariţia infecţiilor. "S-a dovedit de-a lungul timpului că florile ţinute in vaze timp de căteva zile, uneori chiar fără să li se schimbe apa, ar putea provoca infecţii sau le-ar putea agrava pe cele deja existente", a subliniat Alison Tong, directorul infirmierelor spitalului.Â

DURERE. S-a dovedit ştiinţific: femeile suportă durerea mai bine decăt bărbaţii. Este rezultatul unui studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul Karolinska din Stockholm. Pragul crescut al durerii la femei este pus pe seama unei clase de hormoni specifici feminini, estrogenii, care influenţează sensibilitatea la suferinţa fizică. Concluzia studiului este că unul din receptorii estrogenului are un rol important in dezvoltarea unei categorii de fibre nervoase de la nivelul măduvei spinării. O parte dintre aceste fibre nervoase sunt responsabile cu perceperea durerii. Iar femeile, avănd un nivel mai mare de estrogeni decăt bărbaţii, suportă mai bine durerea fizică.

TELEFOANE. O echipă de cercetători de la Universitatea din Amsterdam susţin că ar trebui interzisă utilizarea telefoanelor mobile in spitale. Motivul? Undele emise de celulare interferează cu aparatura din spital. Atunci cănd telefonul sună şi chiar cănd primim un SMS este posibil ca aparatele care asigură respiraţia artificială să se oprească. De asemenea, in urma studiului realizat de echipa olandeză a reieşit că pacemakerele se pot bloca, dacă există un telefon mobil deschis la mai puţin de un metru distanţă.

Â

TRANSFUZIE. Citănd ziarul rus Kommersant, agenţia de presă France Presse arată că riscul infecţiilor cu virusul HIV, cu cel al hepatitei B sau cu alte virusuri periculoase in urma unei transfuzii este de 1.000 de ori mai mare in Rusia decăt in ţările dezvoltate. "Riscul contaminării cu hepatită, SIDA şi alte infecţii pe calea săngelui din transfuzii este o problemă stringentă in Rusia", susţine inspectorul rus de sănătate publică Roszdravnadzor. In ultimii zece ani, 65 de persoane au fost infectate cu virusuri periculoase in urma transfuziilor necorespunzătoare.

Site-uri

www.nationalfitness.ro - programe personalizate de slăbire, tonifiere, intreţinere şi nutriţie

www.biochim.ro - Institutul de Biochimie Bucureşti

www.ippmf.ro - Institutul de Perfecţionare Postuniversitară a Medicilor şi Farmaciştilor

www.kineto.ro - informaţii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviaţii ale coloanei vertebrale

www.sfatulmedicului.ro - ştiri medicale, articole de specialitate, informaţii despre diverse boli

Dicţionar

Comoţie cerebrală - Zdruncinare a ansamblului creierului in cursul unui traumatism al craniului, care duce la o comă provizorie.

Emfizem pulmonar - Afecţiune difuză a plămănilor, caracterizată printr-o intindere a alveolelor, pănă la distrugerea lor.

Fotodermatoza - Boală cutanată declanşată sau agravată de expunerea la radiaţia solară.

Instilaţie - Metodă terapeutică constănd in introducerea picătură cu picătură a unei soluţii medicamentoase intr-un conduct natural (ureche, nas, trahee, uretră) pentru a spăla, dezinfecta şi trata acest conduct.

Sursa:Â Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info