x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Mancarea faraonilor

Mancarea faraonilor

03 Aug 2005   •   00:00
RETETE CU ADRESA
In Egiptul Antic doar faraonii aveau dreptul sa manance ciuperci. Unele sortimente aveau efect halucinogen, considerandu-se ca astfel pot comunica si se pot apropia de zei. De-a lungul secolelor, ele au ramas un simbol al rafinamentului gastronomic. Si daca vorbim de rafinament, nu putem sa nu amintim de francezi. Ei au fost cei care, pentru prima data, au cultivat si au uscat ciupercile. Acest lucru se intampla la sfarsitul secolului al XVII-lea. In prezent, cei mai mari bucatari ai lumii gatesc cel putin un preparat pe baza de ciuperci. Ele nu sunt niste legume in adevaratul sens al cuvantului. Nu au frunze, nu au flori si nici nu au nevoie de soare pentru a creste. Mai degraba am putea sa le numim plante de noapte, pentru ca atunci sporii lor se imprastie. Ciupercile au o aroma subtila, textura moale si, desi nu au o valoare nutritiva prea mare, ele asigura o adevarata placere gustativa. Diferenta de gust si de textura intre diferite sortimente de ciuperci este uimitoare. Cele mai aromate din acesta famile cresc in "salbaticie", adica in paduri si trebuie culese cu mare atentie. Un secret al aromei lor este momentul prepararii. Este necesar sa le pregatiti indata dupa ce au fost culese. Daca insa vreti sa le pastrati pentru cateva zile in frigider, veti avea nevoie de o punga de hartie cu cateva gauri in ea pentru aerisirea ciupercilor.

Ciupercile proaspete sunt tari, si fara pete. Puteti sa le comparati cu niste bureti naturali care contin 90% apa, de aceea este bine sa le spalati doar in momentul in care incepeti sa le pregatiti. Ciupercile contin multe proteine, saruri minerale si vitamine din grupa B. De asemenea, sunt hipocalorice si sunt recomandate persoanelor care vor sa slabeasca.

SFATURI
Ciupercile uscate au o aroma foarte concentrata, de aceea se recomanda a fi folosite mai mult ca si condiment, decat ca preparat in sine. Pentru a reveni la forma initiala, ciupercile uscate trebuie tinute in apa fierbinte timp de 20-30 de minute. Nu aruncati apa in care ati inmuiat ciupercile, folosita in mancare va intensifica aroma preparatului. O alta metoda de conservare a ciupercilor este inghetarea. Asa pot fi pastrate in jur de trei luni.

CIUPERCI PRAJITE CU SOS GRECESC

ĂÂ

Un kg de ciuperci se spala si se curata. Puneti in palarie cate un pic de unt si prajiti-le in ulei de masline pana devin rumene si se inmoaie. Cand sunt gata, luati-le de pe foc. Stoarceti o lamaie si amestecati sucul ei cu un ou. Bateti bine pana devine spumoasa. Puneti-l intr-o craticioara si asezati-l pentru cateva clipe la foc mic. Amestecati continuu, pana sosul devine alb si spumos. Adaugati sare si verdeata. Turnati sosul peste ciuperci. Acest preparat se serveste cald, cu un pahar cu vin alb demisec.

ĂÂ

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul ciupercile