x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Invinge in lupta cu ridurile

Invinge in lupta cu ridurile

26 Apr 2006   •   00:00

Ridurile pot fi estompate sau chiar eliminate definitiv, ne asigura dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Palace. Sunt riduri de mai multe categorii, dar si metode de tratament sunt foarte multe. Pentru a scapa de inesteticele linii de pe fata si gat, pacientele trebuie sa consulte un medic dermatolog, si nu sa se trateze empiric.

"Tratamentul ridurilor trebuie sa fie personalizat. Iar pentru a beneficia de un astfel de tratament este important ca medicul sa participe la decizia terapeutica", precizeaza dr. Viviana Iordache. O a doua regula importanta in lupta cu ridurile este perseverenta. "Inutil fac pacientele tratament cu toxina botulinica, daca se duc la culcare nedemachiate, se expun foarte mult la soare sau nu se hidrateaza corespunzator", avertizeaza dr. Viviana Iordache.

SOLUTII TERAPEUTICE

O categorie de riduri este aceea a ridurilor de deshidratare si de varsta, adica liniile usoare care se adancesc o data cu trecerea timpului, transformandu-se spre batranete in inesteticele pliuri. "Aceste riduri au grade diferite de adancime si se trateaza in functie de adancimea lor. Cu cat gradul este mai mic, cu atat tratamentul este mai simplu si mai eficient. El poate merge de la o simpla hidratare si vitaminizare pe cale interna pana la lumina intens pulsata, peelinguri chimice sau umplere cu polimeri, acid hyaluronic. O solutie extrema pentru ridurile mai profunde sunt interventiile chirurgicale", ne spune dr. Viviana Iordache. O a doua categorie de riduri este aceea a ridurilor de expresie care se mostenesc si nu au nici o legatura cu varsta. De obicei, ele isi fac aparitia mai devreme, de multe ori chiar la 20 de ani. Din pacate, pentru aceste riduri nu se pot face prea multe. O crema sau un peeling chimic nu le vor estompa niciodata. Cea mai buna varianta este toxina botulinica. O alta varianta de tratament o constituie substantele de umplere: polimeri, acid hyaluronic.

PREVENIRE. Dr. Viviana Iordache recomanda aplicarea cremei antirid incepand cu varsta de 25-30 de ani, in special pe pleoapa inferioara, gat si decolteu. Femeile cu ten uscat vor folosi aceste creme incepand chiar de la 20 de ani. La fel si cele care se fardeaza de mai multe ori pe zi sau care se expun excesiv la soare. De multe ori, ridurile sunt mostenite genetic. "Daca mama, bunica sau matusa cu care semanam la piele s-au ridat de timpuriu, este posibil ca si noi sa avem o predispozitie genetica pentru riduri. De aceea, vom aplica preventiv o crema speciala", avertizeaza dr. Viviana Iordache.
SELECTIE. Cum se alege o crema antirid? Substantele care trebuie sa se regaseasca intr-o astfel de crema sunt retinolul, vitaminele A, C si E. "Nu exista o legatura intre pret si calitatea antirid a produsului", ne asigura dr. Viviana Iordache. Recunoastem o crema antirid dupa consistenta. Ea trebuie sa fie intotdeauna grasa, hidratanta. Gelurile, cremele foarte aerate si apoase nu sunt destinate estomparii ridurilor. Inainte de a cumpara un astfel de produs, se va testa pe dosul palmei. Crema antirid trebuie sa fie bine tolerata: sa nu provoace reactii alergice sau sensibilitate cutanata.

×